BRL nieuws: 'Emotioneel podium voor Marijn van Kalmthout tijdens Finale Races'21 oktober 2007 – Zelden zal een derde plaats voor Marijn van Kalmthout zoveel hebben betekend als die tijdens de eerste race van de Benelux Racing League Light Series bij de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. De Hoofddorpse Ford-dealer droeg zijn podium namelijk op aan zijn vorige week overleden zwager, Edwin van Geenhoven.

In de tweede race van de dag leek Van Kalmthout op weg naar een zekere tweede plaats toen hij door de achteropkomende Gaby Uljee in de laatste ronde opzettelijk hard van de baan werd gereden. Daarmee zag de Hoofddorper niet alleen een tweede podium in rook opgaan maar omdat de daad van Uljee slechts bestraft werd met een lichte tijdstraf van 30 seconden (!) pakte ze precies voldoende punten om Van Kalmthout in het kampioenschap te passeren en de tweede plaats afhandig te maken.

De Finaleraces op Circuit Park Zandvoort stonden voor Marijn van Kalmthout in het teken van een eerbetoon aan Edwin van Geenhoven. Vorige week zondag 14 oktober overleed de zwager van Van Kalmthout volledig onverwacht op de leeftijd van slechts 36 jaar. Om zijn zwager te eren sierde zijn portret de motorkap van de auto van Van Kalmthout. Dat het daarmee na een bewogen week ook een emotioneel raceweekend zou worden was wel duidelijk.

De eerste race moest Van Kalmthout na een incidentrijke kwalificatie van de tiende startplaats vertrekken. Met een ongelofelijke goede start schoof de Hoofddorper na één bocht door van de tiende naar de derde plaats. Vervolgens spinden er twee BRL-V6’en en was ik een viertal gewonnen plekken weer kwijt. Een prachtig gevecht volgde waarbij voortdurend van positie werd gewisseld. Bij het naar voren knokken, kreeg ik een tik en zakte weer wat terug. Toen vervolgens Henry Zumbrink dwars ging in de Audi S bocht kon ik er mooi omheen sturen, drie man terug pakken en lag ineens weer derde. Ik wilde nog voor de tweede plaats gaan maar door de safetycar kwam dat er niet meer van. Maar van tien naar drie is niet verkeerd en geeft ook een betere uitgangspositie voor race twee.”

Ook in de tweede race was Van Kalmthout regelrecht op weg naar het podium. Voortdurend was de Hoofddorpse Ford-dealer in gevecht om de leiding toen hij in de laatste ronde op een tweede plaats liggend hard werd aangereden door de achteropkomende Gaby Uljee. Een schandalige actie die Van Kalmthout hard en met veel schade in de vangrail deed belanden. Niet alleen werd de Hoofddorper daarmee van een zekere tweede plaats beroofd, maar omdat Uljee door de wedstrijdleiding een straf van slechts 30 seconden kreeg toebedeeld, eindigde ze op een zodanige positie dat ze net voldoende punten verzamelde om Van Kalmthout in het kampioenschap te passeren. “Onbezonnen acties als deze horen niet op een circuit thuis, met meer dan 160 km/u reed ze vol tegen mijn achterkant. Levensgevaarlijk en dat je vervolgens met een straf van slechts 30 seconden wegkomt, kan er bij mij niet in”, aldus Van

Kalmthout na afloop. Echter door de opstelling van deze wedstrijdleiding zal dit in de toekomst kunnen blijven gebeuren met alle gevolgen van dien. 

Daarmee kreeg een toch al zo bewogen seizoen waarbij Van Kalmthout wegens een zware crash drie wedstrijden moest missen een meer dan vervelend slot. Een door derden veroorzaakte aanrijding had hem niet alleen een tweede plaats in het kampioenschap gekost, maar nog erger, hem was een tweede mogelijkheid ontnomen om Edwin met een podiumfinish een laatste eer te kunnen bewijzen.

UITSLAG BENELUX RACING LEAGUE LIGHT SERIES:

Race 1:
1. Gaby Uljee;
2. Theo Stor,
3. Marijn van Kalmthout,
4. Rene Zwikker,
5. Henry Zumbrink.
 
Race 2:
1. Henry Zumbrink;
2. Theo Stor;
3. Rene Zwikker;
4. Peter Furth;
5. Lloyd Tjon.

Eindstand kampioenschap na veertien races:
1. Henry Zumbrink kampioen;
2. Gaby Uljee;
3. Marijn van Kalmthout;
4. Michel Schaap;
5. Rene Zwikker.

Bron: Media Marijn van Kalmthout
Foto's: Media Marijn van Kalmthout / Raceflash.nl


                         

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
ff3de7
Onthoud mijn gegevens!