Int. autosport nieuws: 'OSCAR WILKENS RIJDT WERELDRACE IN FORMULE GLORIA OP NÜRBURGRING!'NURBURG, 26 AUGUSTUS 2007 – Op het circuit van de Nürburgring (Duitsland) heeft Oscar Wilkens zich duidelijk laten gelden. De jonge Wassenaarder reed afgelopen weekend een wereldrace in de Formula Gloria Eurocup. Met enkele briljante inhaalacties wist hij zich vanuit de laatste positie op te werken naar het podium door als tweede te finishen!

In de laatste race had hij veel problemen met zijn bolide, waardoor hij zich tevreden moest stellen met de vierde plaats. Er staan nog drie raceweekenden in de Formula Gloria Eurocup op het programma. Wellicht dat Wilkens nog een keer in deze internationale raceklasse zal uitkomen. 

VRIJE TRAININGEN + KWALIFICATIE 01:
Door zijn goede prestaties in de Formula Gloria Eurocup op het Italiaanse Misano (dubbele podiumfinishes en een overwinning), werd Wilkens uitgenodigd om tevens deel te nemen aan de races op de Nürburgring. Met het nieuwe model (type B5 uit 2005) begon de student aan de twee vrije trainingen van vrijdag. Met oude banden koos Wilkens voor de eerste keer het asfalt, waarmee hij de snelste tijd op de chrono’s wist te zetten. Met een tijd van 1:34.4 gaf hij direct zijn visitekaartje af. Door overstuurproblemen werden de schokdempers en stabilisatoren aangepast. Ook de tweede training reed Wilkens met oude banden en zette meteen in de eerste ronde zijn snelste tijd neer. Hij moest enkel Andreas Rios voor zich dulden.
Voor aanvang van de eerste kwalificatie werd de set-up aangepast. Wilkens ging voor een snelle ronde, maar constateerde dat hij geen rondetijden kon zien op het display. Daarnaast werkte de versnellingsbak niet naar behoren, waardoor hij met een tijd van 1:32.649 op de derde plaats belandde. Toen zijn bolide na afloop werd onderworpen aan een technische keuring, constateerde de organisatie dat de bolide te laag op zijn wielen stond. Zonder pardon werden alle tijden van Wilkens geschrapt en tevens teruggezet naar de laatste positie. Tot overmaat van ramp lekte de Formule Gloria veel koelvloeistof dat zich inmiddels had verspreidt op de bodemplaat. 

RACE 01:
Het werd voor het team een race tegen de klok om de bolide weer op te lappen voor de eerste wedstrijd. Wanneer de startlichten voor de eerste keer werden gedoofd kwam Wilkens als een komeet uit de startblokken. Hij won voor het ingaan van de eerste bocht direct vier posities. Hij schoof daarna weer een plaats op en zat op het vinkentouw bij Giulio Glorioso. Ook de Italiaan moest zijn meerdere in de 18-jarige coureur erkennen. Wilkens wilde verder oprukken naar voren, totdat zijn auto plotseling vastliep. Bij de Kumho-curve ging hij vol in de rondte maar kon gelukkig zijn weg vervolgen. Hij wist daarna in recordtempo het gat naar de top drie te verkleinen. Met een uitstekende actie passeerde hij Alessandro Cicognani en Angelo Comi in de Castrol S en was inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats. Terwijl de twee Italiaanse teamgenoten achter hem elkaar van de baan reden, was Wilkens op jacht naar Rios die riant aan de leiding ging. In recordtempo wist hij het gat naar de Argentijn met maar liefst tien seconden te verkleinen. Na zestien ronden kwam Wilkens uitstekend als tweede over de meet. 

KWALIFICATIE + RACE 02:
Met oude banden ging Wilkens op zondagmorgen naar buiten. Na vijf ronden kwam hij naar binnen en ruilde zijn oude banden in voor een nieuwe set. Ondanks dat de motor niet goed liep, nestelde hij zich met een tijd van 1:32.0 op de vierde plaats. Ook in de tweede race kwam Wilkens goed weg en wist direct op te schuiven naar de tweede plek. Hij moest deze gewonnen posities echter weer prijsgeven voor het aanremmen van de eerste bocht. Doordat de motor steeds slechter begon te lopen verloor de rijder met startnummer 7 wederom twee plaatsen. Wanneer twee rijders voor hem zich bij de hairpin elimineerden, belandde hij weer op de vierde plek. Op deze positie sloot Wilkens de afsluitende Gloria race in de Duitse Eifel af.

OSCAR WILKENS: “Met een tweede en vierde plaats mag ik zeker terugkijken op een geslaagd weekend. Ik wist pas afgelopen week dat ik aan deze Formule Gloria races zou deelnemen en liet nog snel een stoeltje aanmeten. Het begin verliep allemaal een beetje chaotisch, want de Formule Gloria arriveerde vrij laat op het circuit. Ik reed als enige Nederlander in het nieuwe model ‘type B5’ en zat er met oude banden op vrijdag direct goed bij. Na de kwalificatie van zaterdag moest ik even door de zure appel bijten, want de auto werd door de organisatie afgekeurd. Alle tijden werden afgenomen en kon de race als laatste aanvangen. Bovendien lekte de Gloria koelvloeistof en haperde de bak met terugschakelen. Gelukkig hield ik het hoofd koel en reed ik vanuit een kansloze laatste positie naar het podium. Door hevige motorproblemen moest ik in de tweede race genoegen nemen met een vierde plek. Voorlopig staat nog niets op de planning, maar misschien kom ik nog een keer in de Formula Gloria Eurocup in actie.”

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Oscar Wilkens

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
d329b9
Onthoud mijn gegevens!