Samsung BMW130i Cup nieuws: 'Van der Ende op titelkoers, Huisman ongelukkig op Zolder 'Op het circuit van Zolder (België) behaalde Ricardo van der Ende alweer zijn derde overwinning van het seizoen. Ook in de tweede manche belandde de getalenteerde rijder van Ekris Motorsport op het podium door als derde te finishen. Met deze dubbele podiumfinishes verstevigde Ricardo zijn leidende positie in de Samsung BMW 130i Cup. Na tien races heeft Van der Ende totaal 73 punten gescoord. Duncan Huisman kon zijn goede kwalificatiepositie in de races niet doortrekken.

De inwoner uit Rotterdam raakte in de eerste manche ongelukkig Bas Schothorst en viel met een ‘drive through penalty’ terug in het klassement. In de tweede race duwde Schothorst brutaal Huisman van de baan, waardoor de ervaren coureur buiten de punten bleef. In het algemeen klassement zakte Duncan terug naar de negende positie met 18 kampioenschappunten.

Door het drukke tijdschema tijdens de Zandvoort Masters of Formula 3 @ Circuit Zolder moesten Ricardo en Duncan zich op vrijdag direct kwalificeren voor de races. De Ekris Motorsport coureurs kwamen hierin uitstekend uit de startblokken. Van der Ende legde in de eerste sessie beslag op de derde plaats. In de tweede tijdtraining deed hij er nog een schepje bovenop en zette met een 1:45.067 de snelste tijd op de chrono’s. Met dit resultaat nestelde Van der Ende zich op de eerste startrij voor de openingsmanche. Ook Huisman was op het Belgische circuit snel onderweg. In de eerste kwalificatie belandde hij op een fraaie tweede plek. In de afsluitende sessie zette Duncan de vierde snelste tijd neer. Dit betekende tevens een vierde positie op de startgrid voor race 1.


 
Onder tropische temperaturen werden op zondag twee races verreden. Van der Ende kwam in de openingsmanche goed weg en kon makkelijk aansluiten bij poleman Tim Coronel. De nummers 1 en 2 van het kampioenschap werden gevolgd door Schothorst en Huisman. Coronel en Van der Ende vochten onderling leuke duels uit, waarbij de rijder van Ekris Motorsport uiteindelijk aan het langste eind trok. In de slotfase van de tien ronden tellende race verschalkte Van der Ende Coronel en pakte de volle winst. Huisman had het geluk niet aan zijn zijde. Na een sterke race raakte hij ongelukkig Schothorst en werd met deze actie door de wedstrijdleiding bestraft met een ‘drive though penalty’. Hij viel hierdoor terug in het klassement. Doordat de eerste acht plaatsen van de eerste race werden opgedraaid voor de tweede wedstrijd, moest Ricardo van de achtste positie vertrekken. De leider in het kampioenschap was direct goed onderweg en reed samen met Cononel naar voren. Van der Ende haalde snel vier rijders in en zat op het vinkentouw bij Jan Joris Verheul. Nadat Verheul Donald Molenaar had gepasseerd voor de tweede plek, zag ook Van der Ende kans om Molenaar te verslaan. Na zestien ronden kwam hij als derde over de meet en mocht daarmee de laatste champagnefles ontkurken. De als twaalfde gestarte Huisman had het gedurende de race opnieuw stevig aan de stok met Schothorst. Huisman probeerde zich te ontdoen van de McGregor-rijder, maar werd bij het aanremmen van de eerste chicane door Schothorst van de baan getikt. Door de schade aan zijn BMW moest hij de strijd voortijdig staken.

Ricardo: “Ik ben natuurlijk superblij met het resultaat. In de eerste race kon ik makkelijk aansluiten bij Coronel, maar liep mijn motortemperatuur telkens hoog op, waardoor ik uit de slipstream moest komen om de motor te laten afkoelen. Gelukkig pakte ik alweer mijn derde overwinning van het seizoen! In de tweede race had ik slechts één belangrijke opdracht, namelijk niemand raken. Als ik het resultaat van dit weekend ook de komende races kan herhalen, dan word ik kampioen!” Duncan: “Na mijn goede kwalificaties ben ik erg teleurgesteld in het resultaat. In de eerste race wist ik goed naar voren te komen, maar tikte ik ongelukkig Schothorst van de baan. Ik kreeg hiervoor terecht een ‘drive through penalty’. Jammer dan hij zich moest revancheren door mij er in de laatste race van de baan te zetten. Dit was totaal nergens voor nodig geweest. Ik hoop in de volgende races weer ouderwets mee te kunnen strijden om de punten.”

De volgende twee races van de Samsung BMW130i Cup vinden plaats op Circuit Park Zandvoort op 2 september aanstaande. 

Meer informatie: www.ekrismotorsport.nl.

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Ekris Motorsport
    

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
72dd11
Onthoud mijn gegevens!