BRL nieuws: 'Vier verschillende winnaars bij opening BRL-seizoen'Zolder (B) 20 mei 2007- Tijdens de Q8 Truck Grand Prix op het circuit van Zolder heeft de Benelux Racing League dan eindelijk zijn seizoensouverture beleefd. Op het Belgische circuit verdeelden maarliefst vier man de overwinningen in de beide klassen. In de BRL V6 won Donald Molenaar de eerste race; in de tweede race herhaalde zijn teamgenoot Sandor van Es dit huzarenstukje. Bij de BRL Light verdeelden Henry Zumbrink en Marijn van Kalmthout de hoofdprijzen.

De eerste race in de BRL kende een vrij rustig verloop. Aan kop behield Donald Molenaar van start tot finish de leiding, daarbij geholpen door teamgenoot Sandor van Es, die een prima buffer vormde voor zijn teamgenoot. Van Es op zijn beurt had de druk van achteren door Jeroen Bleekemolen, die dit weekend zijn rentree maakte in de klasse, na een jaar afwezigheid. Bleekemolen moest aan het eind van de rit genoegen nemen met de derde plaats.

Smaakmaker in de eerste race was Donny Crevels, die door pech geen tijd had weten te zetten in de kwalificatie en daardoor als allerlaatste moest starten. Crevels kende echter een opvallende opmars. Hij won in de eerste twee ronden al acht plaatsen en eindigde uiteindelijk als vijfde, na een incident met Danny van Dongen. “De laatste keer dat ik in deze auto reed draaide ik donuts tijdens de Finaleraces”, reageerde Crevels. “Dat mijn snelheid vandaag dusdanig was dat ik de snelste van iedereen was, had ik niet verwacht, zeker niet na de problemen in de kwalificatie. Zo oprukken geeft een heerlijk gevoel.”

In de tweede race was het gevecht om de kop een uitputtingsslag. Aanvankelijk leek Molenaar de race wederom naar zich toe te trekken, maar na een duel met Bleekemolen had de winnaar van race 1 een aanlopend wiel en moest uiteindelijk de race staken. Bleekemolen nam de leiding over en verdedigde die lang met hand en tand, maar ook hij bleek niet ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen. Lachende derde was Sandor van Es, die na een rondenlange aanval de leiding greep.

“Alle remmen gingen los in deze tweede race, dit is toch waarvoor het publiek naar de circuits komt”, reageerde racewinnaar Van Es. “De hele kopgroep is aan elkaar gewaagd en dan krijg je zulke mooie gevechten. Ik was sneller dan Bleekemolen met zijn probleempjes, maar hij verdedigde prima. Uiteindelijk kon ik hem dan toch pakken en kon ik de tweede overwinning van het team binnenhalen.” Tweede werd uiteindelijk nog Nelson van der Pol die een sterke opmars kende en uiteindelijk in de slotfase Jeroen Bleekemolen nog naar plaats drie verdreef.

In de BRL Light waren beide races een tweestrijd tussen Henry Zumbrink en Marijn van Kalmthout. Zumbrink had op zaterdag verrassend de poleposition gepakt en wist die in de eerste race goed te verdedigen. De race van de Lights werd gekenmerkt door twee bijna gelijktijdige momenten. Eerst spinde Jochen Habets bij het opkomen van het rechte stuk, daarbij dwars op de baan eindigend. Vervolgens gooide Ron Wansink zijn eigen glazen in door te hard over de kerbs te stuiteren en in de vangrail te stranden. Deze twee momenten veroorzaakten een safetycar-situatie.

Ook na de hervatting kon Zumbrink een klein gaatje slaan, waardoor Van Kalmthout niet meer bij machte was om aan te vallen. “De safetycar gooide eigenlijk roet in het eten, want daarvoor had ik al een groot gat geslagen”, aldus Zumbrink. “Daarna moest ik opnieuw pushen, maar ik kon weer een gat slaan.” Achter het tweetal pakte Michel Schaap de laatste podiumplaats.

De tweede race kende aanvankelijk een zelfde verloop als de eerste; wederom behield Zumbrink de leiding en moest Van Kalmthout in de achtervolging. Een van de baan geschoten V6 verpestte de zegetocht van Zumbrink echter, want hij spinde over het achtergebleven grind. Hierdoor kon Van Kalmthout de leiding pakken, om die vervolgens niet meer uit handen te geven; zelfs niet toen de twee tezamen uitgleden over olieresten.

Uitslagen BRL V6 kampioenschap, Truck Grand Prix,  Zolder (B):

1e race
1. Donald Molenaar, 14 ronden; 2. Sandor van Es, op 0.710; 3. Jeroen Bleekemolen, op 3.469;
4. Jacky van der Ende, op 7.225; 5. Donny Crevels, op 7.413; 6. Niels Bouwhuis, op 13.222.

2e race
1. Sandor van Es, 17 ronden; 2. Nelson van der Pol, op 8.736; 3. Jeroen Bleekemolen, op 11.382;
4. Georgio Garritsen, op 13.708; 5. Jeroen Reijntjens, op 17.590; 6. Daniël Schryvers, op 21.886.

Stand BRL-V6 na twee races:
1. Van Es 37; 2. Bleekemolen 30; 3. Van der Pol 25; 4. Molenaar 23; 5. Garritsen 22; 6. Van der Ende 20;
7. Crevels 17; 8. Schryvers 16; 9. Freebird 13; 10. Frankenhout 13.


Uitslagen BRL Light kampioenschap, Truck Grand Prix, Zolder (B):

1e race
1. Henry Zumbrink, 14 ronden; 2. Marijn van Kalmthout, op 1.148; 3. Michel Schaap, op 6.062;
4. René Zwikker, op 12.144; 5. Niels Hartvelt, op 19.921; 6. Roy Panman, op 22.188.

2e race
1. Marijn van Kalmthout, 17 ronden; 2. Henry Zumbrink, op 2.813; 3. Michel Schaap, op 22.194
4. Niels Hartvelt, op 36.224; 5. Gaby Uljee, op 36.417; 6. Eric van den Munckhof, op 1 ronde.

Stand BRL-Light na twee races:
1. Van Kalmthout 39; 2. Zumbrink 39; 3. Schaap 30; 4. Hartvelt 24; 5. Uljee 18; 6. Van den Munckhof 16;
7. Koop 14; 8. Zwikker 13; 9. Tjon 11; 10. Van Beek 11.


Voor nadere informatie: www.beneluxracingleague.nl    

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
113da7
Onthoud mijn gegevens!