Int. autosport nieuws: 'KELVIN SNOEKS TROTSEERT WOLKBREUK EN BOEKT STERKE PROGRESSIE OP BRNO'BRNO, 21 JUNI 2009 – Kelvin Snoeks blikt positief terug op een leerzaam en productief weekend in Tsjechië. Tijdens de derde ronde om het International Formula Master kampioenschap op het Automotodrom Brno, maakte de AR Motorsport coureur zijn eerste waardevolle meters in het nat en boekte de 21-jarige coureur veel progressie in met name de afsluitende manche op zondag. Ondanks de verraderlijke weersomstandigheden tijdens de vrije trainingen en kwalificatie, sloot de debutant op zondag het weekend af met een verdienstelijke negende klassering.

VRIJE TRAININGEN EN KWALIFICATIE
Kelvin Snoeks ziet op vrijdag de twee 45 minuten durende vrije trainingen vrijwel letterlijk in het water vallen nadat een heuse wolkbreuk het 5,403 kilometer lange circuit heeft overvallen. Ondanks de verraderlijke omstandigheden, beschouwt de jonge coureur uit Nieuw-Vennep de totaal verregende piste als een geschenk uit de hemel. In tegenstelling tot zijn meeste concurrenten, is Snoeks in het voorseizoen nog niet in de gelegenheid geweest in de regen te testen, waardoor hij op vrijdag extra veel kilometers maakt om ervaring op te doen en zijn wagenafstelling voor het natte asfalt te optimaliseren. In beide trainingen kan Snoeks zich prima meten met zijn teamgenoot Dennis Retera, wat aangeeft dat beiden de limiet van hun bolides opzoeken.

Halverwege de kwalificatie op zaterdagochtend komen Snoeks en zijn in Haarlem gevestigde team voor een dilemma op de snel opdrogende baan: nemen ze het risico om vroeg op slicks over te stappen of gaan ze op ‘safe’ door een tweede set regensloffen te monteren? Samen met zijn engineer besluit Snoeks na wikken en wegen om ook zijn tweede run op regenbanden te rijden. Bij het vallen van de vlag blijkt de baan echter zo opgedroogd te zijn, dat de rijders met droogweerbanden in het voordeel zijn. Snoeks moet derhalve genoegen nemen met de 13e startplaats voor beide races.

RACE 01 + 02
Onder een voorzichtig zonnetje gaat ’s middags op volledig droog asfalt de vijfde race van het seizoen van start. Snoeks komt goed uit de startblokken, maar moet bij het verlaten van de grid plots uitwijken voor de stilgevallen bolide van Simon Trummer. Hierdoor verliest hij direct de aansluiting op de rijders voor hem, hetgeen hem als onervaren rijder niet helpt in zijn opmars. Wel kan Snoeks met gemak afstand nemen van Patrick Reiterer, Matteo Davenia en Simon Trummer. Na een eenzame race eindigt Snoeks de 19 ronden tellende openingsrace uiteindelijk als 12e.

Op zondagmiddag gooit Snoeks hoge ogen door een zeer sterke afsluitende race van het weekend te rijden. Na een superstart, mengt Snoeks zich in een fel gevecht met teamgenoot Dennis Retera, Simon Trummer en Patrick Reiterer. De twee Iris Project-coureurs is hij al snel de baas, maar Retera blijkt lastiger te verslaan.

Ondanks dat Snoeks beduidend sneller is als zijn snelle teamgenoot, ziet hij geen kans deze in te halen. Met een negende plaats aan de finish mag de rookie echter uiterst tevreden zijn. Naast snelheid toonde Snoeks tijdens de 14 ronden tellende race vooral ook veel race inzicht en vooruitgang, wat veel belovend is voor de komende raceweekends!

KELVIN SNOEKS: “Ik ben best tevreden met het verloop van dit weekend. De totaal verregende vrije trainingen op vrijdag zag ik met het team als een uitstekende testgelegenheid. Helaas dat we aan die ervaring zaterdagochtend niet veel hadden toen het in de kwalificatie ras opdroogde. In de openingsrace moet ik toegeven dat de omslag van regen naar droog me best even opbrak. Zonder ook maar een meter hier op een droge baan te hebben gereden, had ik in de beginfase van de race wat moeite om mijn aanpak aan te passen. Met mijn race van zondag ben ik daarentegen erg content. Ik heb gestreden voor wat ik waard ben, al kreeg ik Dennis nog net niet verschalkt. Ik reis nu direct door naar Spa-Francorchamps voor een eendaagse collectieve test. Deze wil ik nuttig gebruiken omdat we als geheel, team en rijder, nog meer snelheid uit de wagen moeten kunnen halen.”

UITSLAG RACE 01 INTERNATIONALFORMULA MASTER – BRNO, 20.06.2009
01. Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 19 ronden, 35:21.057
02. Pal Varhaug (NOR), Jenzer Motorsport, + 10.693s
03. Josef Kral (CZE), JD Motorsport, + 11.043s
12. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 50.368s

UITSLAG RACE 02 INTERNATIONAL FORMULA MASTER – BRNO, 21.06.2009
01. Alexander Rossi (USA), ISR, 14 ronden, 25:57.064
02. Vladimir Arabadzhiev (BUL), JD Motorsport, + 07.005s
03. Sergey Afanasiev (RUS), JD Motorsport, + 07.266s
09. Kelvin Snoeks (NED), AR Motorsport, + 37.843s

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Kelvin Snoeks          


     
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
8ecfae
Onthoud mijn gegevens!