Nat. autosport nieuws: 'Lammers en Verstappen sluiten vrede'


Jan Lammers en Jos Verstappen (r) sluiten à la Frank Rijkaard en Rudi Völler vrede in Spanje.

MONTMELÓ -  Elkaar ordinair met fluimen bestoken, hebben zij gelukkig nooit gedaan. Met hun monden spuwden Jan Lammers en Jos Verstappen daarentegen wel over en weer verbaal gekijf dat niet paste bij hun status van bekende Nederlandse autocoureur. Beide Porsche-coureurs staan dit weekeinde tijdens de 1000 kilometerrace op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona weer tegenover elkaar. Maar net zoals de WK-voetballers Frank Rijkaard en Rudi Völler hun getekende vrede symboliseerden door voor een commercial gezamenlijk te ontbijten, begroeven beiden eveneens hun strijdbijl.Lammers herinnerde zich de woorden van zijn vader. "Hij zei altijd: boos zijn is menselijk, maar boos blijven is het werk van de duivel", lachte de 51-jarige coureur. Verstappen, die zijn zoon Max (10) heeft meegenomen naar de race waarin hij zijn rentree in de autorensport maakt, bekende: "Je kunt kwaad zijn op elkaar, maar die boosheid ebt geleidelijk aan weg als je elkaar een tijd niet hebt gezien. Wat gebeurd is, moeten we vergeten. We moeten alleen zo verstandig zijn om geen dingen meer samen te doen. Elkaar respecteren. Dat is belangrijker."

Het weerzien van Lammers en Verstappen, die elkaar na hun A1GP-seizoen in 2006 nooit meer hebben ontmoet, verliep gisteren aanvankelijk wat aftastend. Hun zakelijke conflict en de breuk aan de vooravond van de A1GP-race op Zandvoort heeft diepe kerven in beider ziel nagelaten. De oorzaak ervan verschilde per lezing van de betrokkenen. In een opwelling rakelde Lammers onlangs 'de affaire' in een weekblad weer op ("ik schoot uit mijn slof, ben te ver gegaan"), waarop Verstappen zich geroepen voelde daarop weer te reageren. Spijt heeft het tweetal niet van hun uitspraken, maar zij zaten er toch een beetje mee in hun maag. Enigszins beschroomd beloofden zij het verleden te laten voor wat het was.

'Jos the Boss' erkende dat het rendez-vous stroef begon. "Maar ik denk dat heel veel mensen niet hadden verwacht dat we elkaar weer de hand zouden schudden. Of misschien hadden ze het van mij helemaal niet verwacht. Maar de toon is gezet. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan tussen ons. Daar ben ik blij om, want met Jan op zich heb ik altijd een leuke tijd gehad. Ik kon goed met hem omgaan. We hebben veel gelachen, want Jan heeft een waanzinnig leuke humor", zei Verstappen. Hij kuste ter begroeting Mariska, de zwangere vriendin van Lammers, hartelijk en Lammers liep meteen op zoontje Max af om hem de hand te schudden. Het ijs was gebroken, hoewel Lammers zich voorafgaande aan de 'ontbijtshow' nog afvroeg of dat niet wat klef zou overkomen.

Aan de vooravond van een seizoen in de Le Mans Series komt het tweetal elkaar regelmatig tegen. Beiden rijden ook in een Porsche RS Spyder die in de LMP2-klasse uitkomt. Verstappen rijdt bij Van Merksteijn Motorsport en Lammers is deelgenoot van het Zwitserse Horag-team. Gezien hun gekibbel zien zij daarin geen reden om er een prestigestrijd van te maken. De racefans verkneukelen zich daar wel degelijk op.

"Het klinkt misschien gek voor iemand die al 36 jaar racet, maar ik geloof niet in zo'n competitie. Dat levert niets op. Je kunt het je niet veroorloven persoonlijke conflicten te laten overheersen. Wel zoek je zelf de grens van de auto op. Je probeert je beste 'ik' te zijn. Dan zie ik later wel wat me dat heeft gebracht. Of ik dan voor of achter Jos sta", verklaarde Lammers.

Tot dezelfde conclusie kwam Verstappen, die voor het eerst samen met een teamgenoot (Peter van Merksteijn) rijdt en nimmer aan langeafstandsraces deelnam. "Jan rijdt in dezelfde klasse als ik, maar je bent in de Le Mans Series van andere factoren afhankelijk dan bij races waaraan ik altijd heb meegedaan. Belangrijk zijn de rondetijden die we als team draaien. Daarom ga ik niet kijken of ik sneller dan Jan ben, maar dat ik hem wil verslaan is vanzelfsprekend. Je wilt altijd winnen, want daar ben je professional voor", sprak Verstappen strijdlustig. En aan zo'n instelling kan niemand zich ditmaal storen...


Bron: Coo Dijkman. Telegraaf / Foto: www.eldik.net


    


  
   

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
7cd9f4
Onthoud mijn gegevens!