Nat. autosport nieuws: 'Spectaculaire opening nieuwe Saker Challenge seizoen'Onder wisselende weersomstandigheden is het nieuwe Saker Challenge seizoen op zaterdag 5 april spectaculair van start gegaan. Met een zeer competitief startveld werden er twee sprintraces en een 1,5-uurs endurance race verreden op Circuit Park Zandvoort. De meeste punten werden verdeeld door de gevestigde orde, maar het ziet er naar uit dat ook de nieuwe deelnemers zeer spoedig mee zullen doen om de prijzen.Eerder die week, tijdens de testdag op donderdag, kreeg Saker coureur Nico Gründmann te maken met een zwaar ongeval. De onfortuinlijke coureur was gespind in de “masters” bocht en op het moment dat hij de grindbak probeerde uit te rijden om de baan weer op te gaan reed een Volkswagen Golf, waarvan de rijder de stilgevallen Saker niet had gezien, vol op zijn achterkant. Uiteindelijk is bij Nico een gebroken schouder en een instabiele wervelfractuur geconstateerd. Gelukkig was zijn toestand wel stabiel en werd donderdag vastgesteld dat hij geen gevaar liep op ernstige gevolgen met zijn wervel. Momenteel ligt Nico in het VU in Amsterdam waar hij pas woensdag, in plaats van de geplande maandag, is geopereerd aan zijn rug. Ook de Saker GT van Nico is bij dit ongeluk weliswaar van achter behoorlijk beschadigd, maar de goede constructie heeft wederom aangetoond dat het de impact goed kan doorstaan. Namens alle deelnemers van de Saker Challenge wensen wij Nico hierbij een veel sterkte en beterschap.

Zoals vooraf aangekondigd is het Saker Challenge veld behoorlijk gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Deze openingsrace stonden er maarliefst 16 auto’s op de grid en hier komen ook zeer spoedig een aantal teams bij die gedurende het seizoen zullen instappen.

Opdrogende kwalificatie
De kwalificatie werd op een opdrogende baan verreden, hierdoor was het essentieel om tijdens de sessie te wisselen naar droge banden. De jonge Rudolf Meijer van het Jadbalja team deed dit perfect en reed knap naar de pole positie. Daarachter zat QI Racing met Mario Bik, gevolgd door Team Hekker en Jadbalja-1 met Laurens Meyer. Ondanks de natte baan zat deze top vier binnen zes tienden van een seconde van elkaar.

Probleemloze start
Met het vallen van de nationale vlag was het seizoen dan echt van start. De race werd onder droge omstandigheden verreden en Schouten Racing liet deze race direct zien dat zij niet voor niets tweevoudig Saker Challenge kampioen zijn. Vanaf de zesde startplaats wist Joris Schouten namelijk direct naar de overwinning te rijden. Rudolf Meijer viel gedurende de race terug naar plek vijf, terwijl Laurens Meyer en Team Hekker van positie wisselden op de tweede en derde positie. Daar tussen finishte het team Jadbalja-2 met Robbert Visser achter het stuur op een nette vierde plaats.

Na zonneschijn komt..
Regen, want ook al ging de tweede sprintrace over twaalf ronden van start onder droge omstandigheden, even later was de situatie compleet omgekeerd. Het deed velen denken aan de Grand Prix van Duitsland in de Formule1 afgelopen jaar. Het begon namelijk net na de start te regenen en meerdere incidenten volgden zich kort achter elkaar op. Afgezien van de regen raakte Huub Onderstal een andere bolide en spinde hij net voor de Rob Slotemaker bocht. Gelukkig wist iedereen daarachter hem te ontwijken maar iets verderop ging het wederom fout. Mario Bik, die op dat moment was opgeklommen naar de vierde plaats, werd verrast door de regen achterop het circuit en schoot er hard af. Ook nu wisten gelukkig alle deelnemers zijn gestrande bolide te ontwijken. Ook Coos Schouten werd verrast door de enorme hoeveelheid water in het scheivlak waardoor hij vast in de grindbak kwam te staan. Laurens Meyer, die vlak achter hem reed, zag de plotselinge spoorvorming van Schouten en werd daardoor gewaarschuwd waardoor hij nog kon voorkomen dat ook hij van de baan zou glijden.

De regen zette zich niet goed door tijdens de code-60 periode en sommige rijders besloten op regenbanden over te gaan terwijl andere teams nog even door bleven rijden.
Pas toen het enkele ronden later echt door begon te regenen bleek dat die eerste groep die tijdens de code-60 naar regenbanden waren gegaan de beste keuze had gemaakt. Rudolf Meijer reed uiteindelijk naar een felbevochten overwinning met slechts twee tienden daarachter het team van Jadbalja-2 met deze keer Herbert Boender achter het stuur. Daarachter completeerde Jadbalja Persoonality de top drie, ruim voor Jadbalja Go Fast met Gerrit Meyer.
Hier is een leuk filmpje van het begin van deze race… Klik hier!
1,5 uurs endurance toetje
Aan het einde van de middag brak het zonnetje weer door toen de hoofdrace werd verreden. Ook nu was de startopstelling wederom de uitslag van de voorgaande race, maar startten de diverse klasses door elkaar. Dit betekende bijvoorbeeld dat uitvallers van de tweede race nu achter bepaalde BMW’s van start moesten gaan. Zo ook Schouten Racing, maar zij klommen al snel op en beleefden gedurende de race zeer fraaie duels met teams als Hekker en Jadbalja Go Fast.

Tegen het einde van de eerste stint lag het Jadbalja-2 team aan kop, met daarachter Rudolf Meyer en Schouten Racing. Winnaar van deze endurance race, die tevens dubbele punten oplevert ten opzichte van een sprintrace, werd dan ook het Jadbalja-2 met Herbert Boender en Robbert Visser. Daarachter finishen respectievelijk de teams Schouten Racing, Hekker, Laurens Meyer en Jadbalja Persoonality. Robbert Visser: “Als initiator van de Saker Challenge was dit een erg mooie dag voor me. We hebben nu een groot en competitief startveld en ook sportief was dit voor onze equipe een superstart van het seizoen.”

In de stand van het kampioenschap gaat Jadbalja-2 nu aan kop, met daarachter Schouten Racing, Team Hekker en Laurens Meyer. Op 4 mei zullen de Subaru motoren weer brullen over het Drentse asfalt van Assen met wellicht een nog groter startveld.


Bron: Stefan Halters / www.jadbalja.nl  

  

    


  


  
   

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
ff9d1a
Onthoud mijn gegevens!