Dakar nieuws: “We hebben een verrekte goede dag gehad”

Dakarsport reed vandaag de eerste meters onder echte omstandigheden in de Nemesis tijdens de proloog van de Shamrock rally bij Layoune (Marokko). De eerste berichten uit de Westelijke Sahara zijn bemoedigend. Het team vond dat de samenwerking heel harmonieus ging. “We hebben eigenlijk een verrekte goede dag gehad”, vatte Bert-Jan Richters het kernachtig samen.

Een beetje jammer voor de heren (en Gaby) was dat het hele proloog parcours maar 11 kilometer lang was. Tekort om eens lekker de setup van de auto te testen en te zien wat echt woestijnzand en echte stenen met de onderkant van de auto doen.

Gelukkig is de Shamrock proloog niet zo streng als die van een Dakar. Dus toen het stof van de laatst startende deelnemer wat was opgetrokken, verschenen Tim en Gaby en Rick Aarts en gelegenheidsnavigator Erwin Waare doodleuk nog een keer aan de start, en daar na nog eens en nóg eens. “We waren best blij met die vier extra rondjes, dat gaf ons net dat beetje informatie meer dan dat je van een keer krijgt,’’ vertelt Bert-Jan Richters over de satelliettelefoon. “We moeten toch nog een paar kleine dingen aan de onderzijde van de auto veranderen, hij pakt nu voor het mooi nog iets teveel stenen. Maar verder deed hij het geweldig. We kwamen zelfs als tweede binnen achter een Hemrad Buggy! Het is echt kicken met die bak!

Erwin Waare over zijn rol als parttime navigator: “Dat navigeren was helemaal niet nodig op dat kleine stukje. En als hoofdmonteur wilde ik toch zelf ervaren hoe de auto zich onder wedstrijdomstandigheden gedraagt. Goed luisteren nu, geeft informatie voor straks niet waar? Het was wel even opvouwen want die Roland is toch een behoorlijk stukje korter dan ik ben.’’

Ook de vrachtwagen doet het boven verwachting. Pierre Blom kon goed meekomen en had bovendien veel steun aan de informatie die hij van Hans Bekx kreeg die zonder zijn auto is meegereisd. Hans: “Mijn auto is in orde en ik weet wat ik straks doen moet. Dus had ik geen zin die nu mee te nemen met de kans dat we ernstige schade rijden. En nu kon ik Pierre mooi een beetje coachen. En voor de rest is het hier mooi weer en er is bier in het hotel. Da’s namelijk heel belangrijk voor tijdens de evaluatie!’’

Morgen startten de auto’s en motoren voor de eerste echte proef: een parcours van 140 kilometer dat twee keer gereden moet worden met een half uur sleutelpauze daar tussen. Dus wordt vervolgd!

Bron: Media Dakarsport.com  

     

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
0a8322
Onthoud mijn gegevens!