Rally nieuws: 'Winnaars KNAF Talent First 2007 bekend'Niels Langeveld, Jan-Timo van der Marel en Marc Prak strijden dit jaar om opvolging van Kevin Abbring (2006) en Hans Weijs Jr (2005).

De KNAF Talent First selectie 2007 zit erop. Uit zestig deelnemers zijn de drie kandidaten gekozen die komende zomer gaan strijden voor de hoofdprijs: een seizoen rallyrijden in de Mitsubishi Colt Cup. In de aanloop daartoe werken Niels Langeveld, Jan-Timo van der Marel en Marc Prak een jaar af in de RST-klasse van het Nederlands Rally-Racing kampioenschap, waaruit de uiteindelijke nieuwe rallycoureur tevoorschijn gaat komen.

Zestig kandidaten hadden zich via een grote actie in een landelijk autotijdschrift aangemeld voor de derde rally-editie van de KNAF Talent First (KTF)-verkiezing. Dit door de Nederlandse autosportbond KNAF geïnitieerd project heeft in de afgelopen jaren al een aantal grote talenten voortgebracht. In drie jaar KTF in de autorensport zijn twee grote talenten doorgebroken: Giedo van der Garde, momenteel Formule 1 testrijder, en Ho Pin Tung, die nu in de GP2 klasse – het voorportaal van de Formule 1 – acteert en tevens voor China uitkomt in de wereldomvattende landenstrijd A1 Grand Prix. Na drie jaar verzette de KNAF de bakens naar de rallysport en ook daar kan nu al van een succes worden gesproken. De eerste winnaar, Hans Weijs Junior, won vorig jaar met afstand de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup en rijdt dit seizoen met een ultramoderne Mitsubishi Lancer Evo niet alleen voor het nationale Groep N-kampioenschap, maar gaat tevens met dezelfde auto deelnemen aan zes zware WK-wedstrijden. Weijs’ opvolger Kevin Abbring is momenteel na drie rally’s ongeslagen in de Mitsubishi Colt Cup. Die eclatante successen zijn een goed bewijs dat het selectieprogramma van de KTF zeer goed en effectief in elkaar zit.

Na een voorronde op een kartbaan en vervolgens een dag behendigheidsproeven met auto’s op het testcircuit van Lelystad, waren tien kandidaten voor de eindronde op het Eurocircuit van Valkenswaard uitverkoren. Daar werden ze aan conditietesten en een groot aantal rijproeven onderworpen, zoals slalom rijden, een korte rallysprint afwerken, driftend een bocht ronden, 3 geklokte ronden over het rally-racing circuit met een KTR-bolide en evenveel ronden met een rally-Nissan Micra. Het bleek dat een aantal kandidaten in het ene onderdeel echt uitblonk, om vervolgens bij een andere test maar matigjes te presteren. Slechts een paar jongens wisten bij alles behoorlijk constant goede prestaties neer te zetten. En dat bleek doorslaggevend. De uiteindelijke winnaar, Niels Langeveld, scoorde op alle rij-onderdelen een eerste- dan wel tweede plaats. De als tweede gefinishte Jan-Timo van der Marel ging op slechts één onderdeel de mist in, terwijl Marc Prak heel erg constant rond de vierde plaats zat.
De drie winnaars gaan zich nu voorbereiden op de scherprechter van de KNAF Talent First-selectie: een seizoen rally-racing. Zij gaan in de zogenaamde Ford RST-klasse rijden, waarin met identieke, speciaal daarvoor ontwikkelde auto’s wordt gereden. Hoewel het met het aantal pk’s (60) wel meevalt, weegt de auto slechts 550 kilo, waardoor toch snelle tijden kunnen worden gereden. Winnen is alleen mogelijk als je superscherp bent en over een bovenmatige wagenbeheersing beschikt. Het RST-kampioenschap beslaat zeven weekenden, waarin telkens vier manches worden gereden. Degene die aan het eind van de rit de meeste wedstrijdpunten heeft verzameld, wordt komende winter verder klaargestoomd voor deelname aan de Mitsubishi Colt rally Cup 2007.

Profiel van de rijders:

Niels Langeveld (Sassenheim): geboren op 21 februari 1988 – student MTS werktuigbouwkunde, geen verdere autosportervaring

Jan-Timo van der Marel (Leusden): geboren op 28 augustus 1989 – scholier Havo 5, is dit seizoen navigator in de rallyauto van Edwin Abbring

Marc Prak (IJsselsteijn): geboren op 23 mei 1987 – 2e jaars student aan de Instituut voor de Autohandel – geen autosportervaring - voormalig wedstrijdzwemmer en -roeier

Bron: Rallysport.nl  

   

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
1d8134
Onthoud mijn gegevens!