dakar nieuws: 'Dakarteam De Rooy wil revanche'AMSTERDAM -  Ze kregen weer een beetje dat ’zwitserlevengevoel’ te pakken dat zij in de laatste twee Dakar-rally’s zo gemist hebben. In een steengroeve nabij het Belgische Visé vermaakten Jan en Gerard de Rooy zich de afgelopen dagen door met hun GINAF-trucks te razen over de glooiende en glibberige afgraving.Het voelde als een uitje voor de vrachtwagenfamilie uit Son en Breugel, dat de opmaat moest voorstellen van hun deelname aan de komende monsterrit door de woestijn waarin beiden iets goed te maken hebben.

Voor de 64-jarige Jan de Rooy wordt het zijn dertiende ’Dakar’ en voor zijn 27-jarige zoon Gerard de zesde keer dat hij zich aan het avontuur gaat wagen. De twee ondernemers zeggen de monsterrit als vakantie te ervaren, maar wat een prettige onderbreking van hun drukke bestaan moest worden eindigde in een grote teleurstelling. In 2006 mocht de equipe niet starten vanwege een homologatieprobleem met hun DAF en in de afgelopen editie vielen beiden uit doordat de DAF-motoren in hun GINAF’s kuren vertoonden.

Eigenlijk is Gerard de Rooy die klap nog steeds niet te boven. „We hebben de laatste twee jaar toch wel met pijn afscheid genomen van de rally. Maandenlange voorbereiding bleek voor niets te zijn geweest. Dat doet zeer, heel zeer. Het wordt dus tijd om de boel recht te zetten”, bekende junior. Zijn vader peinsde er niet over opnieuw mee te doen als hij niet over betrouwbaar materiaal kon beschikken. Na veel wikken en wegen kwam De Rooy in contact met IVECO-dealer Izak Schouten uit Almkerk.

Die zou een krachtige dieselmotor kunnen leveren die niet kapot te krijgen zou zijn en bovendien over een fantastisch koppel kon beschikken. Eerst zien, dan geloven, oordeelde De Rooy enigszins argwanend. Hij liet daarom de 12,9 liter IVECO Cursor 13 (6 cilinder in lijn, 24 kleppen) bij TNO testen. „Een goed motorke”, liet de Brabantse ’Beer’ dealer Schouten nadien goedkeurend weten. „Daarna hebben we nog getest in Narbonne en Tunesië. Bij al die tests zijn we geen onoverkomelijke problemen tegengekomen. Je kunt die motor gewoon niet opblazen. Je kunt er mee blijven ’planken’. De boel blijft heel”, aldus Jan.

Ook Gerard gaat met herboren vertrouwen richting Lissabon, waar op 5 januari de start is. „Van de GINAF wisten we al dat die goed was, maar aan de IVECO-motor hebben we een heel goed gevoel overgehouden. Nu moeten we in de woestijn maar eens laten zien dat we het rallyrijden nog niet verleerd zijn”, sprak de strijdvaardige chauffeur wiens équipe ongewijzigd is gebleven. Jan de Rooy daarentegen neemt de Poolse monteur en werknemer Darek Rodewald mee als nieuweling. De derde GINAF X2223 is in handen van de Belg Hugo Duisters. Hij zit in de wedstrijd als ’back-up’.

In de drie voorgaande jaren waren de trucks in het Gauloises-blauw gespoten. Omdat de tabaksfirma zich uit Le Dakar en andere sporten heeft teruggetrokken vanwege de tabaksreclameregels, heeft de outfit van de wagens weer de oranje huiskleur van de firma De Rooy aangenomen. Oranje boven, dus? „We gaan er vanaf het begin tegenaan. Neem van mij aan dat de concurrentie al in de eerste drie dagen gaat ’planken’. Daar willen zij al meteen het verschil maken. We zullen meegaan. Als de trucks zo goed zijn als we denken, dan mogen we het vizier ook best op podiumplaatsen richten. Maar dan praat je wel over twaalf, dertien trucks die voor de eerste plaats gaan”, voorspelde Gerard.

Van zijn vader hoeft hij daarbij geen steun te verwachten. Gniffelend, terwijl hij nog eens z’n zoveelste saffie van de dag opstak: „Ik ga zeker niet in dienst van hem rijden. Dat kan hij echt vergeten.” En serieus meende de ouwe rot: „Ik wil zelf zo hoog mogelijk eindigen. Deze rally is geknipt voor mij. Altijd heb ik veel zand en veel specials gewild. Ik heb 21 jaar geleden het vrachtwagenklassement gewonnen. Wie weet wordt het weer mijn jaar. Dat mag ook wel na alle tegenslagen van de afgelopen Dakars…”

Team De Rooy. GINAF X2223. Powered by IVECO Cursor 13. Drie raceteams: Jan de Rooy-Dany Colebunders (Bel)-Darek Rodewald (Pol), Gerard de Rooy-Tom Colsoul (Bel)-Arno Slaats, Hugo Duisters (Bel)-Yvo Geusens (Bel)-Michel Huisman.

Bron: Coo Dijkman, Teleport    


  
  
  

Reacties

hmmm, veel grootspraak van de fam v.Rooy..
Ik zet mijn geld op Hans Stacey met zijn MAN
Oftewel..niet lullen maar gassen..

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
50b260
Onthoud mijn gegevens!