Nat. autosport nieuws: 'Debuut Westfield Racing Cup groot succes'Donderdag 3 april ging het dan van start. De Westfield Racing Cup maakte haar debuut in het eerste raceweekend van het jaar. Speciale gast donderdag was Peter Bijvelds. Bijvelds die wij natuurlijk allemaal kennen van de Rally sport was behoorlijk onder de indruk van de wagen. "Dit is écht leuk racen," vertelde de man uit Erp. De twee vrije trainingen die deze dag op het programma stonden verliepen voor iedereen buitengewoon goed. Het weer werkte goed mee en de hele dag kon iedereen op een droge baan aan de wagen en aan het circuit wennen.

Zaterdag 5 april was het dan serieus werken voor alle rijders in de Westfield Racing Cup. "Toen ik tijdens de eerste testdag in maart in de wagen stapte had ik zo mijn twijfels of ik er wel goed aan had gedaan om een Westfield te kopen. De afstelling was op dat moment niet goed en ik begon serieus te twijfelen. Maar nu de wagen voor mij staat afgesteld vraag ik mij toch echt af waarom ik niet eerder een Westfield heb aangeschaft. Wat een geweldige wagen!," aldus Jan Frensch.


 
Om 10.00 uur kregen alle rijders nogmaals de gelegenheid in te rijden waarna het tijd was om te kwalificeren voor de allereerste race. Francois Claeijs van het STAR racing team reed de snelste tijd en mocht de eerste race van pole vertrekken. "Super, dit had ik echt niet verwacht. Tijdens de race had ik niet echt vrije ruimte voor mij maar ik heb ook niet echt op de limit gereden. Toen de baan opdroogde kon ik snellere tijden neerzetten waardoor het, met name in de bochten, veel sneller was. Ik ben uiteindelijk derde geworden maar daarmee ben ik meer dan tevreden voor de eerste race," aldus Claeijs.
 
Tim Roks, uitkomend voor TopGear Magazine, reed afgelopen donderdag zijn eerste meters in de Westfield en hij had niet veel tijd nodig om aan de wagen te wennen. Hij reed tijdens de kwalificatie de tweede tijd maar wist wel de eerste race op zijn naam te schrijven. "Jan Frensch had de beste start. Bij het ingaan van de Tarzanbocht zat ik aan de buitenkant en wist deze lijn vast te houden. Bij het uitkomen kon ik hem inhalen en mijn voorsprong uitbreiden. Dit kwam ook wel omdat Frensch opgehouden werd door een rijder uit de vrije klasse. Mijn opgebouwde voorsprong verminderde aan het einde van de race behoorlijk omdat mijn banden slechter werden. Ik heb trouwens ook wel behoorlijk veel geluk gehad want de laatste twee ronden reed ik bijna zonder benzine," aldus Tim Roks.


 
Jan Frensch van het Easy-Wasch racing Team kwam bij de start als eerste weg maar moest zich gewonnen geven aan Roks die hem bij het ingaan van de Tarzan voorbij kwam. "Ik werd opgehouden door een rijder uit de vrije klasse waardoor ik niet echt de tijden heb kunnen rijden die ik kon neerzetten. Maar tweede tijdens de eerste race in deze nieuwe klasse... daar ben ik heel blij mee," aldus Jan Frensch.
 
"Het is behoorlijk wennen om op een natte baan te rijden. Helaas ging ik iets te ver over de kerbs waardoor mijn versnellingskop eraf ging. Dat was natuurlijk heel erg jammer, maar het is een hele leuke klassen en een leuke wagen," aldus Gérard Morren die als 7e eindigde.
 
Tussen de twee races die op het programma stonden werden de rijders en hun met grote aantallen toegestroomde gasten getrakteerd op Braziliaanse klanken van Sambaband 'Oladom'. Onder het genot van een hapje en een drankje lieten zij iedereen in het Westfield Paviljoen swingen.


