Int. autosport nieuws: 'Review Dunlop First Race 29/03/2008 Spa-Francorchamps'Spetterende openingsmanche met zinderende finale

Maar liefst 44 teams kwamen opdagen voor de eerste manche van de  Dunlop Sport Maxx Endurance Cup. Deze kregen meteen een wedstrijd van drie uur voor de wielen geschoven. We mogen dus spreken van een groot succes. Er staan trouwens nog enkele wagens in de steigers die in de loop van het seizoen het peloton komen vervoegen. Een startveld van 50 wagens op korte termijn is geen utopie. Enkele reeds ingeschreven teams zoals de Ultima van Belgium Racing, DBJ Racing, CH Renting en de tweede MINI van Flandria Rent waren door omstandigheden niet op de afspraak.

Berekoud was het op de Ardeense omloop toen zaterdagmorgen om 9 uur de kwalificatie werd verreden. De piste lag nog behoorlijk nat, waardoor er geen supersnelle chrono’s op de tabellen werden gezet. François Verbist & Wim Jeuris zetten de Porsche van First Motorsport op de algemene pole voor het Speedlover-exemplaar van Van Beurden/Vanytsel. Verrassend was de derde chrono voor de BMW 120 diesel van Beliën/Cuyvers die zodoende de pole in Klasse 3 veroverde voor de Britse BMW Z3 van Shelton/Greensall en de andere BWM 120 diesel van De Doncker/De Neef. In Klasse 4 zwaaide de MINI van A+ Racing met Vandenhoute/Van de Plas de scepter en bleven ruim de meerdere van de Clio’s van Gert Van den Broeck/Marchal en Bart Van den Broeck/Voet.Op de BMW 120d van Beliën Motorsport na werd volledige top 10 ingenomen door Porsches. Drama in het BMW-kamp van Beliën Motorsport die de diesel niet aan de praat kreeg voor de startopstelling en meteen de handdoek moesten werpen. Eenzelfde lot was ook de Porsche van Decooman/Cox beschoren toen reeds tijdens kwalificaties motorproblemen de kop opstaken.

Poleman Verbist trok de meute op gang met in zijn zog de Porsches van Tavernier, van Roij, Van Beurden, Michel De Coster, Van Rompuy en Jean-Paul de Coster. De voorlopig enige ingeschreven wagen BMW E92 GTR V8 in Klasse 1 kreeg reeds na enkele ronden motorproblemen. Deze wagen van EMG Euroseal heeft duidelijk potentieel, maar zit momenteel nog in volle ontwikkelingsfase.

In Klasse 4 waren de Audi TT van BTS Racing en de Clio van TRAXX de eerste leiders. De Audi moest echter terrein toegeven met een nukkige turbo, terwijl de BMW M3 van Dierckx/Van de Water langzaam oprukte naar de koppositie. Op de Ardeense omloop was de snelle M3 geen partij voor de concurrentie. De A+ MINI was de enige die zich in dezelfde ronde kon handhaven. Ook Servranckx reed een dijk van een wedstrijd in de Clio, maar moest in het wedstrijdslot zijn meerdere erkennen in merkgenoten Van de Broeck/Voet die het podium vervolledigden. Veertien van de zestien gestarte wagens passeerden de finishvlag met enkele teams die zéér aangenaam verrasten. Naast de overwinning van G&R Motorsport, klokte het BMW-duo ook de snelste wedstrijdronde wat nog een extra bonuspunt oplevert.

