Dakar nieuws: 'van Loon Racing - Schaduw over de woestijn'Toen ze dinsdagochtend hun tent uit kropen kreeg Team van Loon een heel bijzonder schouwspel voorgeschoteld. Regen! En dat in de, volgens de folders van de plaatselijke VVV, droogste woestijn ter wereld.

Die folders kunnen dus de prullenbak in.
Maar de volgende koude douche was er één van een zwaarder kaliber. De jury werd maandagavond overspoeld door klagende deelnemers die allemaal vonden dat ze een legitieme reden hadden om op stage 5 bij CP2 de route te verlaten. Nog maar eens een nachtje juryberaad met als gevolg, jawel hoor, weer een totaal nieuw algemeen klassement.Tot hun grote verbazing hebben Erik en Marc nu ook een straf van 200 uur aan de broek. En dat ondanks het feit dat zij weldegelijk de proef uitgereden hebben die nacht. Het klassement van gisteren kan dus in dezelfde prullenbak als de locale folder. De wedstrijdleiding maakt er nu toch echt wel een potje van en als coureur weet je echt niet meer waar je aan toe bent. Sebastian Metz, bij afwezigheid van Stephan Henrard voorruit geschoven als teammanager, is natuurlijk op de bres gesprongen voor onze mannen, maar heeft nog steeds geen opheldering betreffende deze drastische penalty. Als we meer nieuws hebben komen we hier zeker op terug.

Erik bleef gelukkig erg rustig onder deze verwarrende en erg frustrerende ontwikkelingen. Hij heeft ondertussen al zoveel onheil over zich heen gehad in deze rally dat niets hem meer van zijn stuk lijkt te brengen. Dat is natuurlijk de beste houding, want "the race goes on" en dan is er absoluut geen tijd voor afleidingen.

Eric en Marc gingen dinsdag voortvarend van start op alweer de 10de stage. Op CP1 hadden ze al een plaatsje winst geboekt en kwamen als 18de door.

Maar in het mediacenter, de hotspot waar uw verslaggever gisteren de race ontwikkelingen kon volgen, steeg de spanning opnieuw toen Team van Loon erg lang op zich liet wachten om af te stempelen op de volgende CP.
Opluchting toen de buggy uiteindelijk als 68ste op het scherm tevoorschijn kwam. Wat was er gebeurd....Erik van Loon
Direct na de start kregen we duinen voorgeschoteld van het kaliber "twin towers"...links en rechts zaten diverse deelnemers vast die de top niet konden halen. En ik koos natuurlijk weer net het verkeerde deel van de duin. Zo zacht als boter...graven dus. Eén komt nooit alleen dus onze linker hydraulische lift ging maar een stukje uit en daarna niet meer terug in zijn huis, balen! Onnodig tijdverlies en gedoemd tot  achtervolgen. Vandaag dus veel in het stof gereden, maar wel goed en constant. Nog een keer uit de auto geweest voor een losse luchtleiding en een paar keer de weg moeten zoeken, maar verder geen noemenswaardige problemen. Mooie route, schitterende omgeving.

Marc Wams
Moeilijke proef dinsdag. Veel afwisselende terreinomstandigheden en diverse sporen om uit te kiezen. Veel richtingsveranderingen en lastige WPM's. Dat staat voor Way Point Masque. In het Nederlands, coördinaten die pas binnen een straal van 3 kilometer op het beeldscherm van je GPS verschijnen. Ik ben blij dat we deze lastige stage achter de rug hebben.
 
Op de laatste CP voor de finish kregen de heren te horen dat de stage werd ingekort. Ze werden verzocht om vanaf dit punt over het asfalt naar het bivak te gaan. Dit hield in dat Erik & Marc ruim voor zonsondergang  terug in het bivak waren. Het laatste nieuws is dat de marathon proef van woensdag is geannuleerd. Als rede geeft de organisatie de slechte weersvoorspelling op. De proef stond voor de ochtend gepland en dan wordt net als dinsdag dichte mist verwacht. 's Avonds in Fiambala, weer terug over de Andes in Argentinië, hebben de deelnemers dan geen service. De assistentie verplaatst woensdag namelijk al direct naar La Rioja. Geen schade oplopen  luidt het devies want dan moet je het alleen opknappen. Hopelijk snel meer duidelijkheid over de positie in het algemeen klassement.


Bron: Media Van Loon Racing / Foto's: Jeroen Gerrits     
  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
6c8098
Onthoud mijn gegevens!