Int. autosport nieuws: 'Dunlop Sport Maxx Endurance Cup : Francorchamps 29/03/2008'Schitterende start voor Dirk en Tom Van Rompuy

Vader Dirk en zoon Van Rompuy zullen komend seizoen de volledige kalender van de Dunlop Endurance Cup afwerken met een Porsche 996 GT3 Supercup van First Motorsport. Dit nieuwbakken uithoudingskampioenschap vervangt de Belcar Endurance Cup en wordt verreden over zeven manches, waaronder één buitenlandse uitstap richting het Duitse Oschersleben en de traditionele Zolderse seizoensafsluiter, de 10 Hours of Zolder. Afgelopen weekend stond de eerste manche geprogrammeerd met een wedstrijd over drie uur op het circuit van Spa-Francorchamps.

De familie Van Rompuy had zich, gezien het kwalitatief hoogstaand deelnemersveld gefocust op een plaats binnen de top 10. Het werd uiteindelijk een mooie vierde plaats. En door het feit dat de ProSpeed-Porsche van Penders/Van Roij (2de) niet op Dunlop reed, krijgen deze alleen punten voor het VAS-kampioenschap en niet voor de Dunlop Endurance Cup. Dus gaan Dirk en Tom binnen twee weken richting Circuit Zolder als voorlopige derde in de tussenstand van Klasse 2.

Het was geen makkelijke opdracht voor vader en zoon. Dirk liep er grieperig bij en Tom had amper ervaring met een Porsche op de supersnelle Ardeense omloop. Maar de appel is hier letterlijk niet ver van de boom gevallen. Tom beschikt over een groot aanpassingsvermogen. Hij kent het circuit van de 25 Uren Fun Cup 2007, maar met een Porsche gaat het uiteraard een pak sneller.

Tijdens de kwalificaties werden op de natte piste alle risico’s omzeild en het tweetal was tevreden met een 9de chrono. Tom nam de start en liet zich meteen opmerken door reeds na enkele ronden door te stoten naar de zesde positie. Na ongeveer 30 minuten wedstrijd kreeg hij echter een tik verkocht van een collega en schoof de zandbak in. Met de hulp van enkele baancommissarissen kwam hij terug op de piste in 11de positie. Hij kon na anderhalf uur wedstrijd de wagen doorgeven op een voorlopige 9de plaats. Vader Dirk nam het stuur over, kon nog één plaatsje opschuiven, maar hield het door een griepaanval reeds na 40 minuten voor bekeken. De verantwoordelijkheid rustte nu op de schouders van Tom die een voortreffelijke tweede stint afwerkte. Hij reed het gat met de Porsche van Vanloo/De Coster dicht en beiden zouden strijden voor de zesde plaats algemeen. Door de lekke band van Tom Langeberg in de eindfase van de wedstrijd schoven beide Porsches nog een plaats op. De eindfase was bijzonder spannend. Vooral in de box van First Motorsport waar ze niet alleen met argusogen de strijd om de overwinning volgden, maar ook het duel op de snee van het mes voor de vierde plaats. Net zoals stalgenoot Verbist, nam ook Tom Van Rompuy in de ultieme ronde en bovendien in de laatste bocht de Porsche van Vanloo/De Coster te grazen. Het verschil aan de meet was amper 3/10 sec.Dirk Van Rompuy: “Uiteraard zijn we zéér tevreden met deze uitslag. Ik had dit wel stilletjes gehoopt, maar nooit gedacht dat we dit in realiteit konden omzetten. Deze punten pakken ze ons niet meer af. Maar we moeten realistisch blijven. Er zijn teams die sneller zijn dan ons die uitvielen, problemen kenden of nog niet aanwezig waren. Onze betrachting in Zolder is dan ook terug top 10 en punten sprokkelen. Deze wedstrijd wordt verreden over 125 minuten en ik denk dat het tempo hoger zal liggen. We zullen dan ook in functie daarvan onze strategie in samenspraak met Jo Jamers moeten aanpassen.

Bron: Peter De Sonville, DSP  
Foto's: Foto Media Service & Georges De Coster

    


 
   

   
 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
5837ea
Onthoud mijn gegevens!