Int. autosport nieuws: '1000 km de Spa :' Kroniek van een voorspelde zege voor de Peugeot 908 HDi FAP van Lamy-Sarrazin'We hadden ons aan een overwicht van de Peugeots 908 HDi FAP verwacht tijdens deze 1000 Km van Spa, de vierde race van de Le Mans Series. De beide diesels vertrokken inderdaad van op de eerste lijn, na een echte demonstratie tijdens de kwalificaties, en de #7 van Gene-Minassian en de #8 van Lamy-Sarrazin maakten er in het openingsuur een ‘two-men-show’ van. In alle rust bouwden de diesels een comfortabele voorsprong uit, maar liefst 36” op de eerste achtervolger, na slechts tien ronden.

Na 58 minuten was er plots opschudding in de box van de ‘Leeuw’. De #7 Peugeot, met ex-F1-rijder Marc Gene achter het stuur, werd de box in geduwd. Problemen met de wiellager lagen aan de basis van het oponthoud. “Een probleem dat we kennen”, erkende de Belgische ingenieur Christian Deltombe. Diezelfde Deltombe zag de Peugeot na twee ronden opnieuw de stand inkomen: “Net zoals in Le Mans komt het probleem terug en dus is het verstandiger om de handdoek in de ring te werpen.” Gene en Minassian zagen hun hoop op een LMS-titel in rook o= aan, al hypothekeerde een aanrijding net voor de stops al enigszins het uitzicht op de ultieme bekroning. Een aanrijding die mogelijk ook met de problemen later verband houdt.

Vanaf dan besliste Peugeot om het ritme van de overblijvende diesel aan te passen en de vierde zege veilig te stellen. De Frans-Portugese crew entte zich op het ritme van de concurrentie en kon zo de zege en dus ook de voorsprong in het kampioenschap veilig stellen. Pedro Lamy en Stéphane Sarrazin zegevierden effectief na 1000 Km, met twee ronden voorsprong op de Pescarolo-Judd van Collard-Boullion, opnieuw primus in de ‘klasse’ van de benzine-prototypes. Het werd overigens een echt slachtveld in LMP1 tijdens de 1000 Km van Spa.

Podium voor Eric Van de Poele en Didier Theys in LMP2

Het liep al goed fout tijdens de start van de 1000 Km. Een te onstuimige Jonathan Cochet zaaide vernieling in het peloton, met als voornaamste slachtoffer de Ch= ouz Lola van Mücke, de snelste benzine LMP1 tijdens de kwalificaties; meteen twee outsiders voor het podium minder. Gounon-Petrov op de overblijvende Courage (koppeling), Shimoda (aanrijding, derde na een schitterende relais van Johansson) en vervolgens de Zytek van Campbell-Walter (twee lekke banden en een aanrijding van Ortiz) vervoegden de lijst van de uitvallers. De Pescarolo van Barbosa-Hall verloor zeven ronden met een stukke startmotor en de andere officiële Pescarolo van Tinseau-Primat (slechte bandenkeuze in de regen en een olielek) waren de andere slachtoffers in LMP1.

Zodoende ging de derde podiumplaats verrassend, maar niet minder verdiend, naar de MG-Lola van Erdos-Newton. In LMP2 ging de tweede plek naar de Portugese ASM-Lola B05/40, terwijl onze landgenoten Theys en van de Poele, samen met Fredy Lienhard, in extremis een hard bevochten derde plaats behaalden; een derde plaats die hen ook in de running voor het kam= oenschap houdt. Van de Poele geloofde er echter op een half uur (toen vierde) van het einde niet meer in. “Op pure snelheid zit er niet meer dan deze vierde plek in. Bovendien hebben we enkele fouten gemaakt, tijdens de eerste SC, maar vooral toen Didier Theys meteen intermediates liet steken tijdens de eerste regenbui.”
“Maar een race is maar gestreden op de streep”, vervolgde hij, alsof hij voelde dat Michael Vergers in de Barazi Zytek nog van de baan zou gaan (na een aanrijding met de Lola van Binnie). Zo pakten onze landgenoten toch nog een podium op enkele minuten van het einde van de race.

