Dakar nieuws: 'Etappe 9 – Kapotte snaar weerhoud Tim Coronel van topklassering'La Sarena – Tim Coronel is tijdens de ingekorte etappe van vandaag als 42ste gefinisht. Coronel begon de 170 kilometer lange etappe goed en kwam na 30 kilometer als 22ste door. De McRae 4x2 Buggy gedroeg zich prima in het zand en Coronel vloog werkelijk door de duinen. Op het 70 kilometer punt lag Tim zelfs 20ste en een topnotering zat er aan te komen. Helaas is de McRae 4x2 Buggy nog niet probleem vrij en een kapotte snaar gooide roet in het eten.

McRae 4x2 vliegt door de duinen
De etappe van vandaag was kort, maar daardoor niet minder zwaar. Duinen zo hoog als het Empire state Building (volgens Tim) moesten bedwongen worden en dat zorgde voor veel deelnemers voor problemen. Tim vloog echt iedereen voorbij en de andere deelnemers stonden soms met open mond te kijken hoe de buggy door de duinen manoeuvreerde.

Aandrijfriem slaat bak kapot
Vlak voor CP 1 slaat dan toch weer het noodlot toe. De aandrijfriem brak en sloeg een gedeelte van de versnellingsbak kapot waardoor de het lastig schakelen is voor de automatische transmissie. Tim rijdt zichzelf hierdoor vast in het zand en verliest tijd door het repareren van het probleem. Terwijl Tim naast de buggy staat om de reparaties uit te voeren wordt hij nog bijna aangereden door een andere deelnemer. Tim kan nog net op tijd wegduiken. Dit geeft nog maar eens aan hoe gevaarlijk het kan zijn in de duinen.

Op tijd in het bivak
Tim weet het probleem op te lossen door de McRae 4x2 Buggy van een duin af naar beneden te laten lopen en zo schiet de bak weer in zijn versnelling. Echt snelle tijden kan Coronel nu niet meer rijden, maar op tijd aankomen in het bivak is het doel van vandaag. De laatste dagen is het een aardige slijtage slag geweest voor Tim en de Buggy en ook de monteurs hebben weinig slaap gehad. Tim rijdt redelijk op zijn gemak naar het bivak en finisht de etappe als 42ste. Gezien de zwaarte van de relatief korte proef en de problemen onderweg is het toch weer een prestatie van formaat.

Volgende etappe
De 10de etappe van La Serena naar Santiago zal de laatste etappe zijn in de Atacama woestijn. De etappe is 586 kilometer lang waarvan 238 kilometer op tijd. Het zal een heuvelachtige etappe gaan worden die relatief kort is, maar zeker niet minder zwaar.
Tim Coronel is op tijd aangekomen in het bivak en kan vannacht van een welverdiende nachtrust gaan genieten.

Foto’s en filmpjes van de etappes en de laatste live updates kan je terecht op www.dakarchallenge.nl
  


               
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
4d01bf
Onthoud mijn gegevens!