BRL-nieuws: 'Zwaarbevochten titels voor Sandor van Es en Marijn van Kalmthout'Zandvoort, 29 oktober 2006. Een perfecte ontknoping van het seizoen in de ELF Benelux Racing League. Pas in de allerlaatste race werden de titels in zowel de ELF BRL-V6 als de  ELF BRL Light beslist. In de ELF BRL-V6 eiste Sandor van Es met een vierde en een tweede plaats de titel voor zich op. De dagoverwinningen gingen naar de snelste mannen van het weekend Donald Molenaar en Donny Crevels. In de ELF BRL Light prolongeerde Marijn van Kalmthout zijn titel. In de eerste race eiste de kampioen de overwinning voor zich op. In de tweede race ging de zege naar Dick Freebird die daarmee de tweede positie in de titelstrijd veiligstelde.

Met nog zes titelkandidaten moesten de Finaleraces van de ELF BRL-V6 wel een spektakelstuk worden. De kwalificatie versterkte de vooruitzichten op een spannende seizoensontknoping alleen nog verder. Terwijl lijstaanvoerder Jacky van der Ende niet verder kwam dan de achtste positie en de nummer twee Sandor van Es bleef steken op de zesde startplaats eisten de nummers vier en drie in de titelstrijd, Donald Molenaar en Donny Crevels, de eerste startrij voor zich op. Molenaar profiteerde optimaal van zijn pole position en wist bij de rollende start zijn positie te behouden. In het gedrang ging het in het middenveld echter mis, waarbij diverse auto’s schade opliepen met een safetycar-situatie als gevolg.
Bij de herstart maakte Molenaar geen fout en behield zijn leidende positie. Achter de leider ontspon zich een fraai gevecht tussen Crevels en Jeroen Reijntjens waarbij Crevels de tweede positie veiligstelde. Belangrijkste slachtoffer van de eerste race was Van der Ende. Opgerukt naar de zesde plaats kreeg de lijstaanvoerder te kampen met een gebroken aandrijfas en viel uit. Van Es pakte de vierde plaats en ging met zijn behaalde punten als nieuwe nummer één de laatste race in. Daarmee waren er nog altijd vier titelkandidaten over, te weten: Van Es, op 8 punten Molenaar, op 9 punten Crevels en op 11 punten Van der Ende. De afsluitende wedstrijd van de dag moest vervolgens de definitieve beslissing brengen.

In de ELF BRL Light was de leider in de tussenstand Marijn van Kalmthout in de kwalificatie met een persoonlijk snelste rondetijd ooit heer en meester. Naaste belager in de titelstrijd Dick Freebird bleef steken op een tegenvallende zevende positie. Van Kalmthout had de beste start, pakte in de eerste ronden meteen een flinke voorsprong en reed voor het oog onbedreigd naar de zege. Een fraaie inhaalrace reed Freebird die na diverse felle gevechten de tweede positie voor zich opeiste. De nummer twee in de titelstrijd hield de schade daarmee beperkt en had in de laatste race met een achterstand van zeven punten nog altijd uitzicht op de titel.

Als winnaar van de eerste race mocht Molenaar de tweede wedstrijd vanaf pole position beginnen terwijl Van der Ende met zijn uitvalbeurt vanuit de achterhoede (16de) naar voren moest zien te komen. Bij de start behield Molenaar zijn eerste positie maar werd vervolgens op de huid gezeten door Crevels. Toen Molenaar met een technisch probleem wegviel lag de weg voor Crevels open om de zege voor zich op te eisen. Van Es reed een sterke race en kreeg op een derde positie liggend na het wegvallen van Molenaar de tweede plaats in de schoot geworpen. Deze podiumpositie was voldoende om de titel veilig te stellen. Een sterke wedstrijd reed Marc Goossens door als achtste gestart naar de derde podiumplek te sturen.

Ook Van der Ende reed een sterke inhaalrace en pakte de vijfde plaats, uiteraard onvoldoende om nog aanspraak te maken op de titel. De derde plaats in de eindstand achter Crevels viel hem ten deel. Een dolgelukkige Van Es. “Met Donald voorop kon ik niet afwachten en moest er vanaf de vierde plaats toch vol voor gaan. Pas de laatste drie ronden kon ik iets rustiger rijden. De titel is maar weer het bewijs van ‘nooit opgeven’. Het begin van het seizoen was slecht maar we zijn sterk teruggekomen.”

Bij de ELF BRL Light behield Marijn van Kalmthout na de start de leiding. Op de tweede plaats sloot mede titelkandidaat Dick Freebird meteen aan. Een onheilspellende rookpluim achter de auto van Van Kalmthout hield de spanning er echter meer dan in. Een uitvalbeurt zou betekenen dat de titel alsnog naar Freebird zou gaan. Met nog een paar ronden te gaan nam Freebird de leiding over, maar omdat Van Kalmthout de race op een veilige tweede plaats wist uit te rijden kwam de titel toch bij de Hoofddorpse routinier terecht. Een uitzinnige Van Kalmthout: “We hebben tussen de races van alles vervangen. Tien minuten voor de start waren we pas klaar. De rook werd veroorzaakt door lekkende olie. Die kwam ook op de achterbanden terecht waardoor de wegligging steeds slechter werd. Gelukkig heeft alles het tot het eind volgehouden. We waren dit seizoen de snelste en hebben het gelukkig goed af kunnen maken.”

Uitslagen ELF BRL V6 kampioenschap, Finaleraces, Circuit Park Zandvoort :
1e race:
1. Donald Molenaar, 12 ronden in 26:40.678; 2. Donny Crevels, op 2.272; 3. Jeroen Reijntjens, op 4.202;
4. Sandor van Es, op 7.878; 5. Nelson van der Pol, op 9.092; 6. Peter Gerhards, op 14.843.  
2e race:
1. Donny Crevels, 12 ronden in 22:52.877; 2. Sandor van Es, op 1.360; 3. Marc Goossens, op 2.232;
4. Peter Gerhards, op 8.994; 5. Jacky van der Ende, op 12.584; 6. Allard Kalff, op 12.719.     
Eindstand na zestien races:
1. Sandor van Es 203; 2. Donny Crevels 198; 3. Jacky van der Ende 186; 4. Donald Molenaar 179;
5. Marc Goossens 173; 6. Danny van Dongen 154.   

Uitslagen ELF BRL Light kampioenschap, Finaleraces, Circuit Park Zandvoort :
1e race:
1. Marijn van Kalmthout, 12 ronden in 27.38.971; 2. Dick Freebird, op 3.782; 3. Niels Hartvelt, op 4.309;
4. Niek Jansen, op 14.218; 5. Theo Stor, op 19.180; 6. Eric v.d. Munckhof, op 20.153.
2e race:
1. Dick Freebird, 12 ronden in 23.47.778; 2. Marijn van Kalmthout, op 2.756; 3. Niek Jansen, op 7.908;
4. Rene Zwikker, op 15.344; 5. Niels Hartvelt, op 22.549; 6. Carlijn Bergsma, op 31.952.
Eindstand na zestien races:
1. Marijn van Kalmthout 254; 2. Dick Freebird 248; 3. Henry Zumbrink 180; 4. Peter Furth 179; 5. Theo Stor 154;
6. Niels Hartvelt 128.   


                            www.brl-v6.com


            www.colle-sittard.nl / www.colleracing.nl


                          www.eurotechracing.nl

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
cde3e4
Onthoud mijn gegevens!