FORMULE RENAULT 2.0 nieuws: 'BART HYLKEMA PAKT PODIUM IN DE FORMULE RENAULT 2.0 TIJDENS WORLD SERIES BY RENAULT WEEKEND OP DE NÜRBURGRING!'NÜRBURG, 21 SEPTEMBER 2009 – Bart Hylkema heeft in de zevende ronde van de Northern European Cup Formule Renault 2.0 wederom het podium behaald! Nadat hij in de eerste race op zondagmorgen als negende werd afgevlagd, behaalde de Nederlander in de middag op het circuit van de Nürburgring zijn beste resultaat. Met een uitstekende derde plaats in de afsluitende manche, voegde de 19-jarige rijder 20 punten aan zijn totaal toe. In een bewogen weekend maakte hij tevens zijn debuut in de Eurocup Formule Renault 2.0. Een subliem optreden tijdens zijn race in de zwaarder geachte competitie leverde hem op zaterdag een keurige twaalfde plaats op. Ook in de laatste race wist hij zich uitstekend naar voren te knokken. Een lekke band door toedoen van een teamgenoot wierp hem echter terug naar een positie in het achterveld.VRIJE TRAININGEN EN KWALIFICATIES
Samen met zijn Motopark Academy team benutte Hylkema de vrije trainingen op vrijdag om zijn rijstijl en wagenafstelling te finetunen voor het technisch uitdagende 5.148 meter lange circuit in de Duitse Eifel. Onder droge omstandigheden verbeterde Hylkema zichzelf en zijn wagen continue om vervolgens met gezonde verwachtingen de kwalificaties voor zowel de Eurocup als NEC in te gaan. In de kwalificatie van de Eurocup moest Hylkema op zaterdagmorgen vol aan de bak. Met als doel het behalen van de Superpole ging de rijder met startnummer 60 voor een goed resultaat.

In het geweld van 27 jonge talenten hield hij zich goed staande en kwalificeerde zich voor de Superpole. Een fout van het team door hem in de beginfase de baan op te sturen, terwijl de rest van Motopark bijna een ronde later het asfalt koos, waardoor Hylkema in het verkeer vast kwam te zitten had echter grote gevolgen voor het verdere verloop van zijn weekend. Hij moest genoegen nemen met de 20e plaats op de grid voor beide Eurocup races. De NEC kwalificatie van zaterdagmiddag werd een kopie van de Eurocup. Hylkema werd op een ongelukkig moment de baan opgestuurd in kwam weer in het verkeer te zitten toen zijn teamgenoten naar buiten gingen. De inwoner uit Delft kwam hierdoor niet verder dan plaats vijftien.

VERLOOP EUROCUP + NEC FORMULE RENAULT 2.0 RACES
Veel tijd om bij deze teleurstelling stil te blijven staan was er niet want op zaterdagmiddag stond de eerste Eurocup race op het programma. Hylkema kwam vanaf P20 goed uit de startblokken en wist zich in de openingsronde uitstekend naar voren te knokken. Na veertien zwaarbevochten ronden kwam de debutant keurig als twaalfde over de meet. Op zondag kwam hij met een megastart zelfs nog beter van zijn plaats en wist voor het ingaan van de eerste bocht maar liefst acht rijders te verschalken. Het succes was echter van korte duur toen een teamgenoot hem ongelukkig raakte op de achterkant. Met een lekke band bereikte Hylkema nog wel de pitstraat, maar zag een hoge finish in rook opgaan. Hij eindigde zijn Eurocup avontuur in het achterveld.

Met twee NEC races voor de boeg ging Hylkema er op zondag eens goed voor zitten. Op een half natte baan kwam de als vijftiende startte coureur uitstekend van zijn plaats en denderde al snel de top tien binnen. Hylkema lag lange tijd op koers om de achtste positie veilig te stellen. Deze plaats geeft het recht om de tweede race van poleposition te vertrekken. Helaas kreeg Hylkema teamorders om zijn teamgenoot Antonio Felix da Costa voorbij te laten gaan, waardoor hij zich tevreden moest stellen met de negende plaats aan de finish. De start van de afsluitende NEC race verliep chaotisch toen Luis Derani zijn auto liet afslaan en Kuba Giermaziak vol op hem klapte. Na de safetycar situatie kwam Hylkema goed weg en wist Kevin Magnussen te passeren. Daarna profiteerde Hylkema van het vechtende duo Daniël de Jong en Toomas Heikkinen door ze beide voor de chicane uit te remmen.

 

Toen ook Kevin Korjus zijn meerdere in Hylkema moest erkennen was hij inmiddels opgeklommen naar de derde plaats. De ontketende Hylkema voerde ook de druk bij Adrian Quaife-Hobbs verder op. Ze raakten elkaar met de wielen maar konden hun weg vervolgen. In de slotfase van de 11 ronden tellende race kwam Heikkinen nog dichterbij aan Hylkema. Hylkema hield echter de deur stevig dicht en legde daarmee beslag op een prachtige podiumplaats!

BART HYLKEMA: “Ik kijk heel positief en blij op het raceweekend terug. Na de vrije trainingen, kwalificaties, Superpole en vier races heb ik het weekend met een geweldige podiumfinish af weten te sluiten! Ook maakte ik mijn Eurocup debuut. Ik merkte al meteen dat je in deze competitie voor elke meter moest knokken, want de meeste rijders zijn bijzonder aan elkaar gewaagd. Gelukkig heb ik me in het Europese veld goed staande weten te houden. Dit geeft me veel hoop en motivatie voor de laatste races van het seizoen op Spa-Francorchamps!”

UITSLAG RACE 01 EUROCUP FORMULE RENAULT 2.0 – NÜRBURGRING, 19.09.2009
01. Albert Costa, Epsilon Euskadi, 14 ronden,   28:12.052
02. Kuba Giermaziak, Motopark Academy,   + 03.732s
03. Jean Eric Vergne, SG Formula,    + 05.646s
12. Bart Hylkema, Motopark Academy,    + 29.272s

UITSLAG RACE 02 EUROCUP FORMULE RENAULT 2.0 – NÜRBURGRING, 20.09.2009
01. Albert Costa, Epsilon Euskadi, 14 ronden,   28:01.754
02. Jean Eric Vergne, SG Formula,     + 14.509s
03. Carlos Munoz, Epsilon Euskadi,     + 15.397s
22. Bart Hylkema, Motopark Academy,   + 01 ronde

UITSLAG RACE 01 NEC FORMULE RENAULT 2.0 – NÜRBURGRING, 20.09.2009
01. Kevin Magnussen, Motopark Academy, 13 ronden,  25:59.012
02. Kuba Giermaziak, Motopark Academy,   + 11.010s
03. Daniel De Jong, MP Motorsport,    + 16.405s
09. Bart Hylkema, Motopark Academy,   + 29.952s

UITSLAG RACE 02 NEC FORMULE RENAULT 2.0 – NÜRBURGRING, 20.09.2009
01. Antonio Felix Da Costa, Motopark Academy, 11 ronden, 25:00.928
02. Adrian Quaife-Hobbs, Motopark Academy,  + 05.203s
03. Bart Hylkema, Motopark Academy,   + 09.272s

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Bart Hylkema                 


  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
853edc
Onthoud mijn gegevens!