Dakar nieuws: RTL GP - Dakar 2007 op 7Morgen 6 januari start er weer een grote groep bijzonder professioneel uitgeruste avonturiers aan de legendarische woestijnrally Dakar, het jaarlijkse en voor velen tot de verbeelding sprekende sportevenement.

RTL 7
Ook dit keer wordt de karavaan van speciaal geprepareerde trucks, motoren en personenwagens gevolgd door RTL 7, dat onder de paraplu van RTL GP de kijker dagelijks op een tweetal uitzendingen trakteert.

Verslag
Het verslag van de 29ste editie van Le Dakar bevat niet alleen  spectaculaire en adembenemende beelden. Ook het laatste nieuws komt aan bod, net als de persoonlijke drama’s binnen de equipes die dagelijks moeten afzien in de onmetelijke zandbak van Noord-Afrika. De rally start op zaterdag 6 januari en vanaf 22.25 uur staan de camera’s bij de startstreep in het Portugese Lissabon klaar voor de eerste beelden. RTL-verslaggever Allard Kalff trotseert eveneens de elementen en volgt de deelnemers van begin tot einde op de voet.

In aanloop
In de aanloop naar Dakar 2007 brengt RTL 7, naast een uitgebreide samenvatting van Dakar 2006 op zaterdag 23 december, in de documentaire ‘In De Zandbak: Jan De Rooy Op Weg Naar Dakar’ op zaterdag 30 december, een impressie van de voorbereidingen van Jan de Rooy op de te leveren topprestatie in het mulle zand van Afrika. In ‘RTL GP: Dakar 2007’op zondag 31 december, worden vervolgens de Nederlandse equipes geïntroduceerd en wordt duidelijk hoe zij zich naar de monsterlijke rally toewerken.

Trucks
Wederom is er een record aantal Nederlandse deelnemers, met de kanshebbers bij de vrachtwagens. Na het fiasco van afgelopen jaar zijn de trucks van De Rooy weer terug. Opnieuw met Jan en Gerard de Rooy en Hugo Duisters. DAF heeft dit keer plaatsgemaakt voor Ginaf. Hans Bekx en kompaan Marcel van Vliet zijn er ook weer bij en Hans Stacey, de nummer twee van afgelopen jaar, wil die prestatie minstens evenaren. In totaal staan er zestien Nederlandse trucks aan de start.

Motoren
Bij de motoren verschijnen er maar liefst 27 Nederlanders aan de start, waarvan twee rijders kans maken op een plek in de top tien. Frans Verhoeven begint aan zijn derde Dakar en is tijdens deze editie in dienst van het Gauloises-fabrieksteam. Henk Knuiman hoopt zijn prestaties van afgelopen jaar te herhalen toen hij op een mooie twaalfde plaats eindigde. Verder zijn de routiniers Jaap van der Kooy en Rob van Pelt weer van de partij, net als de verrassing van afgelopen jaar Mirjam Pol.

Auto's
Zeven Nederlandse auto-equipes zullen starten in Lisabon. Routinier Herman Vaanholt heeft, samen met de Belg Freddy Loix, zijn zinnen dit jaar gezet op een plek bij de eerste tien. Gaby UljeeIn de door de Nederlander Johnny Hakvoort gebouwde buggy hoopt het duo hoge ogen te gooien. Ook de Brabander Tonnie van Deijne denkt aan een hoge klassering in zijn gloednieuwe Mitsubishi. Team Dakarsport zet drie Bowlers in, waaronder één voor het race-echtpaar Tim Coronel en Gaby Uljee. Ook de beste Nederlandse equipe van vorig jaar is weer aanwezig: de gebroeders Jacobs. De broers hebben de Bowler omgeruild voor de iets krachtigere Dessert Warrior. De route zal niet veel verschillen met de route van afgelopen jaar. Het begin is in Lissabon, via Spanje gaat de karavaan naar Marokko, vervolgens door de enorme zandheuvels in Mauretanië, via Mali met de legendarische plaats Timboektoe om vervolgens te eindigen in Dakar aan het Lac Rose.

Kop
In 2007 hoopt Volkswagen de koppositie van Mitsubishi over te nemen. Met de uiterst ervaren Carlos Sainz en Ari Vatanen, en de nummer twee van afgelopen jaar Giniel de Villiers, gaat het Duitse merk dit jaar tot het uiterste. De Mitsubishi’s zijn al jaren favoriet, met rijders als Luc Alphand, Stephane Peterhansel, Nani Roma en Hiroshi Masuoka. Jutta Kleinschmidt, die overstapte van Volkswagen naar BMW, kan in deze 29e editie ook nog voor verrassingen zorgen.

Voorbeschouwing
De voorbeschouwing wordt uitgezonden op zondag 31 december, om 17.15 uur, op RTL 7.

Uitzendingen
Uitzending verslag: vanaf zaterdag 6 januari 2007, rond 22.30 uur. e herhaling de volgende dag om 18:00 en 17:00 uur (zondag).

Bron: RTL GP (www.rtl.nl)

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
c63f34
Onthoud mijn gegevens!