BRL nieuws: 'Zeges voor Donald Molenaar en Marijn van Kalmthout in BRL'Zandvoort, 12 mei 2008- Regerend kampioen Donald Molenaar is het nieuwe seizoen van de Benelux Racing League uitstekend begonnen. Hij won tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort de beide races van de BRL V6. Marijn van Kalmthout was twee keer de beste in de klasse BRL Light. 

Op een zonnig, heet Circuit Park Zandvoort reed de Benelux Racing League zijn eerste twee races. Het startveld is ook dit seizoen weer groot en zeer competitief. Tijdens de Pinksterraces verschenen 30 auto’s aan de start, inclusief de meeste toppers die ook vorig jaar in actie kwamen. In de BRL-V6 is  bijvoorbeeld de volledige top zeven uit de eindstand van vorig seizoen van de partij.
Over vorig seizoen gesproken: de nummers één en twee in de BRL-V6, regerend kampioen Donald Molenaar en zijn teamgenoot Sandor van Es, stelden tijdens de kwalificatietraining de beste startplekken veilig. Donald Molenaar leidde de eerste race van start tot finish, voor zijn teamgenoot. Nelson van der Pol kon zijn derde startplek met de laatste podiumplek verzilveren.
 “De race verliep vrij gemakkelijk, maar de hitte maakte het aan de andere kant weer erg moeilijk”, aldus Molenaar. “Ik had al vrij snel een kleine voorsprong op Sandor. De race werd in de beginfase onderbroken door een safety car-situatie. Na de herstart had ik het de eerste ronde wat moeilijk, maar daarna kon ik weer een gaatje slaan.” Voor Sandor van Es was het een zware race. “Door mijn slijmbeursontsteking ben ik niet in topconditie, ik zat er na drie of vier ronden al doorheen. De safety car was daarom welkom, terwijl ik daar normaal altijd van baal. Maar nu kon ik wat rust nemen en hoefde ik aan het einde nog maar drie ronden.”
“Ik had een erg goede start en lag eigenlijk op de tweede plaats”, blikte Nelson van der Pol terug. “De teamgenoten Sandor en Donald werkten echter goed samen, daardoor moest ik weer aansluiten op de derde plek. Ik ben blij dat ik heb laten zien dat het gat naar de koplopers steeds kleiner wordt.”

Het duel om de zege in de klasse BRL Light was enorm spannend. De marge tussen de beide koplopers Michel Schaap, als tweede gestart, en trainingssnelste Marijn van Kalmthout bedroeg nooit meer dan een fractie van een seconde. Schaap hield Van Kalmthout tot halverwege de race achter zich, maar moest toen toch zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. “Het was een hele mooie race”, vond Van Kalmthout. “Ik kon pas in de laatste ronde een beetje weglopen bij Michel.” Michel Schaap was erg tevreden met zijn tweede plek. “Het was een gevecht op het scherp van de snede. Maar Marijn was uiteindelijk sneller.”  
Peter Furth eindigde tot zijn eigen verrassing als derde. “In de voorlaatste ronde lag ik nog zesde. Op dat moment gebeurde er veel vóór mij. Toen de stofwolken opgetrokken waren, lag ik op de derde plek.”     

Als winnaar van de eerste race mocht Donald Molenaar de tweede race vanaf de pole position beginnen. Nog voor de eerste bocht raakten Niek Jansen en Peter Gerhards elkaar. Gelukkig bleef de schade beperkt tot de beide auto’s. Nadat de safety car het veld enkele ronden achter zich hield om de officials de kans te geven om de baan vrij te maken, nam Donald de leiding. Sandor van Es volgde hem, voor Nelson van der Pol en Donny Crevels. Donny reed een prachtige race. Eerst passeerde hij Nelson, vervolgens mengde hij zich in de strijd om de zege. Sandor van Es moest in de slotfase zijn meerdere in Crevels erkennen, maar zag uiteindelijk toch nog kans om zijn tweede plaats terug te veroveren. Na een felle strijd om de ereplaatsen won Donald Molenaar, op de voet gevolgd door Van Es en Crevels.
“Dit was wel andere koek dan de eerste race”, constateerde Molenaar. “Achter de safety car had ik mijn banden iets te enthousiast opgewarmd, waardoor ze eigenlijk slechter werden. Verder voelde ik resonanties in de aandrijflijn. Ik zag dat Sandor en Donny eigenlijk sneller waren. Sandor bleef maar aandringen, ik kreeg ook nog een aanval van Donny te verduren.”      
Donny Crevels had de afstelling van zijn auto na afloop van de eerste race veranderd. “Dat pakte goed uit. Ik kon nu meer aanvallen.”

