Dakar nieuws: 'Gauloises stopt met sponsoring De Rooy'AMSTERDAM - Het Dakar-rallyteam van de Brabantse vrachtwagenfamilie De Rooy, dat de afgelopen vijf jaar door Gauloises werd gesponsord, kan niet langer meer op de financiële en promotionele steun van het sigarettenmerk rekenen. Het teleurstellende resultaat van Jan en Gerard de Rooy in de laatste woestijnrally door Afrika staat los van deze beslissing. 

Volgens Gauloises Nederland-directeur Jean-Francois de Meester heeft het besluit te maken met een nieuwe, internationale strategie van het Frans-Spaanse tabaksconcern Altadis, dat producent van onder andere Gauloises en Gitanes is.

an de Rooy toonde begrip voor dat standpunt. "Ik vind het jammer maar ik wil er meteen bij zeggen dat we op enkele leuke jaren kunnen terugkijken waarin de samenwerking perfect was", aldus de oud-Dakar-winnaar die de intentie heeft om volgend jaar weer met zijn zoon Gerard aan de start van de woestijnrally 2008 te staan. "We moeten alleen even de reglementen afwachten wat wel en niet mag. Daar laten we onze deelname van afhangen. Die zijn begin juni bekend. Wat vreemd is, want de inschrijving voor de Dakar loopt al vanaf 15 mei aanstaande."

Altadis gaat een nieuwe weg inslaan. Niet alleen zijn de budgetten tot 55 procent, van wat twee jaar terug nog gangbaar was, teruggeschroefd, maar ook aan alle sponsoring in de gemotoriseerde sporten is een einde gemaakt. Daarmee volgt Altadis de internationale trend in die takken van sport, welke reeds dit jaar is doorgevoerd in het WK rallyrijden met de Franse wereldkampioen Loeb en de MotoGP met het Yamaha-team van Rossi, maar heeft ook al consequenties gehad voor het Dakar-buggyteam van Schlesser. Het contract met het Dakar-fabrieksteam van KTM loopt eind dit jaar af. Onzeker is nog of dat voor de komende 2008-editie wordt verlengd. In de GP motorraces is de Spaanse 250cc-wereldkampioen Lorenzo nog de enige die vanwege de Spaanse markt door een tabaksmerk van Altadis (Fortuna) wordt gesponsord.

De gewijzigde aanpak staat - weer volgens De Meester - los van recente ontwikkelingen rondom Altadis dat uit verschillende hoeken overnamebiedingen heeft ontvangen. Het gaat om een bedrag van €12,8 miljard. De twee durfkapitalisten CVC Capital Partners en PAI Partners hebben €50 per aandeel geboden. Dat is 3 euro meer per aandeel dan het bod van het Britse tabaksbedrijf Imperial Tobacco. Dat bod werd vorige maand verworpen door Altadis, een versmelting van het Spaanse Tabacalera en het Franse Seita, dat de op vier na grootste tabaksfabrikant ter wereld is.

Bron: Telesport.nl, Coo Dijkman
Foto: frank uijlenbroek


Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
831b2e
Onthoud mijn gegevens!