Formule BMW nieuws: 'THOMAS HYLKEMA TOONT VEERKRACHT IN FORMULE BMW RACES OP HOCKENHEIM'HOCKENHEIM, 15 OKTOBER 2007 – In zijn zevende Duits Formule BMW optreden van dit seizoen, heeft Thomas Hylkema op Hockenheim (Duitsland) opnieuw getoond dat hij over een flink portie doorzettingsvermogen beschikt. Door tweemaal vanuit het achterveld naar voren te rijden, eindigde hij de laatste races van het seizoen respectievelijk op de veertiende en zeventiende plaats.

Vooral de eerste manche was van grote klasse en mag zondermeer als zijn beste race van het seizoen worden bestempeld. Met de hierbij behorende 22 punten steeg hij naar de twintigste positie in het eindklassement met 128 kampioenschappunten. In de rookie cup eindigde hij op de twaalfde plaats.

Als opstapklasse voor jonge talentvolle coureurs, is de Formule BMW de afgelopen jaren een paspoort tot succes gebleken. Formule 1 coureurs als bijvoorbeeld Ralf Schumacher, Sebastian Vettel en Nico Rosberg onderschrijven dit. Doordat alle races vanaf volgend jaar in het bijprogramma van de Grand Prix Formule 1 evenementen worden gehouden is de klasse automatisch voorzien van een nog bredere (media)aandacht. De inzet van identieke wagens, motoren, banden en brandstof voor alle deelnemers, garandeert dus dat in dit kampioenschap juist de coureur de bepalende factor is voor succes.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Op vrijdagochtend begon Hylkema aan de enige vrije training van het weekend. Hij verkende het voormalige Grand Prix circuit, maar door overstuurproblemen kwam hij niet aan de gewenste tijd. De inwoner uit Maarn eindigde de sessie op P25. Na bestudering van de data ging Hylkema de kwalificatiesessies in. In de eerste sessie wist hij zich te verbeteren, maar moest genoegen nemen met 24e positie. In de tweede sessie was Hylkema inmiddels gewend aan de 4,574 meter lange baan en bracht zijn bolide naar de twintigste plek. (1:46.910).

RACE 01 + 02:
In de eerste race op zaterdag kwam Hylkema uitstekend uit de startblokken. Nadat de lichten waren gedoofd wist hij zich in het drukke middenveld goed te positioneren en verschalkte buitenom bij Spitzkehre maar liefst zeven deelnemers. Hylkema probeerde verder naar voren te komen, totdat hij werd geraakt door een deelnemer achter hem. De Nederlander viel hierdoor terug naar de 29e stek en dacht dat de race voorbij was, maar kon gelukkig zijn weg vervolgen. Vanuit het achterveld vond Hylkema weer de aansluiting met de rijders voor hem. Ondanks de scheve sporing raakte hij steeds meer in het juiste ritme en manoeuvreerde zich een weg naar voren. De rijder van Eifelland Racing wist in elke ronde een aantal deelnemers te verschalken. Zijn indrukwekkende opmars leverde hem een keurige veertiende plaats op.

Bij de laatste race van het seizoen kwam Hylkema niet goed weg. Door een slippende koppeling verloor hij een aantal posities en moest vanuit het achterveld opnieuw een beroep doen op zijn vechtlust. Door een combinatie van onderstuur en overstuurproblemen vocht hij zich geleidelijk naar voren. In plaats van een aanvallende rijstijl te hanteren, moest hij op zondag flink in de verdediging. Hij sloot de laatste race in het Formule BMW kampioenschap uiteindelijk als zeventiende af.

THOMAS HYLKEMA: “Het was zeker een goed weekend dat me nog lang zal heugen. Ik begon de vrije training niet goed. Ik had moeite op direct op snelheid te komen, waardoor ik geen competitieve tijden kon neerzetten. Naarmate het weekend vorderde begon ik langzaam in het juiste ritme te raken, maar dan is het meestal al te laat. In de eerste race heb ik gevochten voor wat ik waard was. Na de touché was de sporing helemaal weg, maar wist ik toch een aardige pace te vinden om verder naar voren te komen. Dit was absoluut mijn beste race van het seizoen. In de tweede race probeerde ik de stijgende lijn door te trekken, maar merkte al snel dat de afstelling niet goed was. Ondanks alles heb ik me door deze tegenslag heen weten te knokken. Ik werd zeventiende maar er had natuurlijk meer ingezeten.

Wanneer ik terugkijk op mijn eerste seizoen in de formulewagens ben ik niet geheel tevreden
met de prestaties. Ik kwam bij een absoluut topteam terecht waar de verwachtingen altijd hooggespannen zijn. Dit was niet altijd even gemakkelijk om daarmee om te gaan. Ik heb in een relatief korte periode ontzettend veel geleerd en heb alle facetten van het races meegemaakt. Ook heb ik veel te danken aan Phil Bastiaans die mij dit jaar met al zijn ervaringen met raad en daad heeft bijgestaan. Ik heb dit als zeer waardevol ervaren. Ik ben hierdoor een completere rijder geworden die zich steeds sneller aan de omgeving kan aanpassen. Dit geeft mij veel vertrouwen voor de toekomst. In de komende periode zullen we rustig kijken naar onze mogelijkheden en bepalen welke volgende stap we op de autosportladder gaan zetten!”

Uitslag race 01, Duits Formule BMW, zaterdag 13 oktober 2007, Hockenheim:
01. Adrian Tambay, Josef Kaufmann Racing,   19:43.667
02. Jens Klingmann, Eifelland Racing,     +01.548
03. Sebastian Saavedra Ferreira, AM-Holzer Rennsport, +09.810
14. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +32.740

Uitslag race 02, Duits Formule BMW, zondag 14 oktober 2007, Hockenheim:
01. Adrian Tambay, Josef Kaufmann Racing,   16:13.583
02. Josef Kral, Mücke Motorsport,      +00.562
03. Jens Klingmann, Eifelland Racing,     +05.500
17. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +32.814

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Thomas HylkemaReageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
927d2d
Onthoud mijn gegevens!