Nat. autosport nieuws: 'MaX5 RACING KAMPIOENSCHAP VAN START OP CIRCUIT PARK ZANDVOORT'Den Haag, 3 april 2008. Vanaf komend weekend is Nederland een raceklasse rijker als op Circuit Park Zandvoort het MaX5 Racing Kampioenschap van start gaat. Zaterdag 5 april wordt als onderdeel van het DNRT (Dutch National Racing Team) de eerste race gereden in deze eenheidsklasse, die uitsluitend bestaat uit raceversies van de eerste generatie van de Mazda MX-5, de NA serie met 1.6 liter motor.

De nieuwe raceklasse is met name gericht op beginnende coureurs, jong en oud, maar is ook bedoeld voor de wat meer ervaren rijders die een betaalbaar alternatief zoeken. Het kampioenschap is opgezet voor en door rijders, waarbij gezelligheid, sportiviteit en betaalbaarheid belangrijke ingrediënten zijn. Het strikte reglement van de nieuwe raceklasse kent een aantal standaard voorgeschreven onderdelen, zoals banden en dempers, om te zorgen voor een ‘close competition’ en ziet er op toe dat de kosten voor de deelnemers laag blijven. Met een budget van zo’n € 10.000,- kan men al op verantwoorde wijze deelnemen aan deze nieuwe serie.Het komende seizoen is een leer- en promotiejaar, waarbij ook over de grens gekeken zal worden. Seriecoördinator Mick Hoogwerf: “Wil je als serie groeien naar een veld van minimaal 20 auto’s dan zul je verder moeten kijken dan Nederland. Er is nu al interesse vanuit Duitsland en België”. Naast de Nederlandse deelnemers zal er ook een aantal deelnemers uit de Engelse MaX5-serie de reis naar het duinencircuit maken.
In Engeland, de bakermat van de autosport, kent men al vanaf 2003 de MaX5 Cup met overvolle startvelden. Per jaar staan er zo’n twaalf races op de kalender op bekende circuits als Brands Hatch, Donington en Silverstone. Het kampioenschap blijkt een goede instapklasse te zijn voor de beginnende en gevorderde coureur met een klein budget. De auto’s zijn vrijwel standaard gebleven en rijden volgens een strikt reglement om de klasse betaalbaar en sportief te houden.
De formule is komen overwaaien uit Amerika, waar er al jaren succesvol met de MX-5, die daar de naam Miata draagt, wordt geracet. Mazda is in Noord-Amerika bijzonder actief in de autosport: elk raceweekend rijden er daar meer Mazda's op de verschillende circuits dan van welk ander merk ook. Het wemelt er van de MX-5 Miata, RX-8, Mazda3, Mazda6 en RX-7. De snelst groeiende raceklasse in Amerika is momenteel de SCCA's Spec Miata Class, met bijna 1500 Miata's van de eerste en tweede generatie.Het Nederlandse MaX5 Racing Kampioenschap bestaat uit sprint- en enduranceraces, vaak gecombineerd op één competitiedag. Het seizoen omvat zeven races op diverse circuits waaronder Zandvoort, Assen, Oschersleben en Spa/Francorchamps.

Meer informatie is te vinden op:
www.max5racing.nl
www.hoogwerf-autosport.nl
www.ma5daracing.com
www.dnrt.nl

Bron: Jur Raatjes, mat@max5racing.nl

  

    
  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
b6b497
Onthoud mijn gegevens!