BMW Ziengs Cup nieuws: 'COLUMN Theresia Balk 16 september BMW Race TT Circuit Assen'



………..en ik had zo'n zin in deze race met de BMW !
………… EN TERECHT!!! Want het ging heerlijk!

Het is mooi weer, we hebben lang niet gereden, iedereen heeft er zin in en we hebben gewoon een aardig gevuld veld met 21 auto's.
Minpuntje: het begint altijd zo vroeg zo'n dag. Was al vroeg gaan slapen, want was moe, maar desalniettemin heb ik er echt zin in met een gezonde spanning.



Nu begrijp ik ook weer waarom ik dit zo leuk vind! 

Ik ben als eerste vandaag en ga meteen met de auto naar de technische keuring en neem deze zonder problemen weer mee retour. Dan komen beetje bij beetje de anderen binnen.

Nieuwe banden rondom eronder, voor deze race! Nieuwe radiateur dus dat moet ook goed komen. Kortom: auto EN ik zijn er helemaal klaar voor vandaag. Want ik ben alleen met het team. Patrick zit in Amerika en hoewel Ben graag meegereden had ging dit door omstandigheden niet. Dan maar alleen, dat kan ik best! Ik heb conditie zat. 

Het gekke is altijd dat ik in de auto stap en ik ben thuis en hoef ook niet te wennen.

De vrije training gaat dan ook meteen al wel lekker want ik draai rondjes van 2:07 laag.

De kwalificatie is eenzelfde verhaal en ik kom uiteindelijk terecht op de 11e startpositie. Hmmm.. …. Ik had beter verwacht, maar goed. Ik sta nu middenin het feestgedruis en waar ik regulier Patrick de schuld van kan geven, heb ik het nu zelf gedaan. Dan moet je helemaal niet zeuren! 

Race 1
Gezonde spanning. Even een moment van paniek bij de opstelling want ik zie de temperatuur wel oplopen. Dat ben ik niet gewend, dus even melden straks en voor nu: de motor uit…. ! We hebben groen licht en de safety car neemt ons op sleeptouw over het circuit…..Altijd bijzonder om te zien hoe mensen hun banden opwarmen. Hahahahaha…. Sommigen gaan echt bijna dwars over de baan… tja.. of dat nu het gewenste effect oplevert? Ik doe het maar rustig aan en constant.  

Pfffffffffffffff door de  GT-bocht.. dit is altijd de bocht voor de startopstelling…… ik sta achter nummer 11 en schuin achter Bert Ziengs, mijn pitbox buurman van die dag met zijn team (erg gezellig overigens). Ik verbaas me over wat er dan gebeurt op the grid… ik zie mensen door elkaar staan en zonder dollen: ik zie in plaats van 2 rijen, 3 rijen voor me opdoemen. …. Ik zit in twijfel wat er gaat gebeuren… zo kan er toch niet gestart worden….maar wat er ook gebeurt als de lichten aan gaan ben ik weg! VERDOMD……………. WE GAAN ECHT…………. Dit kan niet, maar heh ik heb één voornemen! GASSSSSSSSS! En ik ben me toch goed weg?! Meteen het gat op rechts dichtgooien. Hopla…. ik ga lekker mee.. geen idee waar ik lig, maar GAAAANNNNN.  

Nogal wat schuivers voor me her en der en mensen verlaten, een handje geholpen en vrijwillig de baan. Tja, de auto voelt goed, glijdt af en toe even maar geen moment het idee dat ik hem kwijtraak. ZO LEKKER! Ja, dit vind ik leuk. Ik zit ook redelijk ontspannen in de auto. Waarom zeg ik redelijk ontspannen? Ik merk dat er iets hapert in het stuur ik lijk een doodpunt te hebben. Best spannend als je met een aanzienlijke snelheid steeds hetzelfde meemaakt in twee linkerbochten. Ik kan er mee omgaan maar mijn god wat een aanslag op mijn triceps (wist niet dat ik ze nog had, maar ze zitten er wel degelijk nog!). 

Ik rij langs de pitstraat en ik zie steeds 2:08 staan. Lekker constant dus. Ik zie mensen achter me en dan niet meer. Ik zie mensen voor me en die moet ik hebben. dan zie ik 2:07 staan. Kijk, daar zijn we weer en dan zie ik staan P2. Ja jongens grappig! Iedereen heeft al gewisseld en ik moet nog naar binnen. Dus!

Sein IN.. ik rij op dat moment op P1 maar moet naar binnen… ik vind het stukje inrijden pitstraat zo gaaf heh? Met een bloedgang aankomen en dan vol in de remmen. Hihihi. 

Ik binnen, het gaat goed. Johan is er niet, maar Klaas heeft ondersteuning meegenomen in de vorm van Erwin, die nu tweede monteur speelt; en Jack die nu de tijdwaarneming voor zijn rekening neemt. Het gaat goed. Ik vraag wel even hoe lang nog, want ik heb het héél erg warm. Nog 20 minuten. OK, gaan! Zo grappig als iedereen dan de auto inkijkt als je langskomt!  

Ik rij drie ronden en zie P5 staan… hahahaha. Wederom geestig en ik maak nog een gebaar van 'ja ja'. Dan zie ik de volgende ronde ineens mijn pa met zijn hand buiten de hekken die het gebaar maakt van 'kom op, sneller'. Krijg nou wat?! Als iemand zich nergens druk om maakt dan is het mijn pa wel. Krijgen we nou!?!



