BRL nieuws: 'BRL-spektakel bij Champ Car GP op TT Circuit Assen'Assen, 2 september 2007- De eerste Champ Car Grand Prix op TT Circuit Assen heeft in de Benelux Racing League twee spannende en spectaculaire races opgeleverd. Meer dan 60.000 toeschouwers waren getuige van het spektakel. In de eerste BRL-V6 race streden vier rijders voortdurend om de zege waarbij Donny Crevels een dikverdiende overwinning voor zich opeiste.

Race twee kende een spectaculair begin waarna Donald Molenaar naar de zege reed. Nu was er echter volop strijd om de plaatsen twee tot vijf. In de BRL Light-klasse ging de winst in de eerste race naar de pas 16-jarige Joey Hanssen terwijl race twee ten prooi viel aan de snelste dame in het veld Gaby Uljee.  

Net als de kwalificatie werd ook de eerste race van de Benelux Racing League onder natte omstandigheden verreden. Deze eerste echte regenrace weerhield de rijders er niet van om het publiek een mooie race voor te schotelen. De verrassende ‘polesitter’ Junior Strous pakte meteen de kop gevolgd door Sandor van Es, een sterk gestarte Marc Goossens, Donny Crevels en Jaap van Lagen. Even leken Strous en Van Es afstand te kunnen nemen maar al snel pakte Crevels de derde plaats en sloot, met in zijn kielzog Goossens, aan bij het leidende duo. In de ronden daarna ontspon zich een spannend gevecht om de kop waarbij regelmatig van positie werd gewisseld. Uiteindelijk trok Crevels aan het langste eind, pakte de kop om deze tot het vallen van de vlag niet meer af te staan. Leider in de tussenstand van het kampioenschap Van Es deed met zijn tweede plaats goede zaken terwijl Strous in de slotfase Goossens van het podium wist te stoten. Bij zijn BRL-V6 debuut legde Van Lagen op geringe afstand beslag op een keurige vijfde positie, voor Nelson van der Pol. Winnaar Crevels was uiteraard meer dan tevreden. “Wat heb je te klagen als je wint. De laatste races was ik steeds de snelste en nu komt het er ook in een resultaat uit.” Van Es beschreef de race misschien wel het beste. “Ik heb echt leuk geracet. Het was voortdurend stuivertje wisselen, maar ondanks de moeilijke omstandigheden heb ik geen kras op de auto. Er werd heel sportief en clean gereden.”

De tweede race kende na een spectaculaire start een enerverend verloop. In de eerste bocht werd polesitter Crevels geraakt en schoot door tegen Van Es en een snel gestarte Barry Maessen. Daarvan profiteerden Donald Molenaar en Jacky van der Ende die, als zevende en achtste gestart, na één ronde als koplopers doorkwamen. Molenaar was echter beduidend sneller terwijl Van der Ende het aan de stok kreeg met Strous en Van Lagen. Van dit gevecht profiteerde de leider, hij liep per ronde verder uit om onbedreigd naar de zege te rijden. Achter Molenaar waren de positiewisselingen echter niet van de lucht. Van Lagen rukte op naar de tweede plaats terwijl Strous Van der Ende naar de vierde plaats verdrong. In de laatste ronden vielen Van Lagen en Strous weg waarna Van der Ende beslag kon leggen op een zwaarbevochten tweede plaats. Achter Van der Ende was de hele race een gevecht gaande tussen Christiaan Frankenhout en Danny van Dongen. Opeens ging deze strijd om de derde plaats maar in zijn poging deze positie te veroveren raakte Van Dongen in de laatste ronde zijn tegenstander en werd daarvoor bestraft met 60 extra seconden. Een prachtige inhaalrace reed Crevels door na zijn spin in de eerste ronde vanuit het middenveld naar de derde plaats op te rukken. Minder gelukkig was Van Es die na zijn spin als 21ste verder moest maar na een inhaalrace door een lekke band zijn gewonnen posities weer verloren zag gaan. Na een moeilijke eerste race pakte Molenaar dus de overwinning in race twee. “Ik kon mooi om de chaos in de eerste bocht heenrijden. Daarna was het niet meer in de spiegels kijken en doorrijden.”

