BRL nieuws: 'Dubbelzeges voor Donald Molenaar en Marijn van Kalmthout in Benelux Racing League tijdens A1GP op Zandvoort'Henry Zumbrink stel BRL Light-titel veilig

Zandvoort, 30 september 2007- Voor het oog van 98.000 toeschouwers heeft de Benelux Racing League tijdens de A1GP op Circuit Park Zandvoort een tweetal spannende races afgeleverd. In de eerste wedstrijd zorgde Marijn van Kalmthout voor sensatie door op de natte baan niet alleen in de BRL Light de winst voor zich op te eisen maar ook naar de overall-zege te rijden. De strijd in de BRL-V6 werd beslist in het voordeel van Donald Molenaar.

Ook in de tweede race ging het tweetal Molenaar/Van Kalmthout met de overwinning aan de haal. Met zijn dubbelzege heeft Molenaar nu in de titelstrijd de leiding  overgenomen van zijn teamgenoot Sandor van Es. Met twee tweede plaatsen scoorde Henry Zumbrink voldoende punten om de titel in de BRL Light-klasse voortijdig veilig te stellen.

De eerste wedstrijd van de Benelux Racing League leverde een historische uitslag op, want onder de natte en dus uiterst moeilijke omstandigheden ging voor het eerst een BRL Light-auto met de overall- zege aan de haal. Bij de start maakten de van de eerste startrij vertrokken Collé-teamgenoten Sandor van Es en Donald Molenaar geen fouten en pakten de kop. Nelson van der Pol kon echter goed aanhaken, terwijl zich om de vierde positie een fraaie strijd ontwikkelde tussen Christiaan Frankenhout en de vanaf de tiende startplaats snel opgerukte Jacky van der Ende. In de zevende ronde kwam de strijd om de kop tot een dramatische ontknoping toen Molenaar zich op de gladde baan verremde, zijn teamgenoot en leider in de tussenstand raakte en Van Es in de grindbak belandde. In de laatste ronden deed Van der Pol nog verwoede pogingen de zege binnen te slepen maar moest zich achter winnaar Molenaar tevreden stellen met een uitstekende tweede positie, voor Van der Ende die Frankenhout uiteindelijk nog op vijf seconden wist te rijden. Uiteraard was Molenaar blij met de zege maar niet met de onbedoelde eliminatie van zijn teamgenoot Van Es. “De rem sloeg vast en toen zat ik er tegenaan, echt waardeloos.”

Bij de tweede start profiteerde Molenaar goed van zijn pole position en pakte de kop. Van der Pol sloot mooi aan, maar om de derde plaats waren de nodige schermutselingen. Frankenhout bedreigde Van der Ende, maar de nummer drie uit de eerste race sloeg de aanval geroutineerd af waarna Frankenhout op zijn beurt gepasseerd werd door een sterk gestarte Duncan Huisman. Als gevolg van een crash in de BRL Light-klasse kwam de safetycar de baan in. Toen deze weer de pits opzocht nam Molenaar het oude ritme weer op en reed, hoewel het gat naar Van der Pol nooit echt groot werd, onbedreigd naar de zege. Achter Van der Pol had Van der Ende het moeilijk en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Huisman en Frankenhout. Omdat Huisman echter onder de gele vlag had ingehaald kreeg hij een dertig seconden penalty waarmee Frankenhout alsnog de derde podiumpositie in de schoot geworpen kreeg. Molenaar pakte dus de dubbel tijdens het A1GP-weekend op Zandvoort. “Ik had een uitstekende start en de auto was ook goed. Tegen het eind werd de baan echter glad en verloor ik grip, maar de rest had daar ook last van want ze kwamen niet dichterbij.” Omdat Van Es wegens een incident tijdens de vorige race in Assen de tweede wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan nam Molenaar in de titelstrijd de koppositie van zijn teamgenoot over.

