Rally nieuws: 'Timo van der Marel rukt op naar de top'Timo van der Marel en Ruud Strooper hebben in de Proflex Merwede Rally van Hulst eindelijk hun ware potentie kunnen tonen. In een zinderende strijd met drie nagenoeg even snelle concurrenten finishte de KNAF Talent First-equipe op de tweede plaats in de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup. Alleen routinier Corné Damen was de debuterende Van der Marel net iets te snel af. Desalniet-temin schreef de 18-jarige vier van de twaalf klassementsproeven op zijn naam.

Na twee toch licht teleurstellende wedstrijden was het er voor debutant Timo van der Marel en zijn ervaren navigator Ruud Strooper in de Rally van Hulst erop of eronder. De snelheid is in huis, alleen dat kleine beetje geluk ontbrak tot nu toe. In het Zeeuws-Vlaamse landschap zette de KNAF Talent First-equipe een scherpe wedstrijd neer, waarin iedere seconde haast dubbel telde. Na twee van de drie rondes van ieder vier klassementsproeven stonden Van der Marel en Strooper precies gelijk met de geroutineerde equipe Corné Damen/Ronald Wassink, op slechts vijf tellen van de al even ervaren Henk Westerbeek. Toch hadden ze er nog iets beter voor kunnen staan als ze op de eerste KP geen twaalf seconden hadden verloren. Door een remkrachtverdeler die teveel druk naar achteren stuurde schoten ze van de weg en een stuk door het gras, wat een aantal seconden verlies opleverde. “En verder ging ik zelf ook niet meteen flitsend van start. Dat zal wel een familiekwaaltje zijn want mijn vader (zevenvoudig kampioen Jan van der Marel, red.) heeft hetzelfde probleem”.

Dat Timo van der Marel toch zo voorin zat had hij te danken aan drie proeven op rij waarop hij de snelste tijd had gereden. Helaas verliep de eerste KP van de laatste rondgang minder voorspoedig. Zo zat de KNAF Mitsubishi Colt behoorlijk klem achter een veel langzamere Chevrolet Kalos die niet even plaats wilde maken. En gaandeweg de proef liep het motorvermogen ineens weer terug, hetzelfde euvel dat hem in Almere ook al had geplaagd. “Vanaf vijfenveertighonderd toeren zat er niet veel voortgang meer in. Net als in Almere heb ik de accupool losgehaald en de motor een halve minuut uitgezet. Dat hielp wel want op de volgende KP liep hij weer beter. Maar mijn team moet er toch nog maar eens goed naar kijken. Toch heb ik het ondanks dat akkevietje heel erg naar mijn zin gehad. De tijden waren verder goed en ik heb mijn doel, bij de eerste drie finishen, gehaald. Ook qua tijden zaten we er goed bij. En we hebben zijn nog heel wat rally’s voor de boeg. Er kan nog van alles gebeuren”, stelt Timo van der Marel, die komend weekend in Duitsland een extra trainingsrally gaat rijden.

Uitslag
1. Damen/Wassink 168 km in 1 uur 33 min. 27 sec; 2. Van der Marel/Strooper op 17 sec.; Nieuwlaar/Kaptein op 1 min. 14 sec.; 4. Kobus/Schop op 1 min. 58 sec.; 5. Van der Heide/Stevens op 4 min. 13 sec.; 5. Rommers/Van der Einde op 5 min. 28 sec.

Stand na 3 rally’s
1. Marc Nieuwlaar 54; 3. Corné Damen 45. Hermen Kobus 39; 4. Timo van der Marel 38; 5. Clemens Rommers 23; 6. Marc van der Heijde 22; 7. Henk Westerbeek 14; 8. André Hof 10

Bron: Matthé IJzerman,YZ Producties BV namens de KNAF


  

  
  
   

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
31a5e7
Onthoud mijn gegevens!