In de onder regenachtige omstandigheden verreden eerste race, bleken de BRL Light auto’s goed met hun grotere broers mee te kunnen komen. Bij de start pakte Michel Schaap de verrassende poleman Joey Hanssen. Na een paar ronden heroverde het net 16-jarige talent onder de moeilijke omstandigheden toch weer de kop. Vanaf een tegenvallende zesde kwalificatiepositie rukte de leider in de tussenstand van de titelstrijd Henry Zumbrink snel op om in de laatste ronde zelfs nog de leidende Hanssen te bedreigen. Uiteindelijk bleef Zumbrink steken op 0,6 seconden. De derde positie ging naar Gaby Uljee voor de na zijn goede start teruggevallen Schaap..

De tweede race in de BRL Light leek een prooi te worden van Zumbrink. Na een spin van de als tweede rondgaande Schaap leek de leider in het kampioenschap onbedreigd naar de zege te rijden. Een paar ronden voor het einde brak bij de leider echter de wielophanging en moest hij opgeven. Daarmee kreeg Uljee de leiding in de schoot geworpen om deze tot de finish ook niet meer af te staan. Schaap werd ondanks zijn spin toch nog als tweede afgevlagd terwijl René Zwikker de laatste podiumpositie voor zich opeiste. De winnaar van race één, Hanssen leek in de eerste ronden ook weer om de podiumposities mee te kunnen strijden maar een kleine aanraking van een BRL-V6 leverde voor het jonge talent een uitvalbeurt op.


Uitslagen BRL-V6 kampioenschap, Champ Car Grand Prix Assen, TT Circuit Assen:

1e race
1. Donny Crevels, 11 ronden; 2. Sandor van Es, op 2.409; 3. Junior Strous, op 2.801;
4. Marc Goossens, op 3.037; 5. Jaap van Lagen, op 5.351; 6. Nelson van der Pol, op 10.554.

2e race
1. Donald Molenaar, 14 ronden; 2. Jacky van der Ende, op 22.845; 3. Donny Crevels, op 29.677; 4. Christiaan Frankenhout, op 30.035; 5. Dick Freebird, op 30.622; 6. Ferdinand Kool, op 31.264.

Stand BRL-V6 na tien races:
1. Van Es 173; 2. Molenaar 144; 3. Crevels 138; 4. Van der Ende 131; 5. Van der Pol 90; 6. Schryvers 73;
7. Van Dongen 66; 8. Frankenhout 54; 9. Bouwhuis 52; 10. Freebird 46.


Uitslagen BRL Light kampioenschap, Champ Car Grand Prix Assen, TT Circuit Assen:

1e race
1. Joey Hanssen, 11 ronden; 2. Henry Zumbrink, op 0,686; 3. Gaby Uljee, op 14.434; 4. Michel Schaap, op 15.923;
5. René Zwikker, op 16.067; 6. Jochen Habets, op 22.566.

2e race
1. Gaby Uljee, 14 ronden; 2. Michel Schaap, op 6.347; 3. René Zwikker, op 10.220; 4. Eric van den Munckhof, op 1 ronde; 5. Lloyd Tjon, op 1 ronde; 6. Theo Stor, op 1 ronde.

Stand BRL Light na tien races:
1. Zumbrink 183; 2. Uljee 127; 3. Van Kalmthout 112; 4. Schaap 102; 5. Koop 77; 6. Zwikker 74;
7. Hartveldt 73; 8. Hanssen 67; 9. Habets 58; 10. Tjon 58;

Bron:: www.beneluxracingleague.nl


  
                         

 
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
c319ee
Onthoud mijn gegevens!