PAUL DI RESTA WINT BP ULTIMATE MASTERS OF FORMULA 3

ZANDVOORT (6 augustus 2006) – Na een rondenlang uiterst spannend gevecht met zijn Nederlandse teamgenoot Giedo van der Garde won de Schot Paul di Resta (ASM Formule 3) de BP Ultimate Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort. Na 25 ronden had Di Resta, de leider in de tussenstand van de Formule 3 Euro Serie, een voorsprong van 0,475 seconden op Van der Garde.  De Zwitser Sébastien Buemi (Mücke Motorsport) eindigde bij zijn eerste Masters-deelname als derde.De 20-jarige Di Resta, vorig jaar vierde bij de Masters op Zandvoort, legde de basis voor zijn succes met een foutloze start waarbij hij direct de leiding pakte en deze gedurende de 25 ronden tellende wedstrijd niet meer afstond. Daarop mocht hij de beker in ontvangst nemen uit handen van de staatssecretaris van VWS, Clémence Ross-van Dorp. Giedo van der Garde startte vanaf de pole-position, maar kon niet optimaal profiteren van zijn gunstige startpositie. Het toerental van zijn motor was te laag, waardoor hij bij de start terugviel naar de derde positie achter Di Resta en Buemi. In de race was hij duidelijk sneller dan de Zwitser, die hij in de tiende ronde met een fraaie inhaalactie bij het aanremmen van de Tarzanbocht voorbij stak. Eenmaal op de tweede plaats aanbeland startte Van der Garde de jacht op leider Di Resta. Hij zette de Schot rondenlang onder druk, maar slaagde er uiteindelijk niet in om hem voorbij te steken. Zo was de overwinning voor Paul di Resta een feit, waarmee hij de tweede Schotse Masters-winnaar werd na David Coulthard, die in 1991 op Zandvoort de eerste editie won. Di Resta verklaarde: “Het was een moeilijke race, maar zoals zo vaak hier op Zandvoort was een goede start de basis voor het succes. We waren het hele weekeinde al snel en dit succes in de race is waarop ik hoopte.” Voor de Schot betekent de Masters-overwinning veel: “Ik heb mezelf dit jaar drie belangrijke doelen gesteld: de BP Ultimate Masters, de Formule 3 Euro Serie en de race in Macau. Een van die drie heb ik nu bereikt.”
 

Voor Giedo van der Garde restte de tweede plaats en de speciale beker voor de snelste ronde in de race. “De snelheid zat er duidelijk in, maar met die start heb ik het hele jaar al problemen”, gaf Van der Garde te kennen. “Het probleem zat hem in de koppeling. Het toerental bij de start was te laag en daardoor kwam ik niet goed weg. Natuurlijk ben ik niet tevreden met dit resultaat. Als je als eerste start, is de tweede plaats in de race een teleurstelling. Maar het was wel een fantastisch evenement.”

De als derde geklasseerde Sébastien Buemi behaalde als eerste Zwitser in de historie van de Masters een podiumplaats. “Ik had een goede start en kon direct aansluiten achter Di Resta, maar ik had wat meer overstuur en kon Van der Garde uiteindelijk niet achter me houden. Op het podium te eindigen tijdens mijn eerste deelname aan de Masters is echter een prestatie waar ik blij mee ben.”
 

Dankzij de overwinning van Di Resta en de achtste plaats van Oliver Jarvis (Carlin Motorsport) ging de Nations’ Cup tijdens de BP Ultimate Masters of Formula 3 naar Groot-Brittannië. De dubbelzege voor ASM Formule 3 betekende het derde achtereenvolgende succes en de vierde zege in totaal voor het Franse team onder leiding van Frédéric Vasseur, dat daarmee het succesvolste team in de historie van de Masters is. Mercedes-Benz boekte als motorenleverancier de vierde zege op rij, voor chassisbouwer Dallara was het de veertiende overwinning tijdens de Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort. Tijdens het weekeinde kwamen er in totaal 31.000 bezoekers naar het circuit. Die kregen naast de Formule 3-race ook wedstrijden van alle nationale raceklasses en demonstraties van onder andere Jos Verstappen met de Nederlandse bolide uit de A1 Grand Prix Series, Jan Lammers met de Racing for Holland-Dome sportwagen en Jeroen Bleekemolen met de Spyker te zien.
Foto's: Frits van Eldik Photography

Kijk ook eens op www.circuit-zandvoort.nl

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
21a455
Onthoud mijn gegevens!