Nat. autosport nieuws: “Saker Sportscars prijswinnaar, Stefan Halter, Het leek wel een film!”Stefan Halters heeft na twee raceseizoenen aan de zijlijn weer eens aan een race deelgenomen. Dankzij het winnen van een prijsvraag van Saker Sportscars, waarbij de 21-jarige student en voormalig Seat Endurance Cup coureur een goed promotie-idee had ingestuurd, mocht hij in actie komen in de speciaal door SNA Racing geprepareerde Netservices Saker GT promobolide op Circuit Park Zandvoort. Dit was tevens de eerste Saker die de fabriek in het wit heeft afgeleverd, dus een echte eyecatcher was het zeker.

De donderdag voorafgaand aan deze race zou er getest gaan worden, maar door omstandigheden kon de hagelnieuwe bolide pas gedurende de dag op het circuit arriveren. Zodoende kreeg Stefan van Gerrit Meyer van het Jadbalja Racing team de kans wat oefenrondes te doen. “Eerst reed ik wat rondjes met Gerrit mee, daarna kon ik proberen het zelf na te doen. Wat me direct opviel was de enorme hoeveelheid grip van zo’n sportscar, met name in de lange doordraaiers is hij ongelooflijk snel. Daarnaast kun je met zo’n auto heel goed remmen zonder dat de balans direct verstoord wordt. Ook de tractie en daarbij met gemak de diverse toerwagens inhalen is echt geweldig.”

Op zaterdag 5 april was de racedag waar Halters samen reed met Jacques Gélébart. Voor Jacques was dit de ideale gelegenheid om kennis te maken met de sportscar, aangezien hij later dit seizoen in zijn eigen Saker stapt. Tijdens de vrije training kreeg Gélébart de mogelijkheid de Saker te leren kennen, de kwalificatie viel Stefan Halters ten deel. “Het waren mijn eerste meters in deze nieuwe auto en de baan was ook nog eens nat, daarom heb ik vooral rustig kennis gemaakt met de auto in deze sessie”

De eerste sprintrace nam Gélébart voor zijn rekening, hij reed een solide race en wist als twaalfde te finishen. De tweede sprintrace kon Halters zijn Saker debuut maken. “Het was een zeer intense ervaring. In de opwarmronde probeerde ik mijn banden goed warm te krijgen. Toen was het aftellen en ik kwam daarna meteen goed van mijn plek. Direct had ik twee posities gewonnen en ook in de Tarzanbocht kon ik nog iemand voorbijsteken.” Vervolgens werd het erg enerverend in de Rob Slotemaker bocht, want daar ging de Saker Sprint van Huib Onderstal dwars. Iets verderop, net voor het scheivlak, was het Mario Bik die er hard vanaf ging met zijn Saker GT. Gelukkig wist Stefan Halters bij beide incidenten de juiste kant van de baan te kiezen om er veilig omheen te rijden. “Het leek wel een film, wat was dat een spectaculaire openingsronde zeg!”, aldus Stefan Halters. Ook Schouten Racing strandde in het scheivlak. Er was dus genoeg te beleven in de openingsronde achterop het circuit, maar gelukkig reed er niemand tegen de gestrande bolides aan en kon het veld weer tot rust komen in de code-60 periode. De incidenten kwamen wellicht mede doordat het vlak na de start was begonnen met regenen, waaronder met name boven het scheivlak, en dit zette door tijdens de code-60 situatie.

Het was een moeilijke afweging voor iedereen, het regende nog altijd zachtjes en sommige teams doken naar binnen voor regenbanden. “Ik bleef nog even doorrijden toen de race weer vrijgegeven werd en dit ging erg goed, want ik reed op dat moment op P4 en ik kon wegrijden bij mijn achtervolgers. Jammer genoeg brak de auto een paar ronden later in de Hugenholtz bocht plotseling uit waardoor ik met de achterkant nog net de banden raakte. Hierdoor kwam de achtervleugel wat krom te staan, maar ik kon gelukkig probleemloos verder rijden. Toen de regen te heftig werd ben ik snel naar binnen gegaan voor regenbanden, maar besloot het team dat het beter was niet verder te gaan met deze beschadigde achtervleugel. Jammer dat ik daar even spinde, want het was absoluut een race waarin veel punten behaald konden worden.”

Dankzij het snelle werk van de monteurs van SNA Racing werd de achterbody hersteld en kon de enige witte bolide van het veld ook in de hoofdrace van start. Gélébart reed hierbij een zeer solide eerste stint, maar tijdens de pitstop bleek dat het niet verstandig was om verder te rijden met de vrijwel nieuwe Saker. “Door het tijdsgebrek heeft de auto geen uitgebreide shakedown gehad, hierdoor kwamen er enkele kleine probleempjes naar voren die we beter niet konden negeren. De auto was echter wel direct snel en de balans was super.”

Ondanks het slechte weer en het uitvallen in de hoofdrace was dit weekend een geweldige beleving voor Halters: “ Neem nu alleen al de voorbereiding waarbij je je eigen stoeltje laat schuimen, dat voelt al erg speciaal. Of de start van zo’n sprintrace, waarbij je in 4,5 seconden aan de 100 kilometer per uur zit. Echt fantastisch om een keer mee te mogen maken! Daarom wil ik graag Saker bedanken voor deze geweldige kans, want mijn adrenalinepeil is in jaren niet zo hoog geweest! De monteurs van Saker hebben ook erg veel tijd geïnvesteerd om deze auto op tijd af te leveren. Ook gaat mijn dank uit naar het door Netservices gesponsorde SNA Racing van Johan Kraan, wiens team me zeer goed en hartelijk heeft begeleid gedurende de dag. Ik draag al lange tijd deze snelle eenheidsklasse een warm hart toe, maar nu ik zelf heb meegedaan ben ik er helemaal van overtuigd dat we in Nederland trots mogen zijn op zo’n mooie raceklasse!”

Dankzij de autosportfanaten van scheivlak.nl zijn er unieke beelden van de boven omschreven openingsronde. Bekijk hier de beelden op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=sJqvX5ufI_M  

Ook de Saker les van Gerrit Meyer tijdens de testdag van donderdag is op internet te bekijken:
http://www.youtube.com/watch?v=Mpdjt6qkcwc   

Bron: Stefan Halters / www.jadbalja.nl  

  

    


  


  
   

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
e2af74
Onthoud mijn gegevens!