Dakar nieuws: 'Equipe DeGroot/Uljee zorgen voor een verrassend debuut tijdens Dakar 2009'
3 januari start wederom de zwaarste rally ter wereld; ‘Le Dakar’. Waar dit evenement traditioneel werd verreden op Afrikaanse bodem, zal het in 2009, om bekende redenen, verplaatst worden naar Zuid-Amerika. Een totaal nieuwe ervaring, maar met dezelfde ingrediënten, spanning en uitdaging. De rally start 3 januari in Buenos Aires om daar na ruim 2 weken en ongeveer 9.000 km, ook weer te finishen.

Nieuw Equipe
Michel de Groot en Gaby Uljee vormen samen een equipe. Ze kennen elkaar al van eerdere edities van ‘Le Dakar’, waar ze afzonderlijk van elkaar veel ervaring hebben opgedaan. Voor 2009 bundelen ze voor het eerst hun krachten in de 31e editie van ‘Le Dakar’.

Michel de Groot gaat inmiddels voor de 4e keer het avontuur aan. 2 maal eerder nam hij deel aan de rally op de motor. In 2006 en 2007, met als hoogtepunten een 40e plaats algemeen en een overwinning in de 450cc marathon klasse. Dit jaar dus voor het eerst op 4 wielen. Zijn eerste off-road ervaring met een auto deed hij vorig jaar op tijdens de Shamrock rally in Marokko.

Ook dit jaar zal autocoureur Gaby Uljee plaatsnemen in het stoeltje naast de bestuurder. Dit wordt haar vierde Dakar, in 2007 deelde zij het avontuur met Tim Coronel en finishde zij op een verdienstelijke 46e plaats algemeen en als 2e Rookie. In 2006 reed ze met een persauto nadat ze het jaar daarvoor participeerde in de Dakar Challenge. 

Gaby; “ Michel en ik kennen elkaar uit de Dakar-karavaan, maar hebben nog nooit samengewerkt. We zijn momenteel druk aan het voorbereiden om tijdens de rally als een geolied team te kunnen functioneren. Ik heb er het volste vertrouwen in; door de jaren heen heb ik genoeg kennis opgedaan van het fenomeen ‘coureur’, dus ik kan wel redelijk inschatten wanneer ik de handrem erop moet zetten of dat er juist een tandje bij kan.”

Nieuwe auto
Ander groot nieuws is, de radicaal nieuwe auto, de McRae Enduro. Deze is in de zware tests al zeer competitief gebleken. De auto is ontwikkeld en gebouwd in Engeland door de bekende McRae-familie in samenwerking met het gerenomeerde Prodrive en wordt aangedreven door een Ford V6 turbo diesel (getunede TDV6 uit oa. de Landrover Discovery en Jaguar).

Michel deed tijdens de test in Tunesië zijn eerste ervaring op met de auto. “Ik denk met deze auto competitief mee te kunnen doen. Het is een zeer doordacht concept; met het lage gewicht en een zeer compacte turbo dieselmotor. Ik schat de auto capabel om bij de eerste 20 te kunnen rijden, maar ik besef heel goed dat het een nieuwe auto is die zich nog helemaal moet bewijzen”.

Nieuwe klasse
Het chassis van de McRae Enduro is gebouwd volgens de FIA T1 spec, maar met een standaard motor en standaard aandrijfcomponenten. Daarmee is het de eerste auto die voldoet aan de laatste FIA regels voor een nieuwe klasse met de naam Cross Country.Deze nieuwe klasse past precies tussen twee bestaande categorieën: één voor vrije prototypes, een klasse die populair is bij veel fabrikanten en die van de op productie gebaseerde wagens (T2), tot vandaag het domein van veel amateurs. Het unieke aan de McRae zit hem dus in de combinatie tussen een onderstel dat een prototype is, gecombineerd met een van de
productielijn afkomstige motor.

     

Team Decorum Vicking.nl onder de vlag van ProDakar.com
Team Decorum Vicking.nl zal gaan rijden onder de vlag van het bekende Team ProDakar.com, met Dakar-veteraan Chris Leyds, nu als een van de drijvende krachten. Gaby deed hier drie jaar geleden haar eerste Dakar-ervaringen op.

Naast equipe DeGroot/Uljee zullen er nog 3 McRae enduro’s aan de start verschijnen. Ook hierin zullen verrassende coureurs stappen; waaronder Chris Leyds zelf, samen met het brein achter de auto, Alister McRae. Ook zal de Chileense oud-Formule 1 coureur Eliseo Salazar op eigen bodem zijn debuut in de rally maken.

Het team omvat tevens nog 4 bekende en ervaren motor deelnemers; Evert Kroon, Gerard Rond, Teus Visser en Dick van Dam. Marcel Schoo maakt het team compleet met zijn overstap van de auto categorie naar de trucks en zal de T4 in de race besturen.

Een uitgebreid assistentie team zal de voertuigen in het bivak iedere dag servicen.

Neem ook eens een kijkje op de team website: www.vicking.nl

Bron: Media Gaby Uljee

  

     
  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
5c19ba
Onthoud mijn gegevens!