Er stond geen maat op de Mazda RX7 van de familie Van Herck in Klasse 3. Ondanks een teleurstellende kwalificatie stoomde de Mazda in geen tijd op richting de kop in de Klasse en parkeerde zich zelfs tussen enkele Porsche uit Klasse 2. Ze wonnen het pleit met respectievelijk twee en drie ronden voorsprong op de BMW’s van De Doncker/De Neef en de broers Werckx. Maar ondanks hun vijfde snelste chrono algemeen tijdens de wedstrijd en de schitterende overwinning relativeren vader en zoon de zaken. “We hebben hard gewerkt om de Mazda op dit niveau te krijgen en de wankelmotor te dempen. We wonnen inderdaad vrij makkelijk, maar vergeet niet dat onze voornaamste concurrenten problemen kenden. De BMW van Beliën startte niet en de supersnelle Z3 van Chad Racing viel vroeg in de wedstrijd uit en was amper enkele tienden trager dan onze Mazda”, aldus Werner Van Herck. Ook de BMW van Danny en Guido Werckx reed in Francorchamps zijn eerste kilometers na de zware crash vorig seizoen in de BTCS. De wagen is perfect hersteld, maar mist nog een goede afstelling. Ook hier komt de snelste wedstrijdronde op naam van de winnaars. Pechvogels van het weekend waren onder- meer de beide BMW’s van Chad Racing die de eindmeet niet haalden. Ook pech voor de MSE BMW Compact van Cassiers/Bart van Samang die na een goede start véél tijd verloor met een defecte wiellager. Vader Jef Van Samang met Harry Peeters deden beter met de BMW 1M met DTM-look. De wagen beschikt duidelijk over potentieel, maar mist nog trainingskilometers. Het MSE-duo eindigde vijfde na Harry Van de Water die in zijn eentje een schitterende wedstrijd reed met de oude BMW E30 M3 in afwachting van de Z3 later op het seizoen.

Ook in de Klasse 2, waarin First Motorsport na een zinderende finale met het leeuwenaandeel van de punten ging lopen, klokte de winnaar de snelste wedstrijdronde. De Klasse 2 werd bevolkt door tien Porsches en één BMW 330d. Reeds bij het vallen van de startvlag maakten de protagonisten er een lange sprint van. Animatoren van dienst waren vooral de wagens van First Motorsport, ProSpeed en Speedlover. Eerst was er mooi gevecht met Verbist/Jeuris, Tavernier/Langeberg en Van Roij/Penders in de frontlinie. De AD Sport-Porsche van Bruynoghe/Daniëls kon zich een tijdlang in vierde stelling nestelen, maar iets na één uur wedstrijd moest Bruynoghe als zijn stuurmanskunst aanwenden toen het linker achterwiel een eigen leven ging leiden aan de voet van de Raidillon. Meteen kregen we voor de eerste maal een code 60 waardoor meerdere teams gingen pitten. Even later moest ook de Porsche van De Coster/’Brody’ met remproblemen richting opgavepark. First bleef ook na de code 60 aan de leiding, maar Rudi Penders kon de kloof met Jeuris dichten en de leiding overnemen. Na de tweede verplichte wissel was het terug Verbist die met een achterstand van een kleine halve minuut alle registers opende om Van Roij terug te halen. Langeberg kon Van Beurden naar de derde plaats verwijzen, maar verloor véél tijd toen hij op 10 minuten van de geblokte vlag een platvoet kreeg en wegzakte naar de zesde plaats. Voor de vierde stek was er een mooi gevecht tussen de Speedlover-Porsche van De Coster/Van Loo en het First-exemplaar van vader en zoon Van Rompuy. Het was Tom Van Rompuy die in de ultieme ronde nog de vierde plaats uit de brand kon slepen. Van Beurden/Vanytsel zaten veilig gesetteld op de derde plaats, maar over de overwinning was het laatste woord nog niet gezegd.We kregen een ware Hitchcockthriller voorgeschoteld. Van Roij weerde zich fel, maar moest tijdens de ultieme slotronden zijn meerdere erkennen in Verbist. De ProSpeedrijder vocht echter dapper terug en veroverde terug de leiding in wat normaliter de laatste ronde was. Maar aan de meet kwam de onfortuinlijke ProSpeedrijder twee seconden te kort om de wedstrijd van drie uur vol te maken. Er moest dus nog één ronde worden gefietst. Een stuurfoutje in de Source werd Van Roij noodlottig, waardoor Verbist zodoende nog aan de het langste einde trok. Vanaf de vierde (Van Rompuy/Van Rompuy) tot de achtste plaats (Van Audenhove/Cracco) vonden we vijf wagens in dezelfde ronde. Daartussen ook tweevoudig kampioenduo Raus/Raus dat een ganse dag worstelde met een nukkige wegligging. Door het feit dat ProSpeed niet op Dunlopbanden reed krijgt deze dan ook geen punten toebedeeld voor de Dunlop Endurance Cup. Daardoor schuift de rest van Klasse 2 een plaats op.    

Bron: Media www.dunlopendurancecup.be

    


 
   

   
 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
98855e
Onthoud mijn gegevens!