Collé Rental & Sales: ‘Top BRL-V6 coureur Sandor van Es aan het woord’.Nadat we in een eerder persbericht al bekend maakten dat Frans Collé (Collé Rental & Sales Sittard) samen met Sandor van Es zijn overeengekomen, dat ze dit seizoen weer gaan racen in de Benelux Racing League in de BRL-V6, geven we nu het woord aan Sandor van Es.

Sandor van Es, in 2006 BRL-V6 kampioen en in 2007 en 2008 nipt vice kampioen. Wat is je streven voor dit seizoen?
- Om weer heel veel plezier te hebben achter het stuur, want dat heb ik na al die jaren nog onverminderd en dat is voor mij de allerbelangrijkste motivatie. Races en kampioenschappen winnen zijn natuurlijk de spreekwoordelijke kersen op racetaart.Nu al voor het 5e achtereenvolgende jaar uitkomend voor het Collé Rental & Sales BRL Racing Team. Hoe is je band met het team en vooral met Frans Collé?

- Als Noord-Hollander heb ik in het begin even moeten wennen aan al die Limburgers, maar intussen is het haast familie voor me, haha. Zonder dollen, de monteurs, de mensen van Collé, de sponsors; het is bij elkaar een hele leuke, hechte ploeg met als grote drijvende kracht natuurlijk Frans Collé. Zonder zijn inzet en enthousiasme zou dit project nooit geworden zijn zoals het nu is, daar heb ik ontzettend veel waardering voor.

Hoe werk je naar een BRL raceweekend toe?
-Ik heb door de week een ontzettend drukke baan, dus het is een heerlijk gevoel als een raceweekeinde aan zit te komen. Is voor mij pure ontspanning, de ultieme manier om te ontvluchten uit de hectiek van alledag. Ik kan me geen mooiere vrijetijdsbesteding voorstellen. Wel is het erg belangrijk vóór het weekeinde de knop al om te zetten en de bovenkamer te resetten, om geen werkbeslommeringen mee te nemen naar het circuit. Dan komt de rest vanzelf wel.

Het rijden in een BRL-V6 is geen gemakkelijke opgave. Er komt veel bij kijken gezien de racewagen geen stuurbekrachtiging heeft en rijdt op Hoosier ballon banden. Doe je veel aan je conditie om op en top fit te zijn voor het racen in de BRL-V6?
- Veel is een groot woord, maar de basisconditie en het gewicht moeten zeker op peil worden gehouden. Ik doe dat met schaatsen en hardlopen.

Je doet het niet alleen. Zonder je monteurs en sponsors kun je immers niet racen. Zijn er nog meer mensen die je ondersteunen in de racerij?
- Zoals je zelf al aangeeft, de allerbelangrijkste steun komt van het team en van Frans Collé.

Naast de BRL ben je ook nog actief als gastrijder in andere Nederlandse raceklassen. Vorig jaar zagen we je samen met Donald Molenaar in de TDC (Toerwagen Diesel Cup) in een Honda Civic Type S en ook in de Formule Ford. Wat zijn de verschillen in het rijden in deze raceklassen ten opzichte van een BRL-V6?
-Elke klasse heeft z’n eigen karakteristiek. De BRL is uniek door de manier waarop je de auto bij de strot moet pakken en de hoek om moet smijten. De meeste andere raceauto’s vragen om een wat fijngevoeligere benadering.Ook ben je zeer actief betrokken met de autosport vanwege je werkzaamheden als sport redacteur voor weekblad AUTOWEEK. Heeft de economische kredietcrisis ook invloed op de huidige autosport?
- Absoluut. Honda uit de F1, Subaru en Suzuki uit het WRC, Mitsubishi dat zich terug trekt uit Dakar; dit is nog maar het begin. Ik verwacht een behoorlijke herdefiniëring van de mondiale autosport, dat is hard nodig. In Nederland ziet het er gelukkig vooralsnog niet slecht uit, het BRL-veld bijvoorbeeld zal dankzij de relatief gunstige kostenconstructie weer goed gevuld zijn.

Even terug komend op de bekende kreet van Frans Collé ‘Never change a winning team’. Dit heeft al veel overwinningen de laatste 5 jaar gebracht voor het Collé Rental & Sales BRL Racing Team uit Sittard. Een vast team aan monteurs, sponsors en coureurs. Het totaalpakket van Collé Rental & Sales staat als een huis. Hoe zie jij dit en met namen stel voor een andere coureur (mits er een 2de auto wordt ingezet) zou je partner kunnen worden dit seizoen. Denk bijvoorbeeld aan de topcoureurs Donny Crevels, Kevin Leest, Phil Bastiaans, Jacky van de Ende of Henry Zumbrink of aan je vorige teammaat Donald Molenaar?
- De basis van ons succes ligt zonder meer in het bij elkaar houden van het team. Maar ook in de openheid die Donald en ik altijd naar elkaar hebben gehad, zowel technisch als teamtactisch. Ik heb geen idee wie mijn ploegmaat wordt, dat maakt ook niet zoveel uit, zolang we maar een open relatie kunnen hebben.

De voorlopige racekalender voor dit seizoen staat vast. Ben je tevreden met de gekozen evenementen of had je liever een ander evenement toegevoegd willen zien aan het lijstje?
-Ik ben blij met de variatie, we gaan naar vier verschillende circuits, altijd leuk. Maar goed, je kunt mij ook een rondje over de parkeerplaats van de Ikea laten rijden, dan heb ik het nog steeds naar m’n zin. Als ik maar kan racen.

De redactie van het Collé Rental & Sales BRL Racing Team bedankt Sandor van Es voor dit interview en wensen hem samen met zijn monteurs, fans en het complete Collé Rental & Sales BRL Racing Team veel succes toe in de Benelux Racing League 2009.

Meer nieuws en informatie over het Collé Rental & Sales BRL Racing Team is te vinden op onze officiële website www.colleracing.nl.

Bron: Media Collé Rental & Sales      
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f9669b
Onthoud mijn gegevens!