Dakar nieuws: 'GP-coureur Van den Goorbergh intussen beter voorbereid op Dakar-debuut'


Jurgen van den Goorbergh verheugt zich op zijn uitgestelde debuut in de Dakar-rally. Teamgenote Mirjam Pol heeft die al tweemaal uitgereden. Zij heeft zich als doel gesteld winnares van het damesklassement te worden.

Vandaag en morgen hebben in Le Havre de technische controles plaats van alle voertuigen die in Zuid-Amerika voor de Dakar-rally nieuwe stijl worden ingezet. Meteen daarna wordt de rallykaravaan vanuit de Franse havenstad verscheept naar Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad wordt op 3 januari het startsein gegeven voor een avontuurlijke monsterrit van 9000 kilometer lengte die door Chili voert en twee weken later weer in B.A. Eindigt.

Onder de deelnemers weer heel veel Nederlanders. Nagenoeg iedereen die begin dit jaar na de afgelaste Dakar-rally door Afrika onverrichter zake en teleurgesteld huiswaarts keerde. Ook Jurgen van den Goorbergh, die vooral bekendheid verwierf door Grand Prix-wegraces, maar die zijn debuut in 'Le Dakar' dacht te maken.

"Ik heb zeker twee maanden nodig gehad om het te verwerken", bekende de Honda-rijder die in het Dakarsport.com-team is opgenomen. "Ben er ook letterlijk ziek van geweest, want ik was nog niet thuis of ik werd verkouden. De spanning moest er gewoon uit, nadat ik me zo op de rally had verheugd. In de aanloop was ik acht maanden lang ermee bezig geweest en dan krijg je in Lissabon te horen dat je naar huis kunt. Ik weet dat er meerderen daarna ziek zijn geworden. En wie zegt dat zij dat niet waren, houden zich groot."

Vanwege dreigende terreuraanslagen zag de Franse Dakar-organisator Amaury Sport Organisation zich genoopt het Afrikaanse continent voorlopig te mijden. Frappant is dat ex-Dakar-patron Hubert Auriol in dezelfde periode wel de landen Marokko, Mauritanië en Senegal gaat doorkruisen onder de noemer van Africa Race. ASO zocht het verder weg, in Zuid-Amerika. Ook Van den Goorbergh, die op 29 december in Buenos Aires zijn 39e verjaardag viert, stort zich in dat onbekende.

"Heel raar om mijn eerste Dakar nu in een totaal andere wereld te rijden. Dat kan een voordeel voor mij zijn, omdat het terrein voor iedereen nu nieuw is", stelde de coureur die de 'Goede Luchten' alleen kent uit zijn professionele grandprixperiode. Nu beschouwt hij zich als een amateur in een nieuwe discipline. "Vorig jaar zou ik meedoen om alleen maar uit te rijden. Dat is nog steeds zo, maar ik heb er nu een beter gevoel bij. Je hoort mij niet zeggen waar ik ga eindigen. Voor de top tien ben ik niet goed genoeg, omdat ik daarvoor te weinig ervaring heb, maar een top veertig moet erin kunnen zitten. Het streven is hard te gaan zonder moe te worden. Daar heb ik het hele jaar aan gewerkt."

Hij nam deel aan de Central Europe Rally door Hongarije en Roemenië, kwam in actie in Scheveningen tijdens de Red Bull Knock Out ("om sporen te rijden in het zand") en komend weekeinde doet hij aan de laatste NK-endurowedstrijd in Enter deel (een goede training in de modder"). Daarnaast waagde hij zich aan extreme enduro-evenementen in het buitenland, zoals die in het Oostenrijkse Erzberg waar 1500 coureurs van start gaan en er maar dertig aan de finish komen. Daar was Van den Goorbergh wegens tijdsoverschrijding niet bij. Belangrijker voor hem: "Ik heb dit jaar veel op de motor gezeten. Ik heb het gevoel dat het erin zit. Ben ook drie, vier kilo zwaarder geworden door mijn eetschema aan te passen, want vorig jaar was ik iets té afgetraind. Ik ben nu sterker geworden. Wel klein, maar sterk."

Zoals de nieuwe Dakar-rally in veel opzichten afwijkt van voorgaande Afrikaanse expedities, is ook de technische keuring in Le Havre een aparte gewaarwording. Vijf weken voor de start geven alle deelnemers daar hun speeltjes af. Pas in Buenos Aires kunnen zij hun auto's, trucks, motoren en quads weer ophalen. "Normaal ben je tot de dag voor de start nog met je materiaal aan het klooien. Nu heb ik het materiaal aan het team meegegeven en hoef ik zelf niet bij de keuring te zijn. Kan ik lekker blijven doortrainen. Het geeft een stuk minder stress", sprak Van den Goorbergh verwachtingsvol.

Bron: Telesport / Coo Dijkman
Foto: Frank Uijlenbroek
     
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
0cd669
Onthoud mijn gegevens!