Nat. autosport nieuws: 'Saker Sportscar Challenge - Raceverslag finale races Zandvoort,16 oktober 'De dag van de finaleraces begint regenachtig, maar de geschiedenis wijst uit dat het bij de DNRT races altijd droog is…. De kwalificatie bevestigd de mythe, gezien het feit dat de lucht opklaart en de kwalificatie wordt verreden op een haast droge baan. Tijdens de kwalificatie is X-Com het sterkste en worden er voor in het veld tijden van 1.51.6 gereden. Jaap Wilkens toont zich strijdlustig en kwalificeert zich voor een tweede plaats op de startgrid. Persoonality start de sprintrace op een derde plaats.

De eerste sprintrace begint met regen. Verschillende teams kiezen voor regenbanden, maar Gerrit Meyer (Saker Go Fast) begint na de kwalificatie van teamgenoot Ron Randasche achterin in het veld op slicks. Dit levert een spannende strijd op, die de teams op regenbanden de eerste 3 ronden lijken te winnen, echter begint de baan daarna op te drogen en dan schiet Gerrit Meyer naar voren om te beginnen aan een spectaculaire inhaalslag. Tijdens de eerste ronde maakt Daan Reekers een inschattingsfout en tikt daarbij Bob Weghorst van Persoonality aan die in volle vaart van de baan afschiet. Even lijkt het erop dat dit het einde van de racedag betekent voor de heren van Persoonality, echter weet het team van Saker de auto al voor de volgende race weer op te lappen, klasse! Voor in het Saker veld woedt op dat moment een strijd tussen Jaap Wilkens die al bij de start de eerste positie voor zich weet te winnen, en team X-Com die Wilkens op de voet volgt. In de 4e ronde wint X-Com de strijd en haalt Wilkens in. Kingkong volgt op de 3e plaats, met direct daarna Gerrit Meyer die nog steeds bezig is aan een voortdurende inhaalslag. Wanneer er zich op 3 kwart van de een unieke kans voordoet, maakt Gerrit Meyer daar stevig gebruik van, en stuift van plaats 4 rechtstreeks naar plaats 1. De winnaar van de eerste sprintrace is bekend! X-Com weet te eindigen op een 2e plaats, en Wilkens passeert de finishlijn op een 3e plaats.

Na een kleine pauze is het tijd voor de tweede sprintrace, Ron Randasche start voor team Saker Go Fast op pole, maar heeft een slechte start waardoor hij gelijk al enkele plaatsen verstek moet laten gaan. Kingkong met aan het stuur Monny Krant neemt op dat moment de leiding over, gevolgd door Daan Reekers op 2 en SPA racing met Jacques Gelebart en Robbert Visser op 3. Baco Racing met rijder Coen Gardien rijdt op dat moment constant en weet zelfs een nieuw persoonlijk record (1.53.026) te vestigen! Schouten racing, waarvan al bekend is dat deze de kampioenstitel van 2009 binnen zullen slepen, kampt deze race met de nodige pech. Door een touché met een BMW verliezen zij de achterkap waardoor er midden op de baan een stuk polyester komt te liggen, wonder boven wonder weten alle wagens dit obstakel te omzeilen en wordt de strijd in alle hevigheid hervat. Daan Reekers gaat als een speer  en is een schitterend gevecht met Monny Krant van King Kong racing. Uiteindelijk finisht Daan Reekers 1e, gevolgd door KingKong op 2. SPA Racing werkt zich knap naar voren en finisht 3e in de 2e sprintrace. Echter door te hard rijden in een code 60 werden alle drie de koplopers terug geplaatst. De uiteindelijke uitslag wordt dan; Persoonality op 1, X-Com op 2 en Baco Racing op een mooie 3e plaats.

Aan het einde van de dag gaat de Endurance race voor de Saker teams op een opdrogende baan van start. Waar de hele dag alle mooie gevechten verschillende winnaars opleveren, is dit ook bij de Endurance race niet anders. Door de straffen die werden opgelegd door te hard rijden tijdens code 60 start Saker Go Fast met achter het stuur dan weer Gerrit Meyer als 6e. Voor hem staan Schouten en Japp Racing. Japp Racing beleeft na een seizoen van hard trainen hun wedstrijddebuut en blijkt prima competitie te kunnen bieden aan de overige Saker rijders. Voor Japp Racing de top 3 zoals deze in de 2e manche was beslist.

Na de start schiet Schouten Racing direct naar voren vanaf een 5e plaats naar een kampioenswaardige eerste positie, gevolgd door Nandor Trumpi komende vanaf de 8e positie. Spa Racing start op regenbanden en weet op een natte baan de 3e positie voor zich te winnen, zij rijden op dat moment tijden van 2.10.941 tegenover Gerrit Meyer die op slicks toch nog tijden van 2.11.611 weet te vestigen. Baco Racing met Bart Bruggeman, eveneens op regenbanden, neemt op dat moment de 4e plaats voor haar rekening. Dan laten we weergoden van zich horen en volgt een stevige regenbui. Jacques verliest tijd en Saker Go Fast met Gerrit Meyer neemt dan de eerste positie over van Jacques. Gerrit rijdt op dat moment de beste rondetijd in het veld (1.56.226), echter weet Herbert Boender, teamgenoot van Jaap Wilkens tijdens de Endurance race, die tijd te verbeteren en vestigt de snelste rondetijd van de race met 1.55.616. Na dik 35 minuten vinden de rijderwissels plaats en geeft Gerrit het stuur over aan Ron Randasche. Deze heeft het moeilijk op slicks op de natte baan maar weet uiteindelijk op een 3e plaats te finishen, met voor hem Schouten Racing op de 2e plaats, en Spa Racing met Jacques Gelebart en Robbert Visser als verdiende winnaar van de Endurance race.

Na een enerverende racedag ziet de top 5 in het eindklassement van de Saker Sportscar Challenge 2009 er als volgt uit:

1. Schouten Racing     
2. Persoonality            
3. Team X-Com         
4. King Kong              
5. Baco Racing           

Saker Sportscars feliciteert Jeroen Rutges en Coos Schouten van Schouten Racing met hun kampioenstitel. Ook Baco Racing met Bart Bruggeman en Coen Gardien verdient een compliment, gezien het feit dat zij in hun eerste Saker seizoen de 5e plaats in het klassement weten in te nemen, klasse! Dank aan alle andere teams, vrijwilligers en sponsoren die de Saker Sportscar Challenge elk jaar weer tot een bijzondere raceklasse maken.

Tot ziens, volgend jaar op het circuit!

Tekst: Brenda Kanters – Marketing en PR Saker Sportscars
Foto’s: Maarten Beerten          

     


  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
327493
Onthoud mijn gegevens!