Het blijft echter staan en ik krijg weer vleugeltjes! Hihihihi. Ik blijf constant draaien en ga lekker op mijn gemakkie onderuit zitten. Ik heb namelijk een oranje auto in het vizier! Daar ga ik me op focussen en niet zonder resultaat. Want binnen twee ronden zit ik op de staart van Renselaar met als bestuurder Jaap Kielman, voormalig DTCC rijder en de enige echte privateer van toen! Net voor de GT-bocht heb ik hem, maar oeh wat was het spannend, want mijn wielen blokeerden… en ik stuurde toch maar in en meteen vol het gas erop en ik werd lekker recht getrokken…. Ik ben er voorbij! Top! Nog 1 rondje… en ik finish! Positie 4 had ik al niet meer meegekregen, maar ik had lol gehad, ik ging lekker en het wordt nog leuker als ik inderdaad van Casper hoor, dat ik 4e ben geworden! Zo trots als een pauw ben ik! HEERLIJK! 

Race 2
Mijn hemel ik heb nog nooit zover vooraan gestaan. Tweede startrij en dan blijkt nummer 1 ook nog uitgevallen… Ik kan niemand de schuld geven. IK heb het zelf gedaan en WAT BEN IK TROTS….

Gek hoor, zo'n heel veld achter je, maar wat een stuk rustiger! Als je vooraan start heb je veel minder te doen bij de start!

We starten met het veld MINI's en 120D's. Zij na ons weliswaar maar we rijden samen.

Oef… wat een juk op mijn schouders…. Kom op… koppie erbij… je kunt dit kennelijk best….. 5 seconden.. rood licht… wielspin niet normaal maar DAMN…. ik ben weer goed weg!!!!!!!!!!! Super. Meteen een glimlach op mijn gezicht…. Ik verlies 1 plekje en lig dus gewoon 4e… geen probleem! Ik heb de oranje wagen graag voor me! J

Ik kom weer lekker mee, getouwtrek, maar prima. Alles speelt zich voornamelijk achter me af! PRIMA. Tot het moment dat ik een flinke klap van achteren krijg. Ik weet dat Andringa me ook nog raakt, maar die kan me echt niet meer ontwijken. Die lijdt zelf wel de meeste schade overigens want die zijn motorkap klapt open en ziet niets meer. Is dan ook klaar voor vandaag. Maar die ene meneer in de rode auto die ik recht in zijn ogen aankijk…. Die blik spreekt boekdelen meneer Kruger?! Hij pakt me vol in de flank in de GT-Bocht. Die blik heeft niets van 'sorry' maar met name 'oprotten’ Hij houdt vol het gas erop! De gek! Typisch zo’n geval van geen flikker te vertellen hebben thuis en niet hebben gestaan met het uitdelen van de edele delen! Jezus.. wat een arrogantie! Nou ja… what the F*** en ik ga door. Wel  oprecht verbaasd met wat ik gezien heb… maar dit is MIJN race! Koppie erbij!

Ik ben vol in de remmen gegaan stuur omgegooid………sta IN de GT-bocht.. niet de beste en rustigste plek kan in melden. Ik gooi het gas er weer op, … blijf nog drie wagens voor, maar heb geen ABS meer en het remmen is een drama. Die plekken ga ik zo toch verliezen dus naar binnen. De auto moet uit en starten, dan reset het motormanagement zich. De ABS doet het weer, maar de achtervelg is krom, de zijkant flink gehavend, de aandrijfas verliest nu wel veel olie, .. maar ik ga weer… bekijk het maar… ik ga op jacht naar een betere positie!

  

Verdorie ik rij toch maar mooi weer 2:08 en uiteindelijk 2:07 rondetijden met alle gebreken! Ik hervat me prima en kom weer lekker in het ritme. Ik zit lekker in de auto! Ze maken mij vandaag niet meer gek!
Twee auto's heb ik snel te pakken, snel een minuut stilstaan en ik kom uiteindelijk als 11e weer over de finish: met een crash, met mankementen en met een extra pitstop!



Ik ben zwaar tevreden en verras alle aanwezigen. Iedereen denkt dat ik wel pislink uit die auto zal komen. Ik ben echter dik tevreden! Aan die beste man met zijn pinkje kan ik niets veranderen en het zegt meer over hem dan over mij. Daarentegen heb ik echt goed gereden en heb ik het echt naar mijn zin gehad. Plaats 4 pakken ze me niet meer af, al die verbaasde gezichten die ik gezien heb ook niet meer en mijn beker en bos bloemen ook niet! Wat kan ik nog meer wensen van een weekend met mooi weer en waar ik zo'n zin in had. 

  

Ik geniet me suf van de prijsuitreiking. Verbaasde blikken, afkeurende blikken maar ook personen die oprecht blij voor me waren en me daar ook nog op aanspraken. Zoals de mensen van Renselaar, Bert Ziengs, Bear racing… echt super leuk.

De laatste race is 7 oktober en ik hoop dat we daar nog even twee bekers mee naar huis gaan nemen, want het kan!

Meer informatie! Kijk dan snel op www.theresiabalk.com

Bron: Media Theresia Balk
Foto's (C) Raceflash.nl Aart Langevoort


  



  





  



  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
63c4b3
Onthoud mijn gegevens!