Formule BMW nieuws: 'THOMAS HYLKEMA KNOKT ZICH DOOR FORMULE BMW RACES OP NÜRBURGRING'NÜRBURG, 22 JULI 2007 – Met een flink portie vechtlust heeft Thomas Hylkema zich afgelopen weekend door de races in het Duits Formule BMW kampioenschap weten te slaan. Op het circuit van de Nürburgring (Duitsland) leverde een motorbrand in de vrije training, een vermeende snelle tijd ‘gezet’ onder geel een twee fraaie inhaalraces voor de Nederlander het nodige gesprekstof op.

De rijder van Eifelland Racing, die pas aan zijn tweede raceweekend was begonnen, eindigde de eerste manche als vijftiende. In de afsluitende wedstrijd op zondag moest hij na een spin genoegen nemen met een 21e positie. Doordat hij de eerste twee races van het seizoen heeft overgeslagen, bezet hij in het algemeen klassement de 23e plek met 48 punten. In de rookie cup staat Hylkema veertiende met hetzelfde puntenaantal.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Waar de meeste deelnemers reeds aan het begin van het seizoen een dag hadden getest op de Nürburgring, daar maakte Hylkema in de Formule BMW voor de eerste keer kennis met de 5,148 meter lange baan dat in het voorprogramma van de Grand Prix Formule 1 van Europa werd verreden. De inwoner uit Maarn ging er op vrijdag maar eens goed voor zitten en zocht voor de eerste keer met de bolide het asfalt op. Hij betrad nog maar net de baan totdat zijn wagen begon te haperen. Een motorbrand bleek de oorzaak, waarbij Hylkema razendsnel uit de wagen klom.

Zonder maar een meter te hebben gereden ging Hylkema met een koude start de kwalificaties van vrijdagmiddag in. Een bijna onmogelijke taak voor de jonge Hylkema die zonder baankennis direct een snelle tijd moest neerzetten. Hij eindigde de sessie op de negentiende plaats met een tijd van 2:09.216. Zijn één-na-snelste ronde was eveneens goed voor deze positie voor race twee. Na afloop van deze tijdtraining werd echter zijn snelste tijd afgenomen, omdat deze onder de gele vlag zou zijn gezet. Hylkema was het met deze beslissing niet eens en toonde met de data zijn gelijk aan. De wedstrijdleiding nam hierbij de ‘gulden middenweg’ en oordeelde dat hij alleen in de openingsrace van de laatste plaats moest vertrekken.  

RACE 01 + 02:
Hylkema kwam op zaterdag uitstekend uit de startblokken. De rookie wist in de openingsronde maar liefst negen posities op te klimmen naar voren en kwam als vijftiende door. Daarna had Hylkema het stevig aan de stok met Luuk Glansdorp, maar problemen met de rembalans leverde hem een spin op waarbij hij werd teruggeworpen naar de laatste plek. Hylkema liet het er niet bij zitten en vocht zich weer een weg naar voren. Vervolgens vocht hij rondelang een spannend gevecht uit met Mathijs Harkema, die hij in zijn voordeel wist te beslissen. Na acht ronden zag Hylkema als vijftiende de zwart wit geblokte finishvlag vallen. 

Ook in de afsluitende race kwam Hylkema goed weg. Hij vertrok van P19 en maakte direct drie plaatsen goed. Hij draaide steeds snellere rondetijden en vond makkelijk aansluiting met de rijders in het middenveld. Hylkema probeerde opnieuw snel verder naar voren te komen, maar maakte een foutje waardoor hij spinde. Hylkema moest hierdoor een aantal posities prijsgeven en kwam in het achterveld terecht. De nieuwkomer in dit kampioenschap wist zich nog dapper terug te vechten en reed met snelle rondetijden het gat met de rest dicht. Hij moest na tien ronden uiteindelijk genoegen nemen met een 21e plek.

THOMAS HYLKEMA: “Het werd een hectisch weekend waar in een korte tijdsbestek het nodige is gebeurd. Het begon met een motorbrand waardoor ik de vrije training compleet heb gemist. Dat was natuurlijk ontzettend balen, want ik had hier nog nooit gereden. De kwalificaties dienden dus als vrije training om de baan te leren kennen. Door het gebrek aan ‘tracktime’ en ervaring zat ik nog niet in het juiste ritme om een goede tijd neer te zetten. Wanneer ook nog eens onterecht mijn snelste tijd werd afgenomen, begon ik het weekend met een achterstand op de rest van het deelnemersveld. In de races wist ik me telkens goed naar voren te rijden en draaide ik steeds snellere rondetijden. Ik ben vooral tevreden met de progressie die ik maakte in de eerste race. In de tweede wedstrijd was ik opnieuw snel onderweg, maar maakte ik een foutje waardoor ik terugviel in het klassement. Desondanks heb ik in mijn tweede weekend ontzettend veel geleerd en dat neem ik weer mee naar de volgende races in het Duits Formule BMW kampioenschap volgende week (27 -29 juli) op Zandvoort!”

Uitslag race 01, Duits Formule BMW, zaterdag 21 juli 2007, Nürburgring:
01. Daniel Campos, Eifelland Racing,     17:08.868
02. Jens Klingmann, Eifelland Racing,     +00.506
03. Maximilian Wissel, GU-Racing Team International, +15.316
15. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +44.716

Uitslag race 02, Duits Formule BMW, zondag 22 juli 2007, Nürburgring:
01. Daniel Campos, Eifelland Racing,     21:23.012
02. Jens Klingmann, Eifelland Racing,     +03.791
03. Adrian Tambay, Josef Kaufmann Racing,   +05.554
21. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +31.583

Bron: Media Thomas Hylkema / INSIGHTF1.COM

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
3c6275
Onthoud mijn gegevens!