Dakar nieuws: 'Afgelasting Dakar kost ASO 100 miljoen'LISSABON -  De afgelasting van de 30e Dakar-rally heeft de nodige financiële consequenties voor alle betrokkenen bij het woestijnfestijn. De Franse organisator Amaury Sport Organisation (ASO) verwacht diverse schadeclaims, waarvan de eerste al binnen is. De Portugese etappeplaats Portimao had alles al in gereedheid gebracht en hing daar een prijskaartje van €1,5 miljoen aan. De totale schade voor ASO zou wel eens kunnen oplopen tot zo’n €100 miljoen.

Boekingen van hotels in Portugal, Marokko, Mauretanië en Senegal vervielen, 10 helikopters en 20 vliegtuigen voor het luchtvervoer zijn afbesteld, zo ook de twee bootovertochten naar Marokko en vanuit Dakar naar Europa. Het is een kleine greep uit de vele mogelijkheden die schadeclaims gaan opleveren omdat er kosten zijn gemaakt.

Verder zijn onder andere media en televisiezenders de dupe wegens gemiste advertentie-inkomsten. De Nederlandse tv-zender RTL schat het gemis op tonnen euro’s en die zijn niet te verhalen op ASO.

Ook de ongeveer 200 Nederlandse deelnemers zijn zwaar getroffen.

Ondernemer Roland Rijpma, die als de drijvende kracht achter Nederlands meest omvangrijke Dakar-team wordt gezien, wenst nog niet op de financiële gevolgen voor zijn team ingaan. „Nu gaat het even niet over geld, maar om de passie en emotie die we met zijn allen beleefden en wat nu wegvalt.”

Enige jaren geleden trad hij tot de internetmiljonairs toe door zijn bedrijf Weekendjeweg.com voor €33,5 miljoen aan het Britse reisbureau Holidaybreak te verkopen. Zijn eerste schatting van de economische schade voor het team is zo’n €2 miljoen. Toen Rijpma vernam dat de deelnemers hun inschrijfgeld terugkrijgen, deed hij van dat bedrag een half miljoen af.

Fred van Putten, teammanager van het MAN-fabrieksteam, krijgt ook het inschrijfgeld van €247.000 voor racetrucks en assistentievoertuigen terug, maar hij noemde dat bedrag ’peanuts’ ten opzichte van het totaalbudget. Het is maar 10% procent van het totaal dat de Duitse vrachtwagenfabrikant voor het Dakar-project had uitgetrokken. Niet rijden zou kapitaalvernietiging betekenen. MAN zoekt nu naar alternatieven, zoals een rally van St. Petersburg naar Peking.

Dat de druiven voor ASO zuur zijn, blijkt ook uit het verlies aan inschrijfgeld voor 245 motorrijders en 20 quadbestuurders: rond de €3,5 miljoen (€13.500 per rijder). Dat loopt op als de 204 auto- en 100 vrachtwagenequipes hun geld terugkrijgen. Met media, sponsors, rallypartners meegerekend, gaat dat richting €20 miljoen.

Het is echter een pleister op de wonde voor de amateurmotorrijder, die €60 à 70.000 kwijt is. Verschillenden hebben zelfs hun hypotheek aangesproken om hun droom te verwezenlijken.

De nacalculatie zal daarom nog wel even voortduren…

Bron: Coo Dijkman, Telegraaf

  

    


  
   

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
24cb0b
Onthoud mijn gegevens!