Formule BMW nieuws: 'THOMAS HYLKEMA BOEKT PROGRESSIE IN FORMULE BMW RACES OP ZANDVOORT'ZANDVOORT, 29 JULI 2007 – Met een keurige veertiende plaats in de afsluitende race heeft Thomas Hylkema in pas zijn derde raceweekend van het Duits Formule BMW kampioenschap weer flinke progressie geboekt. In de eerste manche moest de jonge coureur op zijn ‘thuiscircuit’ van Zandvoort door een touché de strijd nog voortijdig staken, maar scoorde de jonge coureur van Eifelland Racing in de tweede race belangrijke punten voor het kampioenschap. In het algemeen klassement bezet Hylkema de 23e plek met 62 punten. In de Rookie Cup staat de 18-jarige nieuwkomer veertiende met hetzelfde puntenaantal.

Als opstapklasse voor jonge talentvolle coureurs, is de Formule BMW de afgelopen jaren een paspoort tot succes gebleken. Formule 1 coureurs als bijvoorbeeld Ralf Schumacher, Sebastian Vettel en Nico Rosberg onderschrijven dit. Doordat alle races vanaf volgend jaar in het bijprogramma van de Grand Prix Formule 1 evenementen worden gehouden is de klasse automatisch voorzien van een nog bredere (media)aandacht. De inzet van identieke wagens, motoren, banden en brandstof voor alle deelnemers, garandeert dus dat in dit kampioenschap juist de coureur de bepalende factor is voor succes.


Thomas Hylkema uitkomend in 2006 voor het Collé Rental & Sales BRL Racing Team in de Collé / Toro BRL Light maakte een vliegende doorstart in 2007 naar het Duitse Formule BMW.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Op vrijdagochtend luidde de deelnemers van het Duits Formule BMW kampioenschap de Deutsche Toerenwagen Masters (DTM) op Circuit Park Zandvoort in. In de vrije training van 45 minuten probeerde Thomas Hylkema de grenzen van de 4,307 meter lange baan op te zoeken, maar door de harde wind werd het duinzand op het circuit geblazen. De omstandigheden waren hierdoor verre van ideaal. Ondanks een gebrek aan grip was Hylkema continu bij de beste elf terug te vinden. Met een tweede oude set banden probeerde de Nederlander zijn tijd te verbeteren, maar belandde uiteindelijk op de vijftiende plaats. Na bestudering van de data ging Hylkema met vertrouwen de kwalificatiesessies in. In de eerste sessie probeerde hij in de slipstream te komen van een andere deelnemer, maar zag dat hij telkens bij de verkeerde rijder aansloot. Hij moest genoegen nemen met een vijftiende plek. Voor de tweede sessie ging hij over op een andere tactiek. Door zich puur te concentreren op een snelle ronde en het zoeken van een vrije baan, wist hij zijn tijd aanzienlijk te verbeteren. Hij slaagde in zijn opzet en snoepte op het duinencircuit, maar liefst een anderhalve seconde van zijn snelste tijd af. Hij belandde voor de tweede manche op de dertiende stek (1:45.321).

RACE 01 + 02:
In de eerste race op zaterdagmorgen kwam Hylkema niet goed weg. Door een slippende koppeling verloor hij bij de start drie plaatsen en kwam als achttiende door. Hylkema hervond zich daarna snel en rekende in de volgende ronde met twee rijders af. In de derde ronde ging het echter mis. In de Audi S-bocht werd Luuk Glansdorp door een andere deelnemer op het gras gedwongen en verloor de controle over zijn bolide. Hij schoof met zijn auto terug naar achteren de baan op en raakte Samuel Curridor. Hylkema probeerde hem nog te ontwijken, maar raakte de Luxemburger waarbij zijn voorvleugel en ophanging werd beschadigd. Hylkema moest door de opgelopen schade de strijd staken. Onder slechte weersomstandigheden werd de tweede manche op zondagmorgen verreden. Voorafgaande aan de race kreeg Hylkema slechts één opdracht mee, namelijk de race uitrijden en punten scoren. Door de aanhoudende regen kwam Hylkema met veel wielspin uit de startblokken, maar verloor slechts een plekje in de openingsronde. Wanneer hij nog een paar posities moest prijsgeven, begon Hylkema aan een kleine opmars. Mede door het uitvallen van zijn teamgenoot en kampioenschapleider Jens Klingmann won de rijder met startnummer 30 nog een aantal posities. Terwijl steeds meer rijders door de gladde omstandigheden het strijdtoneel moesten verlaten, hield Hylkema het hoofd koel en reed solo geconcentreerd zijn rondjes. Hylkema slaagde in zijn opzet en kwam na elf ronden als veertiende over de meet.


THOMAS HYLKEMA: “Over het geheel gezien mag ik niet ontevreden zijn. Na een mindere kwalificatie voor race 1, hervond ik me in de tweede sessie. Ik bewaarde de rust en wist mijn snelste tijd met anderhalve seconde te verbeteren. Een dertiende positie in de kwalificatie geeft precies weer, waar ik momenteel thuishoor. Wel baal ik van die crash waar ik gisteren niets aan kon doen. In de afsluitende race bleef ik gelukkig buiten de brokstukken en wist onder moeilijke omstandigheden de race uit te rijden. Ik heb veel ervaring opgedaan op dit technische circuit met haar vele uitdagende en snelle bochtencombinaties. Over een maand rijden we op het circuit van Oschersleben (24 – 26 augustus aanstaande). Ik hoop daar de stijgende lijn weer door te trekken!”

Uitslag race 01, Duits Formule BMW, zaterdag 28 juli 2007, Zandvoort:
01. Jens Klingmann, Eifelland Racing,     23:22.190
02. Daniel Campos, Eifelland Racing,     +00.619
03. Philipp Eng, ADAC Berlin-Brandenburg,    +02.323
DNF. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +03 RONDEN

Uitslag race 02, Duits Formule BMW, zondag 29 juli 2007, Zandvoort:
01. Maximilian Wissel, GU-Racing Team International,  22:49.288
02. Philipp Eng, ADAC Berlin-Brandenburg,    +07.146
03. Marco Wittmann, Josef Kaufmann Racing,  +07.198
14. THOMAS HYLKEMA, EIFELLAND RACING,    +15.378

Bron: Insight F1 Motorsport Report namens Thomas Hylkema
  

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f16041
Onthoud mijn gegevens!