Rally nieuws: 'Glorieus weekend voor Erik Wevers'HENGELO - Minister-president Jan Peter Balkenende kan tevreden zijn. Als gelegenheidsnavigator van Erik Wevers loodste hij de rallykampioen van 2005 op de eerste dag van de Twenterally naar een gedegen eerste plaats. Vanwege andere verplichtingen was de premier tot zijn grote spijt niet in staat ook de tweede etappe te rijden, wat hij en alle rallyfans ten zeerste betreurden.

Het zou ook wat geweest zijn, want dan was de premier in nota bene zijn allereerste rally met de hoofdprijs naar het torenkamertje in Den Haag teruggekeerd. Nu was het Wevers? eigenlijke bijrijder Patrick Gerritsen die hem met zijn potente Toyota Corolla WRC naar een overtuigende zege navigeerde.

Jan Peter Balkenende groet rallyrijders Rene Kuipers (l) en Eric Wevers zaterdag na de rally. 

Nog nooit heeft de Twenterally zoveel publiek getrokken als deze editie. Kwam het door de deelname van Jan Peter Balkenende of het trok het mooie startveld zoveel fans naar Hengelo, feit is dat het zwart van de mensen zag. Op het laatste moment had ook Mark van Eldik zich aangemeld en haast vanzelfsprekend nam die met zijn Subaru Impreza WRC de leiding. Maar na het eerste rondje van drie klassementsproeven had Wevers van de premier te horen gekregen dat er wat hem betrof nog best een tandje mocht worden bijgezet. De Markeloër gaf er meteen gehoor aan en zette in het pikkedonker prompt viermaal de snelste tijd op de klokken. Voor KP 6 bedroeg de achterstand op Van Eldik nog maar zes seconden. Van Eldik maakte echter zelf een eind aan de prestigestrijd door op die proef op een boom te knallen.

Maar op de laatste KP van de avond sloeg bij de omstanders de schrik om het hart. De als eerste rijdende auto vloog er bij de vliegende finish hard vanaf en kwam dwars op de weg te staan. Omdat Wevers en Balkenende startnummer 1 hadden en het aardedonker was dacht iedereen dat zij het waren. Wat tot enige paniek leidde. Maar door een foutje in de tijdregistratie bleek Ronald Leemans de eerste op de proef te zijn. Wevers had ook geenszins het plan om met zijn eminente bijrijder risico?s te nemen. "Het stomste wat ik nu kan doen is ergens in een sloot te rijden, of nog erger. Dat zou wel een hele slechte reclame voor de sport zijn", stelde hij terecht vast. Na acht KP?s werd de Toyota dan ook met 15 seconden voorsprong op Erik Boers in het wachtpark gezet, waar het opgetogen duo als toegift nog een paar sierlijke donuts draaide. Balkenende had genoten van zijn eerste kennismaking met de rallysport, nam pas ruim later afscheid en gaf al meteen te kennen in 2007 weer voor een vervolgafspraak in de markt te zijn.

Er viel nog meer te beleven rond Hengelo. Het belangrijke Groep N-kampioenschap was nog niet beslist. Subaru coureur Nelis Verkooijen had zowat het hele seizoen de leiding gelegen maar moest in de Twenterally toch buigen voor Dirk Garvelink, die met zijn Mitsubishi Lancer net een beetje te snel was en met een sterke zege het kampioenschap naar zich toe trok. De grootste ontdekking van het jaar, de KNAF Talent First coureur Hans Weijs Junior maakte zijn faam ook weer eens waar. Na op de eerste KP met zijn Mitsubishi Colt in de struiken te zijn gevlogen haalde hij vanuit een totaal geslagen positie toch de buit binnen voor de neus van Edwin Abbring. In de Chevrolet Kalos Challenge ging de zege eindelijk naar David Westenbrink, die Corné Damen en kampioen Mark Steijger veruit de baas was.

Uitslag Twenterally: 1. Wevers/Balkenende/Gerritsen (Toyota Corolla WRC) 117 km en 14 KP's in 1 uur, 6 min. 11; 2. Boers/Verhoeven (Subaru Impreza WRC) op 0"53; 3. Nijhof/Hissink (Toyota Corolla WRC) op 1 min. 51; 4. De Winkel/Van Hoek (Renault Clio S 1600) op 4 min. 12; 5. Kuipers/Bakker (Toyota Corolla WRC) op 4 min. 15; 6. Garvelink/Verschuuren (Mitsubishi Lancer Evo) op 4 min. 39.

Eindstand NK: 1. Frits van Eerd 496; 2. Dirk Boers 480; 3. Ronald Leemans 470; 4. Dirk Garvelink 448; 5. Nelis Verkooijen 428; 6. Hans Weijs Sr 416.

Uitslag Mitsubishi Colt Cup: 1. Weijs Jr/Raven 117 km in 1 uur 19 min. 32; 2. Abbring/Van Riemsdijk op 6 sec.; 3. Westerbeek/Van der Zalm op 1 min. 22. Eindstand: 1. Hans Weijs Jr 100; 2. Edwin Abbring 88; 3. Henk Westerbeek 76.

Bronvermelding: Telesport


                        www.eurotechracing.nl


                    www.borduurstudiomariska.nl

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
10bed5
Onthoud mijn gegevens!