BRL-Light nieuws: 'Megacrash voor Marijn van Kalmthout tijdens Champ Car op Zolder'Zolder (B), 26 augustus 2007 - Marijn van Kalmthout heeft tijdens de race van de Benelux Racing League Series op het Belgische circuit van Zolder een enorme crash meegemaakt. Toen hij tijdens het door ruim 40.000 mensen bezochte Champ Car evenement in zijn BRL Light op volle snelheid een zgn. blinde en dus onoverzichtelijke bocht uitkwam stond daar plotseling een gespinde BRL V6-auto stil op de baan. Van Kalmthout was volstrekt kansloos en raakte de stilstaande auto frontaal.

Vervolgens reed ook nog Theo Stor in zijn BRL Light met zeer hoge snelheid op hem in. De impact van de klappen was zo groot, dat Van Kalmthout even buiten bewustzijn raakte en door baanofficials uit het wrak gehaald moest worden. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, alwaar o.a. een hersenschudding werd geconstateerd.

De Benelux Racing League reed twee races tijdens het drukbezochte Champ Car evenement op Zolder. De Champ Car is een zeer populaire Amerikaanse formulewagen raceklasse, de tegenhanger van Formule 1, waarin coureurs van vele nationaliteiten rijden. Nederlander Robert Doornbos strijdt volop mee om het kampioenschap en staat tweede, achter meervoudig kampioen Sebastian Bourdais. De klasse brengt een uniek bezoek aan Europa met afgelopen zondag een race in België en komend weekend op het Nederlandse TT Circuit Assen. De BRL rijdt tijdens beide evenementen twee races voor het kampioenschap.   


Na de start duikt Van Kalmthout nog als 2e achter Zumbrink de 1e bocht in, maar in de 4e ronde vindt de megacrash plaats.
 
Na de kwalificatie op zaterdag waren de vooruitzichten voor Marijn van Kalmthout prima. Zijn grootste concurrent voor het kampioenschap, Henry Zumbrink, trainde weliswaar naar pole-position, maar de auto van Van Kalmthout liep prima en het verschil in snelheid met Zumbrink was zo klein dat hij vol vertrouwen naar de race uitkeek.

Dat bleek ook direct bij de eerste race, want Van Kalmthout en Zumbrink gingen er samen vandoor en net als bij de meeste races dit seizoen werd duidelijk dat één van beide de race zou winnen. Alle races dit seizoen werden door hen gewonnen, waarbij beiden tot nu toe drie zeges wisten te behalen.

In de vierde ronde reed Van Kalmthout bijna op de achterbumper van Zumbrink toen hij direct bij het uitkomen van de ‘blinde’ Bianchi-bocht geconfronteerd werd met een stilstaande auto op de baan. Marijn legt uit: “Voor ons raakten twee BRL V6-auto’s elkaar, waarop één van hen spinde en zijn motor uitviel. De coureur kon geen kant op, hij zag het BRL Light veld op zich afkomen en kon niets anders doen dan zich schrap zetten. Zumbrink kon in een fractie van een seconde nog rakelings langs hem sturen, maar voor mij was het onmogelijk om iets te zien en voor ik het wist raakte ik hem frontaal. De impact was enorm, zeker omdat ook een achteropkomende BRL Light mij met volle snelheid ‘doorboorde’. Ik mag van geluk spreken dat het bij een hersenschudding, een enorm blauw oog en op verscheidene plaatsen blauwe plekken is gebleven. Het was zo’n enorme crash, dat het heel anders had kunnen aflopen.’’


 
Van Kalmthout was overigens niet tevreden over de gehanteerde startprocedure van de BRL Light. “Anders dan andere races moesten we nu ineens honderd meter na de BRL V6 starten. Hierdoor worden gevaarlijke situaties als deze in de kaart gespeeld. Niet alleen heb ik lichamelijk een enorme klapper gehad, ook mijn auto is een wrak en doordat ik nu 2 races geen punten heb gescoord, heb ik de strijd met Zumbrink om het kampioenschap geheel verloren. Mijn dringende advies aan de wedstrijdleiding is dan ook om óf direct achter het V6 startveld te starten (zoals in alle voorgaande races het geval is geweest), óf een ruimte te creëren van ca. 20 seconden bij de start, zodat de officials in het geval van een ongeluk de tijd hebben om ‘de gele vlag te zwaaien’, zodat wij als coureurs kunnen anticiperen. Ik hoop écht dat er lering wordt getrokken uit deze ongelukkige gebeurtenis.” Volgende week staan al de volgende races met de Champ Car op TT Assen op de agenda. Of Van Kalmthout daarvoor op tijd klaar, dat moet hij nog bezien.


UITSLAG BENELUX RACING LEAGUE LIGHT:

Uitslag race 1 BRL-Light
1. Henry Zumbrink
2. Gaby Uljee
3. René Zwikker
4. Niels Hartvelt
5. Joey Hanssen
6. Tom Koop op

Uitslag race 2 BRL-Light
1. Henry Zumbrink
2. Gaby Uljee
3. Joey Hanssen
4. Niels Hartvelt
5. Theo Stor
6. Tom Koop

Stand BRL Light na acht races (onder voorbehoud):
1. Zumbrink
2. Van Kalmthout
3. Uljee
4. Hartvelt
5. Schaap
6. Koop

Bron: Media Marijn van Kalmthout
                         

                             
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
d7bc8e
Onthoud mijn gegevens!