“Deze race zal ongetwijfeld niet goed zijn geweest voor mijn schouder, maar ik heb nu weer bijna twee maanden om te herstellen voor de volgende race”, reageerde Sandor van Es na de race. “De aanval van Donny verraste me; hij kwam heel plotseling en resoluut. Ik gaf hem maar de ruimte om een aanrijding te voorkomen en wist dat hij nog zou gaan vechten met Donald, want hij was gewoon sneller. Toen zij samen in de clinch gingen,  kon ik Donny weer passeren.”

De tweede race van de BRL Light was voor wat betreft de kopposities een herhaling van de eerste wedstrijd. Marijn van Kalmthout vertrok weer van pole position, maar het was wederom Michel Schaap die de leiding nam. “Ik moest van het gas om niet tegen een auto op te rijden die bij de startcrash betrokken was”, vertelde Marijn. Net als in de eerste race, zag hij ook deze keer kans om de leidende positie over te nemen. Michel Schaap eindigde wederom als tweede. “In principe was dit een eenmalig optreden, maar ik hoop de rest van het seizoen ook in de BRL Light uit te komen”, aldus de routinier. Peter Furth eiste wederom de derde plaats op, met een voorsprong van 0,1 seconde op vierde man Niels Hartvelt. “Dit had ik van tevoren nooit verwacht. Twee weken geleden wist ik nog niet eens dat ik zou rijden omdat ik mijn budget niet rond kreeg. Ik rijd nu op banden die ik van Marijn van Kalmthout heb gekregen.” En dat typeert de goede sfeer in de klasse!    


Uitslagen BRL-V6 kampioenschap, Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort:

1e race
1. Donald Molenaar, 11 ronden; 2. Sandor van Es, op 2.253; 3. Nelson van der Pol, op 3.212; 4. Donny Crevels, op 3.561; 5. Jacky van der Ende, op 5.467; 6. Christiaan Frankenhout, op 6.391.

2e race
1. Donald Molenaar, 11 ronden; 2. Sandor van Es, op 0.433; 3. Donny Crevels, op 1.027; 4. Nelson van der Pol, op 4.255; 5. Henry Zumbrink, op 11.791; 6. Jos Menten, op 13.784 

Tussenstand BRL-V6 na twee races:
1. Donald Molenaar 42; 2. Sandor van Es 35; 3. Donny Crevels 29; 4. Nelson van der Pol 28; 5. Henry Zumbrink 20; 6. Christiaan Frankenhout 18.

Uitslagen BRL Light kampioenschap, Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort:

1e race
1. Marijn van Kalmthout, 11 ronden. 2. Michel Schaap, op 2.094; 3. Peter Furth, op 5.974; 4. René Zwikker, op 6.403; 5. Niels Hartvelt, op 7.027; 6. Eric van den Munckhof, op 10.251.

2e race
1. Marijn van Kalmthout, 11 ronden; 2. Michel Schaap, op 5.856; 3. Peter Furth, op 8.121; 4. Niels Hartvelt, op 8.222; 5. Theo Stor, op 10.231; 6. René Zwikker, op 14.471.

Tussenstand BRL Light na twee races:
1. Marijn van Kalmthout 44; 2. Michel Schaap 34; 3. Peter Furth 30; 4. Niels Hartvelt 24; 5. René Zwikker 23; 6. Eric van den Munckhof 19.

Bron : Media www.beneluxracingleague.nl  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
ab43d5
Onthoud mijn gegevens!