BRL nieuws: 'Marijn van Kalmthout kampioen in BRL Light Series'Zandvoort, 26 oktober 2008 – Na een bewogen seizoen heeft de Hoofddorpse Ford-dealer Marijn van Kalmthout de titel gewonnen in de Benelux Racing League Light Series. Tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort behaalde hij een zege en een tweede plaats, dat was meer dan voldoende voor zijn derde titel in de BRL Light in vier seizoenen tijd. “Het was helemaal top!”, blikte Marijn op zijn succesvolle raceweekeinde terug. “Dit is absoluut mijn mooiste kampioenschap in de BRL Light!” 

Marijn van Kalmthout begon het beslissende raceweekeinde op Circuit Park Zandvoort als klassementsaanvoerder. Zijn voorsprong op zijn achtervolgers Niels Hartvelt en Eric van den Munckhof was allesbehalve comfortabel. “Een misstap in één van de twee races kan al fataal zijn”, aldus de Ford-dealer.    Tijdens de kwalificatietraining stelde Marijn de derde startpositie veilig. “Dat was een tegenvaller, want tijdens de vrije training was ik bijna twee seconden sneller dan de rest van het veld”, reageerde hij.
In de onder kletsnatte omstandigheden verreden eerste race nam Marijn meteen de tweede plaats in achter raceleider René Zwikker. Op de spekgladde baan werd hij flink opgehouden door enkele deelnemers uit de veel krachtigere BRL V6-klasse, die altijd voor de BRL Light starten. “Ik was sneller dan René, maar ik kon mij soms moeilijk langs enkele BRL V6-auto’s vechten”, vertelde Marijn na de race. “Halverwege de race kreeg ik zelfs nog onbedoeld een forse tik van een BRL V6-rijder. Gelukkig liep mijn auto daarbij slechts plaatschade op.” Marijn kwam uiteindelijk als tweede over de finish, achter winnaar Zwikker.

In de tweede, onder erbarmelijke weersomstandigheden verreden, race nam Marijn vanaf de tweede startplek meteen de kop. Marijn: “Ik lag ruim aan de leiding, toen ik, als gevolg van aquaplaning, van de baan vloog en een muur raakte op het moment dat ik een BRL-V6 wilde passeren. Gelukkig kon ik mijn race vervolgen, maar ik verloor wel vier plaatsen.” Met een vijfde plaats was Van Kalmthout zeker van de titel, maar een dergelijk scenario ligt niet in zijn aard. “Ik wilde mijn seizoen als een waardig kampioen, dus op het podium, afsluiten. Ik ging voor alles of niks en het werd alles. Ik vocht mij naar voren en won alsnog de race. Dit is mijn derde titel in de BRL Light, maar pas de eerste keer dat ik mijn kampioenschap veiligstel met een overwinning. Daarom, en vanwege het bijzondere verloop van het seizoen, vind ik dit mijn mooiste titel in de BRL Light.”    

Marijn van Kalmthout kijkt terug op een bizar seizoen. “Ik begon met twee zeges. Daarna had ik een ongelofelijke serie van vijf races achter elkaar pech. Ik had de hoop op de titel eigenlijk al opgegeven, tot ik daarna vijf podiumplaatsen op rij behaalde waaronder twee zeges. Omdat klassementsaanvoerder Niels Hartvelt enkele steekjes liet vallen, stond ik tot mijn eigen verbazing opeens aan de kop van het klassement. Met nog drie evenementen te gaan stond ik 38 punten achter Hartvelt, nu heb ik de titel behaald met een voorsprong van 28 punten. Dit is echt een ongelofelijke ontknoping!”         
  
Marijn van Kalmthout kijkt terug op vier zeer succesvolle seizoen in de BRL Light, een zgn. “Nascar klasse”, waarin wordt gereden met auto’s voorzien van een buizenframe, een Ford Focus lookalike kunststof carrosserie en een 250 pk. krachtige Ford krachtbron. “Ik heb 38 podiumplaatsen behaald: 22 zeges, tien tweede plaatsen en zes derde posities”, blikte de succesvolle coureur terug.
Marijn heeft besloten om volgend jaar geen volledig seizoen meer in de BRL Light uit te komen. “Dit is een prachtige afsluiting, ik stop op mijn hoogtepunt. Ik wil volgend jaar wel nog graag een paar gastraces in de BRL Light rijden. Daarnaast ben ik op zoek naar een andere Formule 1- of IndyCar-bolide, ter vervanging van mijn huidige Tyrrell Formule 1-auto, waarmee ik dan het hele seizoen in het EuroBOSS kampioenschap wil gaan rijden.”     

Uitslag BENELUX RACING LEAGUE LIGHT SERIES:

Race 1:
1. René Zwikker, 12 ronden;
2. Marijn van Kalmthout;
3. Michel Schaap.

Race 2:
1. Marijn van Kalmthout, 11 ronden;
2. Michel Schaap;
3. Peter Furth.

Eindstand kampioenschap na veertien races:

1. Kampioen Marijn van Kalmthout 190 punten;
2. Niels Hartvelt 162 punten;
3. Eric van den Munckhof 150 punten.

Bron: Nadine Joseph, Media Marijn van Kalmthout
Foto's: Media Marijn van Kalmthout / Raceflash.nl
     
  
 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
5c19ba
Onthoud mijn gegevens!