TDC nieuws: 'Dutch Power Pack Assen: Eerste SEAT-zege in Toerwagen Diesel Cup'Assen, 5 juli 2008 - Precies een week na het vallen van de finishvlag van de TT van Assen, hebben Quint Engel en Dennis de Groot de eerste SEAT-overwinning in de Toerwagen Diesel Cup op het TT-Circuit in Assen zeker weten te stellen. Het duo moesten hiervoor wel afrekenen met lokale favoriet Bertus Sanders en zijn teamgenoot Marc Koster, maar doordat zij hun pitstop te snel uitvoerden, werd hen een tijdstraf opgelegd. Hierdoor kregen de Groot en Engel de overwinning in de schoot geworpen. Koster en Sanders moesten genoegen nemen met de tweede plek, equipe Abresch/Veltman passeerde als derde finish en maakte het podium compleet.

Na diverse BMW-zeges en tijdens de Jubileumraces de eerste overwinning voor Volkswagen, zegevierden ditmaal dus SEAT-coureurs Quint Engel en Dennis de Groot. Engel wist al in de eerste bocht de leiding van pole-sitter en lokale held Bertus Sanders over te nemen. Na de pitstops met rijderwissel, waarbij Koster het stuur van Sanders overnam en ook Engel plaatsmaakte voor teamgenoot De Groot, bemachtigde Koster tevens de leiding in de wedstrijd. Al snel bleek echter dat de pitstop van Koster/Sanders korter duurde dan de verplichte twee minuten, waardoor de klassementsaanvoerders na afloop van de race een tijdstraf moesten incasseren. Waarmee de eerste SEAT-overwinning een feit werd.

“In het begin kon ik gelijk een gaatje slaan, mede omdat de BMW’s achter mij aan het vechten waren”, lichtte Engel toe. “Ik heb met name in de laatste ronde voor de rijderwissel extra gepusht. De BMW-rijders hebben hier zoveel meer gereden, dat zij in het voordeel zijn. Maar deze baan ligt me goed, altijd als ik hier rij gaat het weer goed!” Waarvan akte.

Zijn teammaat Dennis de Groot was op de hoogte van de te snelle pitstop van de leiders in de wedstrijd Koster/Sanders, waardoor hij na de rijderwissel geen onnodige risico’s nam en de overwinning op zeker werd binnengehaald. Naast Koster/Sanders verkeken ook de equipes Albers/Cornelisen, Braams/Veltman en Van den Berg/Broer in de minimale duur van de pitstop, waardoor zij allen een tijdstraf kregen opgelegd.

Een foutje van Ricardo Abresch in de Geert Timmer-bocht zorgde er in de slotfase van de wedstrijd voor dat hun voorsprong op de Seat Ibiza Cupra van equipe Gras/Dik slonk. De SEAT-rijders wisten hier echter niet van te profiteren, want zij strandden een ronde later zelf in de grindbak. Waardoor de equipe Abresch/Veltman zich onbedreigd van de derde podiumplaats verzekerde.

Nog een primeur
De eerste SEAT-victorie was niet de enige primeur tijdens de eerste race van het Dutch Power Pack Festival op het Assense TT-Circuit. Zo maakte de Honda Civic 2,2 cTDi, met Henk Thuis en Donald Molenaar achter het stuur, in deze race zijn debuut. Niet onverdienstelijk, want na de opening van Henk Thuis, klom Donald Molenaar achter het stuur van de Japanse diesel, waarbij deze een aantal ronden zelfs de snelste auto op de baan was. Een negende plek in de sterk vertegenwoordigde TDC lag voor het oprapen, maar een fuel pick-up probleem gooide twintig minuten voor tijd roet in het eten. Molenaar geeft uitleg: “De motor schoot in het noodprogramma, omdat de brandstofpomp lucht hapte. Dit kwam doordat aan het einde van de race de brandstof in steeds dezelfde bocht naar één kant van de tank ging hangen. Afgezien van dit probleem ging het zeker niet verkeerd, de auto voelde erg goed aan.”

De achtste wedstrijd in de Toerwagen Diesel Cup wordt aanstaande zondag verreden tijdens het vervolg van het Dutch Power Pack-weekend op TT Circuit Assen.

UITSLAG DUTCH POWER PACK TT CIRCUIT ASSEN 2008
Toerwagen Diesel Cup Race 1: 1. Equipe de Groot/Engel, SEAT Ibiza Cupra, 47 ronden in 1 uur 41 min 16,491 (126,834 km/u); 2. Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, op 36,953 seconden en 3. Equipe Abresch/Veltman, BMW 120d, op 52,924 seconden.

Volledige uitslagen op www.toerwagendieselcup.nl

Bron: Cees van Oord, Cup Coördinator Toerwagen Diesel Cup
www.toerwagendieselcup.nl / Foto: Chris Schotanus
  

  

  
    
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
9d9bc2
Onthoud mijn gegevens!