Racing-Expo nieuws: 'Auto- en motorsportbeurs in Leeuwarden blijft nog elk jaar groeien'Een auto pimpen en hem dan aan gort rijden GOOS BIES Leeuwarden

Al heel wat complimentjes heeft Eelke van der Zwaag uit Haulerwijk gehad voor zijn opgeknapte, antieke Opel Admiral ambulance uit 1975. De van nieuwe blauwe en oranje verf glimmende wagen is een van de vele auto's die te pronk staat tijdens de auto- en motorsportbeurs in het WTC Expo in Leeuwarden. ,,Het kan nu nog even."

Hij zet nog even de sirene en het zwaailicht aan: ook die doen het als vanouds.Kijken en bekeken worden. Daar gaat het om op de tweede editie van Racing Expo Leeuwarden. Het geldt voor de keur aan gepimpte auto's, waar zeer voorzichtig mee wordt omgegaan, in tegenstelling tot de ambulance dus. En ook voor de dertig pitspoezen die door de zalen drentelen - vaak vergezeld door vakfotografen of autocoureurs.

Zes jaar geleden begonnen de broers Eddy en Durk Osinga met een beurs voor auto- en motorsport in Franeker, maar al snel waren ze op zoek naar grotere ruimte. Vorig jaar kozen ze samen met Henk Reitsma en Theo Witteveen Leeuwarden als thuishaven voor de Racing Expo. Dit jaar is de beurs alweer verder gegroeid: van 14.000 naar 20.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Er zijn meer dan 150 standhouders en er zijn afgelopen weekeinde 18.000 bezoekers geweest, tegen 12.500 vorig jaar.De liefhebbers weten de beurs steeds makkelijker te vinden. Zaterdagochtend waren er al gasten uit Finland, Duitsland en Groot-Brittannië. Speciaal overgekomen voor de Friese auto- en motorsportbeurs. ,,Hier komt geen normaal beurspubliek. Vergelijk het maar eens met de bezoekers van Boot Holland: die lopen twee uurtjes rond en drinken een bak koffie. Deze mensen trekken er een halve of een hele dag voor uit. Voor hen is het echt een dagje uit", vertelt Durk Osinga.

  ,,De catering heeft dat gemerkt. Vorig jaar konden ze het niet aan en waren ze twee dagen lang uitverkocht. Dat overkomt ze niet weer." Er is dan ook van alles te doen. Zo zijn er onafgebroken racedemonstraties. In Kevers, Sprinters, Stockcars en zelfs op opgevoerde grasmaaiers. Maar het meest trots is Durk Osinga op stuntrijder Wheely Boy.

,,22 jaar en al Nederlands kampioen stuntrijden geweest", vertelt hij. Wheely Boy, Stephan Gruijs, maakt wheely's (rijden op één wiel) met de benen over het stuur en hij vertoont nog veel meer van dat soort kunsten: ,,100 procent motorbeheersing."Start van het seizoen

De beurs in Leeuwarden is feitelijk de start van het autosportseizoen, dat loopt van paasmaandag tot half oktober. Voor de standhouders, de merchandising en de vakpers. En ook al een beetje voor de coureurs. Driftracer Jan Willem Dijkstra uit Sintjohannesga is blij dat hij met een paar van zijn toekomstige tegenstanders de eerste rondjes van het jaar mag proefdraaien.,,Elke rijtijd is meegenomen. Zeker als je er niet voor hoeft te betalen", zegt de enige Friese deelnemer aan de NK driftracen. Want de autosport is een dure hobby. Niet voor niks staan rond de auto's in de hallen bloemstukken en glimmende bekers te pronk. Prijzengeld is zeldzaam. Het Europees kampioenschap stockcars dat op 31 mei en 1 juni in Sint Annaparochie wordt gehouden, vormt daarop een uitzondering.De winnaar kan rekenen op duizend euro, laat initiatiefnemer Arjan Korf bij zijn stand zien. Hij hoopt op de beurs zoveel mogelijk coureurs te strikken. Die kijken hun ogen uit in Leeuwarden. Helmen, gordels, pakken of uitlaten. Alles is er voor hen te krijgen.

Jan en Loekie Postma uit Kootstertille zoeken niks speciaals. Ze zijn gewoon geïnteresseerd in auto's. En dan met name in de trucks, want Jan is zelf vrachtwagenchauffeur. ,,Ik zie elke dag auto's op de weg. Maar om ze zo te zien: te pronken, schoon en getuned, dat is gewoon genieten."

Bron: Friesch Dagblad / Foto's: Marcel Bol, raceflash.nl

  
 
    

  

  
  Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
3fbfc6
Onthoud mijn gegevens!