GT1 was een kolfje naar de hand van de Oreca Saleen S7-R van Ortelli en Ayari, die van start tot finish aan de leiding reed, gevolgd door de Larbre Aston van ondermeer Christophe Bouchut en de Alphand Corvette C6.R van Luc Alphand, Patrice Goueslard en Jérôme Policand. Oreca verovert zo meteen ook de leiding in het kampioen= hap op Alphand.
Bouchut reed overigens weer een beresterke race, maar zag zich bestraft met een drive through nadat hij op de Raidillon vol over de witte lijn ging.
De Belgen kenden enkel pech in GT1 en zowel Mollekens (motor van de Racing Box Saleen), Vosse (ophanging en achtertrein na een aanrijding van Dumez met de Kruse Pescarolo in de openingsronden) als Franchi (alternator) moesten de strijd voortijdig staken. Vooral voor Franchi was het een harde noot om kraken, daar hij lang uitzicht op een vierde plek had.

GT2 tot slot was een echte nagelbijter. Pompidou en Lieb (Porsche) en Simonsen en Bell (Ferrari) vochten een prachtige strijd uit, met als hoogtepunt een rechtstreeks duel in de regen op slicks, dat in het voordeel van Pompidou uitdraaide. Uiteindelijk was de zege, net zoals tijdens de 24 uur van Spa, voor het Duitse merk. Lieb en Pompidou wonnen, voor de Britse Ferrari van Simonsen en Bell en de eerste GPC Fe= ari van Bonetti, de Simone en Hernandez.

Stéphane Lémeret reed een prachtige relais in de Ice Pol Ferrari, klom van acht naar vijf, maar moest in de slotmeters, na een duel op de scherp van de snee met Alex Caffi, de vijfde plaats afstaan. Lefort, Lambert en Lémeret scoren zo voor de derde opeenvolgende maal punten in GT2.
De Prospeed Porsche strandde op een zucht van een eerste LMS-punt en achtste plaats na een verstandige wedstrijd. Penders-Lamot-Couwberghs werden uiteindelijk 27ste algemeen en negende in GT2.

De Uitslag: 1. Lamy-Sarrazin (Por-Fra/Peugeot 908 HDi FAP) 143 ronden (1000 Km); 2. Collard-Boullion (Fra/Pescarolo-Judd) op 2r ; 3. Erdos-Newton (Bra-GB/MG Lola) op 3r (1ste LMP2) ; 4. Tinseau-Primat (Fra/Pescarolo-Judd) op 5r ; 5. Burgueno-Amaral-De Castro (Por-Spa Lola-AER) op 6t ; 6. Ayari-Ortelli (Fra/Saleen S7-R) op 6t (1ste GT1) ; 7. THEYS-VAN DE POELE-Lienhard (BEL-BEL-Zwi/Lola-Judd) op 7r ; 8. Goll= -Bouchut-Gardel (Ita-Fra-Zwi/Aston Martin DBR9) op 7r; 9. Alphand-Goueslard-Policand (Fra/Corvette C6.R) op 9r ; 10. Fittipaldi-Garcia (Bra-Spa/Aston Martin DBR9) op 9r ;… 17. Lieb-Pompidou (Dui-Fra/Porsche 997 GT3 RSR) op 13r (1ste GT2) ; 21. FRANCHI-Zacchia-Fiskens (BEL-Fra-Schot/Aston Martin DBR9) op 16r ; 23. LÉMERET-LAMBERT-LEFORT (BEL/Ferrari 430 GT) op 16r ; 27. PENDERS-LAMOT-COUWBERGHS (BEL/Porsche 997 GT3 RSR)

Bron: www.race-rally.be

  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
3dac51
Onthoud mijn gegevens!