Rally / Dakat nieuws: 'Hans Bekx wint slotetappe Transorientale en podium in Peking'De tweede week van de Transorientale bleek nog heftiger dan de eerste, met vijf zware etappes in de Chinese woestijn als spectaculair slotstuk. En na zijn winst in de etappe van maandag wist Hans Bekx ook vandaag de overwinning te pakken met acht minuten voorsprong op MAN-fabrieksrijder Hans Stacey.

Met dit resultaat wist DAF-rijder Bekx zijn 3e plaats in het algemeen klassement veilig te stellen, zodat hij morgen in Peking het podium mag bestijgen.

In tegenstelling tot de Dakar Rally had de organisatie het zwaarste voor het laatst bewaard. Nadat er in Rusland en Kazachstan etappes werden ingekort en zelfs geneutraliseerd vanwege de extreme weersomstandigheden, konden alle etappes in de duinen volledig worden verreden. Met de hoogste duinen ter wereld als piste en temperaturen van 50 graden Celsius en hoger als extra handicap werd er
door de coureurs vol gestreden om de podiumplaatsen.
Gerard de Rooy was van de kandidaten voor de eindoverwinning goed op weg, maar moest woensdag de
strijd staken wegens mechanische pech. Hans Stacey kreeg daarmee de eerste plaats in de schoot geworpen, die hij wel met twee dagzeges verder wist te versterken. De verrassend sterke Spanjaard Vila Roca bleek de meest constante rijder van het veld en eist de tweede plaats op. Hans Bekx werd
ernstig vertraagd in de etappe van zondag, waar hij o.a. Vila Roca uit de sloot trok en mede daardoor zelf twee uur tijd verloor. Toch wist hij zich op zijn favoriete pistes in de woestijn knap te herstellen met twee dagzeges en een mooie derde plaats in het eindklassement.

De Transorientale is voor een eerste editie een mooie en zeer zware rally gebleken, waaruit ook een paar harde lessen getrokken kunnen worden voor 2009. Feit is ook dat de Dakarfans de afgelopen week hebben kunnen genieten van de mooiste rallybeelden uit China, inclusief alle drama en spektakel dat de rally-raid sport zo uniek maakt.

Hans Bekx en zijn team keren komende zondag terug in Nederland. Exacte locatie en tijden zullen worden gepubliceerd op www.dakarsport.com.


Bron: Media Dakarsport.com  

   

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
b4bb05
Onthoud mijn gegevens!