Int. autosport nieuws: 'SUCCESVOL DTM-RACEWEEKEINDE OP CIRCUIT PARK ZANDVOORT'Zandvoort, 16 juli 2008 - Voor de achtste maal in successie was de DTM, het prestigieuze Duits toerwagenkampioenschap, te gast op Circuit Park Zandvoort. Ditmaal was het circuit in de duinen de plaats van handeling voor de zesde race van het seizoen, en evenals vorig jaar was de hoofdrol er weggelegd voor Audi, dat er een viervoudige overwinning vierde. Lokale held Christijan Albers kon voor eigen publiek helaas niet lang laten zien, waartoe hij in staat is. Na een aanrijding viel hij al in de tweede ronde uit. Nederlands succes was er wel voor Renger van der Zande: de Nijmegenaar schreef de tweede race in de Formule 3 Euro Serie op zijn naam.

Zandvoort is een van de populairste circuits onder de 19 DTM-coureurs. “Het is een uitdagende baan, een echt rijderscircuit met snelle passages en hoogteverschillen. We komen hier allemaal graag”, zei vijfvoudig DTM-kampioen, Mercedes-Benz-coureur Bernd Schneider. De aanblik van de indrukwekkende, 480 pk sterke bolides van Audi en Mercedes-Benz door beroemde circuitgedeelten als de Tarzanbocht en het Scheivlak was zonder meer spectaculair te noemen. De strijd in de race speelde zich ditmaal vooral in het middenveld af, waarbij de Duitse Audi-rijder Markus Winkelhock applaus van het publiek kreeg door in de slotfase te profiteren toen Bernd Schneider en Mike Rockenfeller het met elkaar aan de stok hadden. Vooraan het veld domineerden de Audi’s de gang van zaken. Net als afgelopen jaar bezette het Beierse merk de eerste vier plaatsen in de race, met een dominante overwinning voor regerend kampioen Mattias Ekström, die werd gevolgd door zijn teamgenoten Timo Scheider, Tom Kristensen en Martin Tomczyk. De Canadees Bruno Spengler was op de vijfde plaats de best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder.

Christijan Albers had zich meer voorgesteld van zijn thuisrace. In de kwalificatie bracht hij het keurig tot in de tweede heat, maar nadat hij in de race als 14e was gestart, was de wedstrijd al in de tweede ronde over voor hem. Vanwege een aanrijding met de Schotse Susie Stoddart bij het uitkomen van de Tarzanbocht was de zogeheten “splitter”, het voorste gedeelte van de bodemplaat van zijn auto, beschadigd geraakt, waarna Albers’ Audi uit 2006 nagenoeg onbestuurbaar werd. Hij raakte hard in de vangrail en was daarmee de eerste uitvaller in de wedstrijd. “Jammer, ik had voor eigen publiek graag meer laten zijn”, aldus de coureur van het Audi-klantenteam Futurecom-TME.

Het publiek had echter over gebrek aan spektakel bepaald niet te klagen, want eerder op de dag had Albers samen met twee andere oud-Formule 1-coureurs voor een prachtige demonstratie gegeven. Albers bestuurde de Audi R10 TDI, de sportwagen met dieselmotor waarmee Audi driemaal op rij de 24 Uur van Le Mans won. Jos Verstappen toonde de Porsche RS Spyder van het Nederlandse team Van Merksteijn Motorsport, waarmee hij samen met Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn dit jaar de LMP2-klasse in Le Mans won, en de Amerikaan Scott Speed zorgde voor een spannend optreden met de Red Bull-NASCAR-bolide.

In de Formule 3 Euro Serie was er een glansrijke overwinning voor Renger van der Zande. De Nijmeegse coureur, die op zaterdag als zesde was geëindigd, vertrok op zondag vanaf de tweede startrij, maar pakte al snel de leiding en reed vervolgens voor eigen publiek met zijn Dallara-Mercedes de overwinning naar huis. Voor de rijder van het Italiaanse Prema Powerteam was het al de tweede zege van het seizoen en zijn derde in totaal in de Formule 3 Euro Serie. Hij klom op naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. De overwinning in de race op zaterdag ging naar de Finse Red Bull-rookie Mika Mäki, nadat de aanvankelijke winnaar, de Duitser Nico Hülkenberg, was gediskwalificeerd omdat zijn auto te licht was.

Best geklasseerde Nederlander in de Duitse Porsche Carrera Cup was routinier Patrick Huisman, die als tiende over de eindstreep kwam. Tim Buijs eindigde als 14e, Mike Verschuur viel na een aanrijding al in de eerste ronde uit. De overwinning op een na regen natte baan ging naar de Duitser Jan Seyffarth. In de SEAT Leon Supercopa werd de eerste race gewonnen door de Pool Damian Sawicki, de zege in de tweede wedstrijd ging naar de Deen Christofer Nygaard. Lokale held Dillon Koster uit Zandvoort had dit weekeinde pech: op zaterdag had hij te kampen met een defecte stuurbekrachtiging, op zondag viel hij uit vanwege problemen met de brandstofpomp.

Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Park Zandvoort, toonde zich tevreden met het raceweekeinde. “Het DTM-evenement is één van de absolute hoogtepunten in het seizoen waarin we het 60-jarig bestaan van het circuit vieren. De reacties waren alom positief, het weekeinde is prima verlopen.”

Bron: Media Circuit Zandvoort, Kees Koning /
Foto’s: Chris Schotanus, Essay Produkties.
  
 


   

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
39de7a
Onthoud mijn gegevens!