 
In de veronderstelling dat de eerste acht in omgekeerde volgorde zouden vertrekken gaf dit enig tumult. Dit omdat bij de startopstelling voor de tweede race hier door de DNRT geen gevolg aan gegeven werd. Hierdoor was het dus niet Ruud de Jong die de race als eerste mocht aanvangen maar Tim Roks als winnaar van race 1. Ook nu weer waren de weergoden het goed gezind want tijdens de pauze had het even nog heel hard geregend waardoor de baan wel nat was, maar de omstandigheden droog.
 
Roks mocht de race als eerste aanvangen en wist ook als eerste de Tarzanbocht in te rijden. "Ik had door wielspin een slechte start maar wist wel als eerste de Tarzanbocht in te gaan. In de tweede ronde maakte ik een foutje waardoor ik in de Gerlach rond ging. De draaicircel van de Westfield is niet zo heel erg groot, dus ik moest wachten tot ik een gat kon vinden waar ik in kon duiken om verder te rijden. Daarna heb ik echt gereden voor mijn leven want ik wilde natuurlijk zo snel mogelijk weer naar voren komen. En dat is gelukt." Roks wist de tweede race als vijfde te eindigen. 

Kirtan Nandkoemarsing van Team Moro reed de races met een rouwband ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp afgelopen donderdag in Suriname. "Ik heb helaas niet al te beste resultaten neer kunnen zetten dit weekend maar ik maakte een klein foutje bij het ingaan van de Hugenholz. Ik was als zevende gestart en heb mijn eigen race gereden. Mijn doel was om de wagen heel te houden en de races uit te rijden en daarin ben ik geslaagd. Mede door de goede organisatie kan ik niet anders zeggen dat mijn eerste ervaring super was," aldus een enthousiaste Kirtan Nandkoemarsing.


 
Jan Frensch wist de tweede race op zijn naam te schrijven. "Een heel leuk evenement en dat ik bij de eerste vijf zat in de regen is natuurlijk helemaal geweldig. De klasse is competitief en het is een hele fijne auto om in te rijden." Louis Hutzezon wist de tweede race als tweede over de meet te komen gevolgd door Francois Claeijs op een derde positie.
 
De prijsuitreiking vond plaats onder toeziend oog van Huub Vermeulen die de wijze woorden sprak: "Zo'n eerste race weekend is een emotioneel moment en als jullie nu niet het gevoel hebben dat het goed zit.... hou er dan mee op. Maar gelukkig heb ik kunnen constateren dat er niemand in dit veld is die er de volgende keer niet bij zal zijn." Bij de prijsuitreiking van de dagoverwinning nam Jan Frensch, namens alle collega rijders het woord, om de organisatie te bedanken. "Wat zij in vijf maanden voor elkaar gekregen hebben is niet in woorden uit te drukken," en met een fles met daarin een inhoud die in rustige dagen genuttigd kan worden, werden Gino, Martin en Ruud bedankt voor hun inzet tot nu toe. 

Vragend aan Ruud de Jong wat hij van het weekend vond gaf als antwoord: "Ik vond het een beloning van onze klanten aan ons. Alles wat we in ons hebben, hebben we erin gestopt en dat hebben we vandaag van onze klanten teruggekregen. Dit maakt dat hard werken niet erg is."
 
Uitslag race 1: 
01. Tim Roks
02. Jan Frensch
03. Francois Claeijs
04. Louis Hutzezon
05. Mies van Grunsven
06. John Pronk
 
Uitslag race 2:
01. Jan Frensch
02. Louis Hutzezon
03. Francois Claeijs
04. Paolo Massaro
05. Tim Roks
06. Mies van Grunsven
 
Volgend race weekend van de Westfield Racing Cup is op 4 mei op het TT Circuit in Assen.

Bron: Karin Dolman, Media Westfield Racing / Mega Sportscars  
 
  

  

  

  
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
eed5c5
Onthoud mijn gegevens!