Int. autosportnieuws: 'Dunlop Sport Maxx Endurance Cup : Race 3: 500 km van Zolder'Prachtige zege voor vader en zoon Van Rompuy

De ambitie van Dirk en Tom Van Rompuy was bij de aanvang van het seizoen, gezien de kwaliteit van het deelnemersveld, een plaats binnen de top 10. Maar reeds tijdens de eerste wedstrijd van de Dunlop Endurance Cup in Francorchamps stonden ze op het podium in Klasse 2. Een gebroken aandrijfas tijdens de tweede race op Circuit Zolder in het kader van de Belgian Race Kick Off hield hen van een dichte ereplaats. Ondanks de pech stond het First-duo toch op de vijfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Afgelopen zondag tijdens de 500 km van Zolder overleefden ze de uitputtingsslag, wonnen de race en komen aan de leiding van het kampioenschap.

“Afgelopen weekend was het terug onze ambitie om zoveel mogelijk punten te scoren in functie van het kampioenschap”, doet een overgelukkige Dirk Van Rompuy uit de doeken. “We zijn geen echte sprinters. Uithouding is meer ons ding. We reden een matige training om de wagen te sparen voor de wedstrijd. Nooit gedacht dat we gezien de oppositie op de track in aanmerking zouden komen voor de overwinning. Hoogstens een plaatsje binnen de top 5 en in extremis een podiumplaats. We werken echter zéér hard aan onze conditie, letten op onze voeding en werken met een kinesist. We vullen elkaar perfect aan en er is geen onderlinge concurrentie. Dit, in combinatie met het feit dat we een perfecte Porsche van First Motorsport onder de bips kregen is misschien het geheim. We reden een opbouwende wedstrijd zonder het materiaal af te peigeren. Maar we moeten realistisch blijven. We beschikken met de Porsche 996 niet over de snelste bolide van het lot. Maar First levert telkens fris materiaal af en de concurrentie heeft steken laten vallen. We blijven met beide voeten op de grond en veranderen onze ambitie niet tijdens de volgende race. Zoveel mogelijk punten blijven sprokkelen. Maar ik moet toegeven dat het wel een fijn gevoel is om samen met mijn zoon Tom op de hoogste trede van het ereschavot te staan. Ik heb steeds gedroomd om samen met Tom de 24 Hours of Zolder te betwisten. Dat hebben we vorig seizoen perfect afgewerkt met een podiumplaats in Divisie 2. Deze overwinning is een beetje de kers op de taart. Een dikke puim ook voor de ganse crew van First Motorsport die terug perfect werk leverde.”

Ook bij Tom drong het niet meteen door dat hij samen met zijn vader de loodzware wedstrijd had gewonnen.
“Ondanks onze goede fysische voorbereiding hebben we toch zwaar afgezien. Ik was méér dan 4 kg. kwijt aan de meet. We hadden gemikt op twee pitstops, maar het zijn er uiteindelijk vier geworden. Ik ben vroeger dan verwacht komen pitten na mijn eerste stint. Ik zat er compleet door. Mijn vader nam over en ook hij is iets vroeger dan verwacht binnen gekomen. De hitte in de wagen was niet te harden. Enkele ronden later moest ik terug de pitlane in omdat mijn vader niet had getankt. Hij had in de tankzone niemand van First gezien. Ik moest normaal gezien nog 1u45’ in de wagen blijven, maar dat is niet gelukt. We hebben in het wedstrijdslot nog een pilotenwissel moeten doorvoeren. Ik was letterlijk uitgeteld. Maar na de ceremonie op het podium en het nuttigen van enkele liters water vergeet je al het leed. Dit is mijn eerste algemene overwinning ooit en echt eentje om in te kaderen”.

Dirk Van Rompuy was midden de jaren ’80 een begenadigde rallyrijder en werd samen met Jack Buytaert tweemaal algemeen kampioen in de Belcar Endurance Cup en Zolder Touring Cup. Hij weet als geen ander het podium staan. Maar het schavot beklimmen samen met zijn zoon was toch een héél speciale belevenis.


Bron: Peter De Sonville (www.dsp-vof.be)

   

  

  

    


 
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
245af6
Onthoud mijn gegevens!