Int. autosport nieuws: '1000km,18 en 19 augustus in Spa Francorchamps'
Gratis toegang op vrijdag

De toegang op vrijdag, de eerste dag van 1000 Km, is volledig gratis. De prototypes en GT’s draaien dan alles bijeen twee uur en zowel de algemene inkom, als de tribunes en de paddock zijn volledig vrij toegankelijk. Wij herinneren er u graag aan dat de tickets voor het weekend € 30 kosten (algemene inkom en tribunes), met een toeslag van € 15 voor de paddock.

Dertien ex-F1-rijders

Dertien ex-F1-rijders zullen tijdens het weekend van 18 en 19 augustus in Francorchamps aan de start van de vierde race van de LMS verschijnen. De bekendste is zondermeer de Zweed Stefan Johansson, ex-Ferrari en McLaren rijder. Tenzij ... het Eric Van de Poele is, die met Lamborghini en Brabham reed. De Portugees Pedro Lamy (ex-Lotus en Minardi) en de Ferrari-testrijder Marc Gene doen het in Spa met Peugeot, net zoals Stéphane Sarrazin. De overige F1-oudgedienden die het nu in de endurance waarmaken zijn Nakano, Wendlinger, Gounon, Boullion, Fittipaldi, Caffi, Chiesa en Lavaggi.

18 merken en 20 nationaliteiten

Niet alleen telt het startveld van de 1000 Km maar liefst 51 wagens: 23 prototypes en 28 GT’s; ook de diversiteit is van de partij. We tellen achttien verschillende merken (7 bij de GT’s en 11 bij de prototypes) en twintig verschillende nationaliteiten, uit alle windstreken van de wereld. En er zijn er die van ver komen: Japan, USA, Maleisië, Brazilië, Rusland en zelfs de VAE.

Belgen op alle niveau’s, Mollekens met een Saleen

Onder de vertegenwoordigde staten tellen we natuurlijk ook ons Belgenland. Maar liefst elf landgenoten komen aan de start van de 1000 Km: zes in GT2 (Lambert-Lefort-Lémeret met een Ferrari 430 en Penders-Lamot-Couwberghs in een Porsche 997), drie in GT1, met Vincent Vosse in de C5-R van LAA, Greg Franchi aan het stuur van de tweede Aston Martin DBR9 van Larbre en tot slot, Kurt Mollekens die de rangen van Racing Box versterkt. Hij rijdt er in een Saleen S7-R met de Transalpijnse rijders Perazzini en Cioci. Last but not least tellen we twee Belgen in LMP2 met het duo Theys-van de Poele, gekoppeld aan Fredy Lienhard in de Horag Lola-Judd.
Maar de Belgen zijn ook van de partij in de andere competities: in de Franse Porsche Carrera Cup tellen we twee 997 Supercup voor respectievelijk Jurgen Van Hover en Loris de Sordi, in de Peugeot 207 Spider Trophy zijn er Maxime Soulet (TBR) en Benoît Galand, deze laatste in de perswagen van Peugeot en in de Radical World Cup vinden we met Erik Janssens één Belg onder de 40 deelnemers.
In de Classic Endurance Racing zijn er maar liefst vijf landgenoten: Marc Devis en zijn Gulf Mirage, Stephan Schrauwen met een Chevron B8, Christophe D’Amsembourg in de mythische Porsche 917K, de Ferrari 275 GTB van Paul Verbeeck en de Osella PA van Louis Zurstrassen.
En natuurlijk is er de man uit Verviers, Bertrand Baguette, die de Belgische eer in de World Series by Renault FR 3.5 hooghoudt. Hij komt vanzelfsprekend voor het Belgische team KTR uit.

Enkel op de piste tijdens de 1000 Km

In tegenstelling tot de voorbije 24 uur van Francorchamps, zal de wedstrijddirectie dit weekend wel op ... haar strepen staan en meer bepaald de lijnen die de piste afbakenen. Rijders die de piste afsnijden op de Raidillon – en zo de bocht een stuk makkelijker maken -, aan de nieuwe Bus Stop chicane of in Blanchimont, zullen ditmaal wel bestraft worden. De regel is eenvoudig: met vier wielen over de witte lijn leidt sowieso tot een bestraffing, normaal toch?


Delecour en Dechavanne in een Porsche

De Franse TV-ster Christophe Dechavanne zal niet de enige ‘celebrity’ in de Franse Porsche Carrera Cup zijn. De presentator van ‘Het Rad van Fortuin’ krijgt ondermeer het gezelschap van François Delecour, ex WRC-winnaar en voormalig fabrieksrijder. De Fransman zien we de laatste tijd geregeld aan de slag in een Porsche 997 GT3 op de Franse rallywegen, maar waagt zich nu aan een uitstap op circuit. Hij krijgt er het gezelschap van bekende circuitsterren zoals Anthony Beltoise en Sébastien Dumez of de younsters Julien Canal en Patrick Pilet, beide ingeschreven bij Graff Racing.

De Dome en de Lola-Audi forfait

Sinds de persconferentie hebben jammer genoeg de forfaits van de Dome-Judd van Jan Lammers en de Swiss Spirit Lola (met de motor van de Audi R8) van Fassler-Deletraz, moeten noteren. Bij Racing For Holland ligt het vertrek van David Hart, rijder en financier van het team, aan de basis van het forfait. Idem dito bij de Zwitsers, waar Jean-Denis Deletraz met de Lola richting Phoenix trekt, maar jammer genoeg nog niet voor de LMS race in Spa. Fassler-Deletraz wonnen met Phoenix uiteraard de 24 uur van Spa. Budgettaire problemen zorgen voor nog drie extra afwezigen: de LMP2 T2M Dome, de LMP2 Courage van Noel Del Bello en de GT2 Porsche 997 GT3 RSR van Thierry Perrier.

Bron: www.race-rally.be

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
04db62
Onthoud mijn gegevens!