Samsung BMW 130i Cup nieuws; 'Ekris Motorsport weer een stap dichterbij de titel in Samsung BMW 130i Cup'Met een dubbele podiumfinish deed Ricardo van der Ende afgelopen weekend tijdens de Trophy of the Dunes goede zaken in de Samsung BMW 130i Cup. Op Circuit Park Zandvoort werd de rijder van Ekris Motorsport in de eerste race als derde afgevlagd. In de afsluitende heat deed hij er nog een schepje bovenop door als tweede te eindigen.

Door dit resultaat verstevigde Ricardo zijn leidende positie in het kampioenschap. In de voorlopige tussenstand heeft Van der Ende 89 punten gescoord. Ook Duncan Huisman reed twee constante races. Ondanks hevige overstuurproblemen legde de inwoner uit Rotterdam tweemaal beslag op de zesde plaats. Huisman mocht hierdoor zes punten aan zijn totaal toevoegen (24 punten) en steeg daarmee naar de zesde plaats.

Onder natte weersomstandigheden werd de eerste kwalificatie verreden. Ricardo voelde zich als een vis in het water en zette in zijn tweede rondje de snelste tijd neer. Met een tijd van 2:05.123 was hij ruim 4 tienden los van Jan Joris Verheul. Hij stelde daarmee de voorlopige poleposition veilig. In de tweede sessie was slechts één rondje genoeg om een snelle tijd op de chrono’s te zetten. Hij moest slechts Bas Schothorst voor zich dulden. De gecombineerde sessie leverde Van der Ende definitief de eerste plaats op. Huisman begon zijn kwalificatie met een lekke regenband en verloor daarmee veel tijd. Op slicks vervolgde hij de twintig minuten durende sessie en nestelde zich op de zesde stek. In de afsluitende tijdtraining had Duncan net te weinig grip om naar voren te komen. Een zesde positie was opnieuw zijn deel. Dit betekende een vijfde positie op de startgrid voor race 1.
 
Van der Ende kwam in de openingsrace op zondagmorgen niet goed uit de startblokken. Door veel wielspin verloor de leider in het kampioenschap zijn plek aan Verheul en Bas Schothorst. De laatstgenoemde rijder kon daarna afstand nemen van de rest. Van der Ende was sneller dan Verheul, maar kon de rijder van Team Renova-Euser net niet passeren. Ondanks de stevige duels liet het tweetal elkaar in leven. Van der Ende werd na tien ronden als derde afgevlagd. Tim Coronel werd vierde, waardoor Van der Ende weer een puntje uitliep op zijn belangrijkste concurrent om het kampioenschap. Huisman verloor een plek bij de start, maar kon de kopgroep goed volgen. In de slotfase van de race wist hij Jan Lammers nog te passeren en kwam als zesde over de meet.

Doordat de eerste acht plaatsen van de eerste race werden omgedraaid voor de tweede wedstrijd, moest Ricardo van de zesde positie vertrekken. De rijder met startnummer 8 kwam als een komeet bij de rollende start van zijn plaats en stootte direct door naar de derde positie. Van der Ende won daarna nog een positie ten koste van Bertus Sanders. Hij had de smaak te pakken en probeerde ook Lammers te verschalken. Door het onderlinge gevecht tussen het tweetal, wist Sanders optimaal te profiteren en passeerde het duo. Van der Ende kwam uiteindelijk als tweede onder de zwart-wit geblokte vlag door. Met een nieuwe schokdemper begon Huisman aan de tweede manche. De viervoudig winnaar van de toerwagens in Macau startte vanaf de derde positie en hielp Van der Ende door zijn teamgenoot te laten passeren. Duncan zat goed in het ritme totdat Rory Bertram hem raakte in de Tarzanbocht. Huisman viel terug naar de zevende positie. Tegen het sluiten van de markt klom de ervaren coureur nog een positie en eindigde zijn race opnieuw als zesde.

Ricardo: “Als team hebben we fantastisch gescoord. Duncan heeft me perfect geholpen zodat ik snel naar voren kon komen. Ik finishte tweemaal voor Tim Coronel en liep dit weekend weer vier punten op hem uit. Met veel vertrouwen ga ik de resterende twee races in. Ik ga alles geven om tijdens de Finaleraces het karwei af te maken. Als rijder was het wel een frustrerend weekend, want ik had de races willen winnen.”

Duncan: “Overstuurproblemen vormden dit weekend het grootste knelpunt. In de kwalificatie had ik pech met een lekke band. In de tweede sessie had ik te weinig grip voor een toppositie. In de twee races op zondag vocht ik voor een goed resultaat, maar bleef overstuurproblemen houden. Ik hoop dat in de laatste wedstrijden van het seizoen de problemen zijn verholpen. Ik wil nog één keer alles uit de kast halen om een goed resultaat neer te zetten!”

Ricardo van der Ende heeft de leiding in het kampioenschap momenteel stevig in handen. De rijder van Ekris Motorsport heeft voorlopig 19 punten voorsprong op Tim Coronel. Hij moet alleen wachten op de uitslag van een CAR-zaak. Dit naar aanleiding van de diskwalificatie van Tim Coronel, na zijn overwinning in de afsluitende race op het circuit van Zolder. Wanneer Coronel de zaak alsnog weet te winnen, verkleind hij de achterstand op Van der Ende tot negen punten. Het beloven dus nog twee spannende races te gaan worden!

De volgende twee races van de Samsung BMW130i Cup vinden plaats op Circuit Park Zandvoort op 21 oktober aanstaande. 
Media: Ekris Motorsport, Sander Dorsman (www.interracing.nl)    

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
6e7b33
Onthoud mijn gegevens!