Dakar nieuws: 'Van Loon Racing - Laatste verslag uit Argentinië'We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. Erik & Marc hebben de Dakar Rally helaas niet tot een goed einde kunnen brengen. Ze zijn uiteindelijk definitief gestrand in de etappe van Fiambala naar La Rioja. De koningsetappe van Dakar 2009. Na een voortvarende start waren ze nochtans prima op dreef. Zoals bekend kwamen ze achtereenvolgens als 18de en 16de door op CP's van de dag. Daarna werd het angstvallig stil. Na een lange nacht waarin communicatie erg gebrekkig en moeizaam verliep kregen we vrijdag aan het einde van de middag het eerste telefoontje van Erik. Ook deze lijn valt regelmatig weg maar met horten en stoten luister ik naar het relaas van deze voor hen zo dramatische verlopen etappe.

Erik van Loon
We waren prima onderweg. De wagen was enorm sterk en Marc loodste me prima door het verraderlijke maar vooral ook erg zware terrein. Zo’n 10 kilometer na CP 2 begon de ellende. Voor een erg steile duin hadden we te weinig vaart en namen we het besluit om te stoppen een stukje achteruit te rijden om te kijken of we op een betere plaats deze klus konden klaren. Tot mijn schrik merkte ik direct dat mijn achteruit kapot was. Niet gemakkelijk in dit moeilijke terrein waar je regelmatig even terug moet om opnieuw aan te zetten. Door dit mankement werd het er zeker niet eenvoudiger op maar we lieten ons niet uit het veld slaan. Gewoon stug doorzetten heeft ons al de gehele rally op de been gehouden dus volle bak voorruit om zeker niet te blijven steken luidde het devies. Echter, de kapotte achteruit was maar de eerste plaagstoot van de pechduivel.Enkele kilometers verder raakten we ook voorruit versnellingen kwijt. Toen we uiteindelijk alleen nog maar de derde over hadden wisten we natuurlijk dat we met een nieuw strijdplan moesten komen. Met de grootste duinen nog voor de boeg bleef er voor ons nog maar 1 optie over. Zo snel mogelijk de verharde weg zien te bereiken om dan over het asfalt vlak voor de finish van proef weer terug de piste te nemen om dan de finish te nemen. We waren zo kort bij dat we nooit meer dan 4 waypoints zouden missen. Het maximum om in de wedstrijd te blijven. Op de kaart waren weer vlakbij Fiambala en na kort beraad kozen we resoluut voor een nieuwe koers. We vonden een pad dat redelijk begaanbaar was en in de goede richting liep. Alles verliep volgens plan. We hadden al ruim 6 kilometer afgelegd toen we na een korte draai door een stuk terrein volstruiken plots voor een rios stonden. Normaal is dit slechts een klein stroompje maar door de hevige regenval in de nacht voorafgaande aan de etappe was het nu een totaal ander verhaal. Vast in de derde versnelling hadden we geen keus. Het gas er vol op en zien dat we de overkant haalden. Helaas, de bodem was zo verzadigd dat de motor langzaam smoorde en de buggy uiteindelijk strandde op enkele meters voor de oever van deze rivier.... Eenmaal uit de wagen en te voet naar het droge zagen we de ernst van de situatie direct in. Hier konden we met geen mogelijkheid weg zonder de hulp van serieus materiaal en veel mankracht.


Opnieuw valt de lijn weg na diverse pogingen krijg ik Erik terug aan de lijn die nu erg slecht is. Ik kon het volgende opmaken:

Totaal uitgeput kwamen we midden in de nacht aan in Fiambala. We werden als familie opgevangen, kregen eten voorgeschoteld, konden ons wassen en kregen het beste bed. Na enkele uren slaap zijn we vroeg in de ochtend naar de plek des onheil vetrokken. Sebastian Metz was ondertussen gearriveerd met de 6X6 assistentie truck. Samen met meer dan 40 mensen uit het dorp waaronder brandweerlieden en politie hebben we de buggy weer op het droge gekregen. Seb en de monteurs zijn nu de bak aan het wisselen en als ze klaar zijn willen we zo snel als mogelijk weer aansluiten bij de rally.Omdat de stage uiteindelijk werd geannuleerd bij kilometer 175 was er nog hoop om aanspraak te maken op het klassement. Helaas werd al snel duidelijk dat dit niet het geval was. Na een enorm enerverende Dakar zijn Erik en Marc gestrand met de finish in zicht!

Ondanks alles hebben ze een geweldige prestatie geleverd en we verwachten woensdagavond dan ook 2 blije en tevreden mannen op te halen in Brussel.


Bron: Media Van Loon Racing / Foto's: Jeroen Gerrits     
  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
2f45d2
Onthoud mijn gegevens!