Op de natte baan stalen de BRL Lights in race één de show. Zoals gebruikelijk achter het BRL-V6-veld gestart, rolde de kop van de Lights het complete veld op waarna de volledige topvier zelfs voor de  winnaar van de V6 de finishlijn passeerde. Vanaf pole position pakte de van zijn crash in Zolder herstelde Marijn van Kalmthout de kop. De ontketende Hoofddorper passeerde de ene na de andere V6 om in de achtste ronde zelfs de kop van het complete veld te nemen. Onbedreigd reed de kampioen van 2006 vervolgens naar de zege. Uiteraard was Van Kalmthout na afloop dolblij met zijn unieke overall- overwinning.

“Dit had ik nooit verwacht. Het was wel ontzettend goed opletten en op het juiste moment de inhaalactie inzetten en er meteen langs gaan. Maar dit is super.” Achter Van Kalmthout reed de leider in de tussenstand van het kampioenschap, Henry Zumbrink foutloos naar de tweede positie terwijl Rene Zwikker op minimale afstand beslag legde op de derde plaats. Onder de moeilijke omstandigheden bewees het 16-jarige talent Joey Hanssen opnieuw zijn klasse door de vierde positie voor zich op te eisen.


 
De tweede start van de BRL Light kende een hectisch verloop. Hanssen reed tegen de achterkant van Zwikker aan waardoor de nummer drie uit de eerste race hard in de vangrail belandde en de safetycar in de baan verscheen. Net als bij de eerste start liet Van Kalmthout er ook bij de herstart geen gras over groeien, pakte gedecideerd de kop om deze tot de laatste ronde ook niet meer af te staan. Zumbrink reed beheerst naar de tweede positie en pakte daarmee ruim voldoende punten om de BRL Light-titel voortijdig veilig te stellen. Michel Schaap bezette de derde plaats en bleef daarmee Roy Panman net voor. Na zijn crash in Zolder moest Van Kalmthout de race in Assen missen en vierde zijn rentree dus met de dubbel. “De auto was echt super, twee keer winnen en in de kwalificatie sneller gereden dan ik hier ooit gedaan heb. Super, dit is veel beter dan ik had durven dromen.”

De volgende en tevens laatste race in de Benelux Racing League wordt verreden in het weekend van 20 en 21 oktober tijdens de Finaleraces, eveneens op Circuit Park Zandvoort.


Uitslagen BRL-V6 kampioenschap, A1GP, Circuit Park Zandvoort:

1e race
1. Donald Molenaar, 12 ronden; 2. Nelson van der Pol, op 0.535; 3. Jacky van der Ende, op 20.626;
4. Christiaan Frankenhout, op 25.761; 5. Duncan Huisman, op 29.294; 6. Jeroen Reijntjens, op 41.313.

2e race
1. Donald Molenaar, 12 ronden; 2. Nelson van der Pol, op 1.352; 3. Christiaan Frankenhout, op 13.768; 4. Jacky van der Ende, op 14.407; 5. Barry Maessen, op 18.429; 6. Junior Strous, op 19.182.

Stand BRL-V6 na twaalf races:
1. Molenaar 187; 2. Van Es 174; 3. Van der Ende 159; 4. Crevels 141; 5. Van der Pol 124; 6. Frankenhout 82;
7. Schryvers 77; 8. Van Dongen 71; 9. Bouwhuis 66; 10. Freebird 62.


Uitslagen BRL Light kampioenschap, A1GP, Circuit Park Zandvoort:

1e race
1. Marijn van Kalmthout, 12 ronden; 2. Henry Zumbrink, op 4.479; 3. Rene Zwikker, op 4.870; 4. Joey Hanssen, op 14.510; 5. Michel Schaap, op 39.616; 6. Gaby Uljee, op 42.792.

2e race
1. Marijn van Kalmthout, 12 ronden; 2. Henry Zumbrink, op 5.315; 3. Michel Schaap, op 11.165; 4. Roy Panman, op 11.493; 5. Gaby Uljee, op 13.943; 6. Theo Stor, op 20.388.

Stand BRL Light na twaalf races:
1. Zumbrink 217; 2. Van Kalmthout 156; 3. Uljee 148; 4. Schaap 128; 5. Zwikker 90; 6. Koop 89;
7. Hanssen 80; 8. Hartvelt 73; 9. Panman 69; 10. Tjon 68;

Bron:: www.beneluxracingleague.nl


  
                         


Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f9ff7f
Onthoud mijn gegevens!