Dakar nieuws: 'Pers presentatie Dakarsport.com 2008'Vanmorgen is in Utrecht het complete Dakarsport.com team gepresenteerd. Dit werd op grootse wijze gedaan met het bijna volledige team in een bivak, zoals dat straks tijdens de grootste rally ter wereld elke avond opgezet zal worden.
Het team is niet alleen groot (het op één na grootste team van de rally voor dit jaar) maar de plannen en ambities zijn ook groot.

Niet alleen bij de racetrucks (Hans Beckx) maar zeker ook bij de auto’s en motoren. Het team heeft zelfs een competitieve qaud binnen de gelederen. De kans is dus bijzonder groot dat Dakarsport.com ergens in januari met een aantal prijzen terugkeert naar Nederland.

Bij de auto’s zijn maar liefst vier Bowler Nemesis ingeschreven. Dit is een op de Range Rover Sport gebaseerde auto gebouwd met een buizen frame met een geïntegreerde rolkooi. De wielbasis is ook identiek aan die van de Range Rover en volgens de specs is een groot aantal onderdelen zo bij de lokale Landrover/Range Rover dealer te koop. De auto is voorzien van een 4 liter 280 pk/340 Nm sterke V8 benzinemotor.De auto’s worden bemand door Rick Aarts/Roland Rijpma een ervaren crew die al wat jaartjes ervaring heeft. De volgende is voor Tim Coronel/Gaby Uljee, die hebben verder geen introductie nodig. Hebben vorig jaar tot ieders verbazing een goede rally gereden en zijn vast besloten dit jaar hoger te eindigen dan in het debuutjaar. De derde Nemesis wordt gereden door Chris en Chris (Leyds/Zegers) Chris Leyds is ook al een ervaren man binnen de Dakar gelederen. Chris Zegers navigeert hem van Lissabon naar Dakar….hij heeft beloofd dit strak en snel te doen….Hij voelt er niets voor om na de rally bestempeld te worden als de navigator en bekende tv-persoonlijkheid die een Nemesis als ongeleid projectiel door de woestijn heeft doen schieten.Tot het bot gemotiveerd dus om er een goede rally van te maken. De laatste Nemesis is voor Roeland Voerman en Thomas de Bois: Voerman komt uit het asfaltcircuit (Porsche) en de Bois heeft de afgelopen jaren op 2 wielen de Dakar gereden. Bekend van zijn enthousiaste commentaren op TV nadat hij zijn motor over de finish stuurde. Volledig kapot maar enorm vrolijk. Hij zal Roeland op een bekeken manier naar het Roze Meer proberen te navigeren. Door zijn motor ervaring weet hij exact waar het gas erop kan en waar de handrem even aangetrokken moet worden.

Verder gaat het team de woestijn in met twee racetrucks. Hans Beckx is bij het team gekomen om de DAF truck te besturen. Samen met Tony Maessen en Johan van de Ven. De DAF-truck heeft een 13 liter motor met een vermogen van rond de 800 pk. Die zorgen er voor dat de 8000 kg zware truck binnen 12 seconden van 0 naar 150 !!! km/u kan accelereren. Daar heeft menig sportauto een hele kluif aan als het op een sprintje aankomt.
De tweede racetruck is een GINAF en wordt bemand door de equipe Blom/Peltenburg/Kragt. De GINAF-truck levert zo een 550 pk af aan de wielen. Iets minder dus dan de DAF van Beckx. Niettemin zijn de verwachtingen voor beide auto’s hooggespannen.

Verder heeft het Dakarsport.com team voor het eerst een grote groep motoren en een quad binnen de gelederen. De motoren zijn Honda CRF 450 X Dakar machines. Een 450 cc offroad motor die een vermogen van 55 pk levert aan de ketting. Het team zal in totaal 8 motoren aan de start brengen met voor Nederland twee bekende namen. Jurgen van den Goorbergh die bekend is uit het GP-circuit en nu dus zijn geluk gaat beproeven in de woestijn. De andere coureur is Mirjam Pol. Die wil van het Joop Zoetemelk syndroom af. In haar vorige twee Dakars werd ze telkens keurig 2e in het dames klassement. Logisch dat ze dit jaar voor de 1e plaats gaat. De overige motoren worden bemand door ervaren Dakar coureurs die allen hun sporen hebben verdiend tijdens eerdere Dakars.De enige quad binnen het team wordt gereden door Alex Brusselers. Binnen de Dakar staat hij bekend als een goedlachse monteur die al wat jaren ervaring heeft. Dit jaar gaat hij de rally zelf rijden en wel op de door een Rotax 600 cc 60 pk aangedreven Bombardier/Kanam quad. Hij heeft echter al een paar Europese titels achter zijn naam staan binnen de quad racerij dus met Alex heeft Dakarsport.com een competitief ijzer in het vuur voor deze klasse.

Verder beschikt het team over een grote vloot service auto’s die het team voorzien van reserve onderdelen in de rally (snelle service auto/truck) en in de bivakken ‘s avonds  na de finish. Die vloot voertuigen bestaat uit 4 vrachtauto’s (3x GINAF, 1x Renault) en 4 of 5 Toyota Landcruisers welke zo goed als standaard de rally gaan rijden. Wel voorzien van de geldende veiligheids constructies natuurlijk.
Tot slot heeft het team nog twee persauto’s rondrijden die voor de foto’s en persberichten gaan zorgen.

Kortom…Erg veel ambities en een hoop ijzers in het vuur die allemaal potentieel hebben om hoog te eindigen in de diverse klassementen.

Klik hier voor het complete foto overzicht van de Dakarsport.com presentatie door onze Raceflash.nl fotograaf Aart Langevoort.

Foto overzicht

Bron: (c) Raceflash.nl, Aart Langevoort  

     

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f3e9c6
Onthoud mijn gegevens!