Dakar nieuws: 'Zand in de motoren.FIAMBALÁ -  Zandstormen in de woestijn. Het was gisteren een bekend natuurfenomeen voor de Dakar-deelnemers die al eens in het onmetelijke Mauretanië hebben geploeterd. De karavaan bivakkeerde echter niet in Afrika maar in het lieflijke, Argentijnse oaseplaatsje Fiambalá dat vlak over de grens met Chili als tussenstop van de enige marathonetappe in de Dakar-rally door Zuid-Amerika fungeerde. Een onrustige haltestop en niet alleen doordat tenten in de lucht vlogen, computers gezandstraald werden en het menu als 'Sable à la Fiambalá' werd opgediend. Veel deelnemers liepen in de voorgaande etappe Copiapó-Copiapó forse tijdstraffen omdat zij in de duinen waypoint 32 niet konden vinden. Dat leverde vier uur straftijd op.Ook Mirjam Pol was daarvan de dupe, waardoor zij de leiding in het damesklassement bij de motoren moest afstaan aan de Zweedse Annie Seel. Frans Verhoeven voelde zich eveneens benadeeld, hoewel hij wel alle WP's haalde. Samen met zijn Vectra-teamgenoot had de KTM-rijder in de etappe een enorme voorsprong opgebouwd. Totdat ook zij moesten zoeken naar die geheime controle die volgens Verhoeven heel slecht in het roadbook was aangegeven. Sportdirecteur David Castera beaamde dat. De best geklasseerde Nederlandse motard, die al twee etappes op zijn naam schreef, eist corrigerende maatregelen van de organisatie. "Anders morgen (vandaag) maar niet starten", dreigde hij wat voorbarig.

De wedstrijdleiding was daarentegen wel coulant tegenover Gerard de Rooy die tijdverlies had opgelopen door de gecrashte Tatra-bestuurder Tomecek te helpen bevrijden. Reglementair had de Ginaf-trucker geen been om op te staan, maar vanwege zijn sportieve daad werd de tijd dat hij hulp verleende niet in zijn totaaltijd verwerkt maar juist in mindering gebracht. Hij staat nu stevig op de derde plek achter de Russen Chagin en Kabirov met Kamaz. Bij de auto's liep Tonnie van Deijne ook vier uur op, maar dat had te maken met een gebroken aandrijfas van de Mitsubishi L200. Hij moest wachten op de assistentietruck, waardoor de Brabander een hoge klassering verspeelde. Bob ten Harkel en Roland Rijpma van het Dakarsport.com-team kwamen ook in de problemen door een afgescheurde demper.

Doordat de etappe van gisteren wegens mist werd afgelast, mochten de deelnemers van een toeristische tocht over de San Franciscopas (4000 m) in de Andes genieten. Jurgen van den Goorbergh maakte onderweg foto's van het hooggebergte, maar Teus Visser kreeg last van hoogteziekte. Kenmerkend voor deze rally: hoogte- en dieptepunten.

Bron: Telesport, Coo Dijkman / Foto's: Team de Rooy 


     
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
207891
Onthoud mijn gegevens!