Formule BMW nieuws: 'THOMAS HYLKEMA WERKT OP SPA-FRANCORCHAMPS TOE NAAR FORMULE BMW DEBUUTOver precies een maand zal Thomas Hylkema op het stratencircuit van de Norisring (Duitsland) zijn officiële debuut maken in het Duits Formule BMW kampioenschap. Het jonge talent zal dit seizoen uitkomen voor het gerenommeerde Eifelland Racing. Het team uit het Duitse Dudeldorf heeft met het aantrekken van Hylkema de rijders line-up compleet. Naast de Nederlander zullen eveneens Daniel Campos, Jens Klingmann en Tiago Geronimi voor dit Duitse topteam uitkomen.In de voorbereidingen testte de protégé van autocoureur Phil Bastiaans veelvuldig in de Formule BMW en staat te popelen om aan de volgende stap in zijn prille racecarrière te beginnen. Vandaag werkte Hylkema een geslaagde testdag af op het circuit van het Belgische Spa-Francorchamps. Een korte impressie van zijn drukke voorbereidingen op het naderende Formule BMW debuut.

Thomas Hylkema begon zijn autosportcarrière in 2003 in een kart. Via Martijn Koene reed Hylkema in 2004 en 2005 de Vortex Rok en belandde tweemaal op de vijfde plaats in het eindklassement. Vorig jaar maakte hij de overstap naar de Benelux Racing League Light en kwam uit voor Collé Rental & Sales Racing Team. En niet zonder succes. De student aan de Technische Universiteit van Delft (Lucht en Ruimtevaarttechniek) won de race op de Nürburgring en vertrok één keer van poleposition in Zolder. In deze klasse kwam hij in contact met de ervaren Phil Bastiaans. Het tweetal raakte goed bevriend en de samenwerking was een feit. Hylkema wilde een volgende stap nemen. De Formule BMW was in hun ogen de beste optie, aangezien de meeste races worden gehouden in het voorprogramma van de populaire DTM, WTCC en Formule 1.

Om een goede impressie van de teams te krijgen gingen ze samen naar de DELL Formule BMW World Final op Valencia (Spanje), waar de beste 36 talenten uit vier verschillende Formule BMW kampioenschappen tegen elkaar streden voor de titel ‘Wereldkampioen Formule BMW’. Na enkele goede gesprekken met onder andere Eifelland Racing, mocht Hylkema voor het team gaan testen. Op het circuit van Braga greep Hylkema in november 2006 de tweedaagse test met beide handen aan. Hij reed zijn eerste kilometers op Portugese bodem in een Formule BMW en moest slechts één seconde toegeven op de meer ervaren Jens Klingmann. Om vooral veel baankennis op te doen, testte de inwoner uit Maarn in de voorbije periode veelvuldig op de circuits waar hij later dit jaar zal strijden om het kampioenschap. Hylkema liet de eerste races van het nieuwe Formule BMW kampioenschap bewust verstek gaan, om zich zodoende volledig te concentreren op het testprogramma. Zo reed de 18-jarige rijder in de Formule BMW op de circuits van Hockenheim, Zolder en Oschersleben.

  

Vandaag testte Hylkema de Formule BMW op Spa-Francorchamps. Hij verkende op gebruikte banden het snelle circuit dat op een paar punten drastisch is gewijzigd. Hylkema bouwde de testdag met zijn team stelselmatig op. Nadat hij in de ochtendsessie de bolide voorzichtig had ingereden en nog wat wijzigingen aan de set-up had doorgevoerd (vooral diverse vleugelafstellingen) werden zijn rondetijden steeds sneller. In de laatste sessie wilde Hylkema met nieuwe banden opnieuw voor een snelle tijd gaan, maar toen begon het
plotseling te regenen. Op regenbanden sloot hij zijn eendaagse test af. Hylkema reed ongeveer totaal 60 ronden op het 6,976 meter lange circuit. Op 5 juni zal Hylkema opnieuw op dit snelle circuit in de Belgische Ardennen gaan testen en sluit een dag later zijn testprogramma op Circuit Park Zandvoort af. Met voldoende kilometers in de benen maakt de rookie zich op voor de eerste races op de Norisring in het Formule BMW kampioenschap. Hylkema, die momenteel de autosport prefereert boven zijn studie aan de Technische Universiteit in Delft, kijkt alvast vooruit op zijn aanstaande debuut op de Norisring.

THOMAS HYLKEMA: “De Formule BMW is wereldwijd een toonaangevende instapklasse voor jong autosporttalent in formulewagens. Coureurs als Ralf Schumacher, Christian Klien, Nico Rosberg en recent Sebastian Vettel hebben via de Formule BMW de weg naar de Formule 1 gevonden. Doordat alle races worden verreden in het voorprogramma van de Formule 1, WTCC en de DTM, is de klasse automatisch voorzien van een brede (media)aandacht. De inzet van identieke wagens, motoren, banden en brandstof voor alle deelnemers, garandeert dus dat in dit kampioenschap juist de coureur de bepalende factor is voor succes. Een ideale mogelijkheid voor mij om in deze raceklasse te beginnen. Ik zit momenteel in een uitstekend team met een zeer ervaren teambaas die mij de kneepjes van het vak wil leren. Ook krijg ik veel tips van mijn persoonlijke begeleider Phil Bastiaans en trainer Rutger Simons. Na een goede voorbereiding waar ik verschillende baansoorten heb leren kennen, verheug ik me bijzonder om eindelijk mijn debuut in de Formule BMW op de Norisring te gaan maken!”

De Formule BMW bolide wordt aangedreven door een krachtige 4 cilinder/ 16 kleppen motor (van de K-serie motorfiets) en uitgerust met Formule 3 sequentiële versnellingsbak.

DUITS FORMULE BMW KAMPIOENSCHAP KALENDER 2007:
04-06 mei  DTM   Oschersleben
18-20 mei DTM  EuroSpeedway
22-24 juni  DTM  Norisring
20-22 juli   Formule 1 Nürburgring
27-29 juli  DTM  Zandvoort
24-26 augustus WTCC  Oschersleben
31-02 september DTM  Nürburgring
21-23 september DTM  Barcelona
12-14 oktober DTM  Hockenheim

Bron: Media Thomas Hylkema / INSIGHTF1.COM

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
0fbcbe
Onthoud mijn gegevens!